ZOW 2014 açılışında konuşan Abdullah Tever, mobilya pazarında 370 milyar doları hedeflediklerini söyledi
20 Mart 2014 / Emlakwebtv
Uluslararası Mobilya Endüstrisi, İç Tasarım Aksesuar ve Ekipmanları Fuarı (ZOW 2014) bugün başladı. Bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilen fuarın açılışında konuşan İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, Türkiye'nin dünya mobilya üretim kapasitesinin yüzde 2,5'luk kısmını gerçekleştirdiğini söyledi.
Yaklaşık 9 milyar dolar değerinde bir üretim yapıldığını belirten Abdullah Tever, "Türkiye geneli mobilya sektörü ihracat rakamı 2012 yılında 1.72 milyar dolar iken 2013 yılı itibari ile 2 milyar doları geçti. Bu rakamın içerisinde ahşap mobilyalar; demir ve demir dışı metalalerden mobilyalar ile plastik maddelerden mobilyalar yer alıyor. Mobilya ihracatındaki yıllık artış yüzde 15,7 oldu. Ahşap mobilya artışı ise yüzde 15,3 olup, 2012 yılında 1.285 milyar dolardan 2013 yılında 1.485 milyar dolara yükseldi" dedi.
Tever, 2013 yılında metal mobilyada yüzde 21'lik artışla 390 milyon dolar, plastik mobilyada ise 125 milyar dolar ihracat gerçekleştiğini, ahşap dışı mobilya ihracatının ise 515 milyon dolar olduğunu ifade etti. Abdullah Tever, sektörün 2014 yılı sonu itibari ile 2.4 – 2.5 milyar dolar bandında bir ihracat öngördüğünü hatırlattı.
62 bin mobilya imalatçısı 260 bin kişiyi istihdam ediyor
Mobilyada iç pazar hacminin yaklaşık 7 milyar doları, ihracatın ise 2 milyar doları bulduğunu belirten Abdullah Tever, "Mobilya sektörü, 2013 yılı ilk verileri ile perakende ve mağazalar ile birlikte Türkiye’de yaklaşık 62 bin işletmeye sahip olup, bu işletmelerde yaklaşık 260 bin kişinin istihdam edildiğinin altını çiziyorum" diye konuştu.
2050 yılında dünya mobilya üretiminin 1 trilyon doları bulacağını hatırlatan Tever, "Mobilya sektöründe yaptığı araştırmalar ile öncü bir kuruluşu olan CSIL tarafından yayınlanan son resmi çalışmalar ışığında, dünya mobilya üretiminin 370 milyar dolar olduğu görülmektedir. Gelişmiş ülkeler dünya mobilya üretiminin yüzde 52'sini gerçekleştiriyor ve üretimleri 190 milyar dolar civarında. Gelişmekte olan ve az gelişmiş olan ülkeler ise üretimin yüzde 48'ini 180 milyar dolarlık üretim ile gerçekleştiriyor" diye bilgi verdi.
Dün Çin'de bugün İstanbul'da
İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin ihracatı geliştirici faaliyetlerinin artarak devam ettiğini vurgulayan birlik başkanı Abdullah Tever, "Sabah Çin uçağından inerek buraya geldik, Çin’de dünyanın en büyük mobilya fuarlarından biri olan CIFF Fuarı'nda 5'inci kez milli katılım organizasyonunu başarı ile gerçekleştirdik. Özellikle son yıllarda dünyanın her yerinde Gana’dan Rusya’ya; Almanya’dan Benin’e; Fransa’dan Togo’ya Çin’den Suudi Arabistan’a; Tataristan’dan Başkortostan’a kadar; başta fuarlar, alım heyetleri ve ticaret heyetleri olmak üzere birçok başarılı etkinlik gerçekleştirip ülkemiz adına doğru adımlar atmaya gayret gösterdik" diye konuştu.
Türkiye dünya vizyonuna ayak uyduruyor
Abdullah Tever konuşmasında ayrıca sektörün çok önem verdiği, tasarım yarışmaları, Ar-ge Proje pazarı etkinlikleri ve inovasyon üzerine yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tever, "Bir yandan üniversitelerimizin ekipman ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken; diğer yandan üretici ve ihracatçılarımızı egitim ve seminerler ile ihracata yönlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. 2023 ihracat stratejimizde 6 milyar dolarlık hedef koyduğumuz mobilya ihracat rakamına ulaşmak adına tüm dış ticaret tanıtım enstrümanlarını kullanan birliğimiz üzerine düşen görevi laiki ile yerine getirdiğini düşünmektedir. Tüm bu olumlu gelişmeler ışığında istikrarlı büyüme trendi ve gelişen dünya vizyonuna ayak uydurma becerisi ile sektörümüz Türkiye’nin gelecekte de en parlak sektörü olmaya devam edecektir" dedi.
Açılışında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nihat Tunalı, İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, ZOW Türkiye Müdürü Aykut Engin ve Clarion Events Almanya Managing Direktörü Hors Rudolf'un konuştuğu ZOW 2014, 20-23 Mart tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) ziyaret edilebilecek.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde