DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı Türkiye genelinde sigortalı konut oranının yüzde 51 olduğunu belirterek: "1999'da 500 bindi. Bugün 9 milyon" dedi.
Konutlarının büyük bölümü deprem kuşağında bulunan Türkiye'de sigortalı konut bilincini oluşturmaya yönelik çalışmalar meyvesini vermeye başladı. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, Türkiye genelinde yüzde 51'lik sigortalılık oranına ulaşıldığını belirterek: "İstanbul'da yüzde 60'lara yakın bir sigortalılık oranı bulunuyor." dedi.
DASK tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarım Yarışması kapsamında açıklamalarda bulunan Kayacı, sistemin uygulamaya girdiği 1999 depremi itibarıyla sigortalı konut sayısının 500 bin adet olduğunu hatırlatarak: "Şu anda 9 milyonu aşmış durumda. Türkiye'de her iki evden bir tanesinin depreme karşı sigortası var artık." ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde deprem teminatlı konut bilinci hızlı bir biçimde yükselse de hala yeterli seviyeye ulaşamadı. 1-7 Mart Deprem Haftası sebebiyle açıklama yapan DASK, 1999 yılında 500 bin adet olan deprem teminatlı konut sayısının bugün 9 milyon adede ulaştığı bilgisini verdi. Açıklamada: "Türkiye genelinde sigortalılık oranı yüzde 50'ye ulaştı." denildi.
Deprem Haftası sebebiyle deprem bilincinin artırılmasına yönelik faaliyetler sürdürmeye hazırlanan DASK diğer taraftan dakikada 15 kişinin Zorunlu Deprem Sigortası yaptırdığını duyurdu. DASK açıklamasında insanlar zorunlu deprem sigortasına davet edilerek: "Günde sadece 37 kuruş ayırarak konutları depreme karşı sigortalamak mümkün." ifadeleri kullanıldı.
Başta Çınarcık ve Kumluca sarsıntıları olmak üzere birinci derece bölgelerde deprem gerçeğini hatırlatan gelişmeler sonrasında sigortalı konut sayısı sorunu yeniden tartışmaya açıldı. Yapılan incelemeler ise sigortalı konut sayısında önemli bir artış yaşandığını buna karşın beklenen düzeyin çok altında kalındığını gösteriyor
İstanbul başta olmak üzere deprem gerçeğini anımsatan sarsıntılara karşın sigortalılık oranları yeterli seviyeye ulaşamadı. Yayımlanan çalışmalar ülke genelinde sigortalı olması gereken bina sayısını 17.6 milyon olarak gösterirken, bunlardan yalnızca 8.8 milyonunun sigorta ile güvence altına alınmış olduğunu gösteriyor.
Bir deprem ülkesi özelliği taşıyan Türkiye genelinde en yüksek sigortalılık oranına ülke tarihinin en büyük depremlerinden birine tanıklık eden Düzce'de ulaşıldı. Koalay.com tarafından yapılan analize göre şehirler ve sigortalılık oranları şu şekilde saptandı:
- Düzce: Toplam konutların yüzde 89'unda sigorta bulunuyor.
- Bolu: Kentte konutların yüzde 79'unun sigortası bulunuyor.
- Yalova: İzmit depreminin en çok etkilediği şehirlerin başında gelen Yalova'da konutların yüzde 76'sı deprem sigortalı.
- Tekirdağ: Sigortalı konut sayısı yüzde 71.
- Sakarya: Sakarya'da deprem sigortasına sahip konut oranı yüzde 71.
- Kocaeli: Sigortalı konut oranı yüzde 38
Diğer taraftan konuyla ilgili en ilgi çekici veri , sigortalılık oranının en düşük olduğu bölgeler arasında büyük depremlere tanıklık eden şehirlerin bulunması oldu. Van'da sigortalı konut oranı yüzde 38'lerde seyrederken, yine deprem kuşağı üzerinde bulunan Şırnak'ta yüzde 7.5, Hakkari'de yüzde 8.3 ve Muş'ta yüzde 17.8 oranına ulaşıldı.
İstanbul'a erken uyarı sistemi nerelere kuruldu? Ayrıntılar için Deprem Erken Uyarı Sistemi konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
2018 yılı verilerine göre DASK'te sigortalılık oranı yüzde 48'ler seviyesine ulaştı. DASK Yönetim Kurulu Başkanı ve Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı, DASK'ın 18'inci yılında Türkiye'deki deprem poliçelerinin sayısının 8.5 milyona ulaştığını belirterek: ". Türkiye genelinde sigortalılık oranı ise yüzde 48’e yükseldi. Elbette temennimiz büyük depremlerin yaşanmaması, can ve mal kaybına neden olmamasıdır. " dedi.
Kayacı, depremin doğal bir afet olması açısından önlenemez bir nitelik taşıdığını, buna karşın yıkıcı etkilerinin önlenebileceğini de vurgulayan Kayacı: "Bunun olmazsa olmaz koşullarında biri ise deprem gerçeğini unutmamak ve ona karşı hazırlıklı olmaktır. Bizlere düşen görev, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu unutmadan depremin öncesine, deprem anına ve deprem sonrasına en hazır şekilde cevap verebilecek güçlü bir yapı kurmaktır" şeklinde konuştu.
DASK Depreme Dayanıklı Bina Yarıması Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik de, deprem mühendisliğinin Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan ülkeler için özellikle önemli olduğuna dikkat çekerek: "Deprem gibi ne zaman geleceğini bilemediğimiz yıkıcı bir doğal afete hazırlıklı olmak bizim gibi deprem kuşağında yaşayan insanlar için çok büyük bir önem arz ediyor. " dedi. İnşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerinin okullarında bu konuda önemli teorik bilgilerle donatıldığını ve pratik alanda da deneyim kazanmalarının hiç kolay olmadığını belirten Erdik: "Bu nedenle Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması teorik bilginin deneyimle birleşmesi için büyük bir fırsattır" dedi.
DASK Fiyatlarını öğrenmek için DASK Fiyatları başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz...
Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, DASK'ın hedefinin Türkiye'deki tüm konutları zorunlu deprem sigortası güvencesi altına almak olduğunu söyledi. 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Kayacı: 'Kurduğumuz işbirlikleriyle deprem bilincini artırarak tüm depremlerde kullanılabilecek gelişmiş bir altyapı kurmayı hedefliyoruz” dedi
Depreme karşı alınabilecek en etkili fiziksel tedbirin başında depreme dayanıklı binalar inşa etmek ya da tüm binaları depreme dayanıklı hale getirmek bulunduğunu dile getiren Kayacı finansal önlemlerin başında ize Zorunlu Deprem Sigortası'nın geldiğini söyledi. DASK Başkanı Kayacı, her yıl artan sigortalılık oranının Türkiye'nin depreme karşı hazırlıkta kilit bir önem taşıdığının hatırlatarak: "1999 yılında yalnızca 500 bin civarında, 2016 yılında ise 7,6 milyon olan deprem siortalı konut adedi, 2017 sonu itibariyle 8.4 milyon düzeyine çıktı. Türkiye genelinde sigortalılık oranı ise yüzde 47'ye yükseldi." ifadelerini kullandı. Sigortalılık oranının 2016 yılında yüzde 43'ler düzeyinde bulunduğuna da dikkat çeken Kayacı: "2018 yılı sonunda ise poliçe sayısının 9 milyona ulaşması bekleniyor. Bugün Türkiye'de dakikada 15 kişi Zorunlu Deprem Sigortası yaptırıyor ve günde sadece 50 kuruş ayırarak konutları depreme karşı sigortalamak mümkün.” ifadelerini kullandı.
En gelişmiş teknolojileri kullanarak tüm depremlerde kullanılabilecek bir altyapı kurmayı ve vatandaşların yaşamına güven sunmayı hedefleyen DASK'in kurulduğu günden bu yana yaptığı hasar ödeme miktarı ise 183 milyon TL seviyesine ulaşmış durumda.
DASK verilerine göre bölgesel bazda sigortalılık oranları ise şu şekilde belirlendi:
- Marmara Bölgesi: Yüzde 57
- Ege Bölgesi: Yüzde 46
- İç Anadolu Bölgesi: Yüzde 46
- Akdeniz Bölgesi: Yüzde 40
- Karadeniz Bölgesi: Yüzde 39
- Doğu Anadolu Bölgesi: Yüzde 38
- Güney Doğu Anadolu Bölgesi: Yüzde 33
DASK verilerine göre Zorunlu Deprem Sigortası oranlarının en yüksek olduğu ilk üç şehir Düzce, Bolu ve Yalova oldu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde