Zirve'de sektörün sorunları tartışıldı

GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi dün Hilton Bomonti Hotel'de gerçekleştirildi.

Türkiye Gayrimenkul sektörünün gündemini belirleyen en önemli platform olan 14. Gayrimenkul Zirvesi bu yıl '1/100.000'den 1/1000'e Gayrimenkul Sektörü' temasıyla düzenlendi. Zirvenin öğleden sonraki oturumlarında gayrimenkul sektörü tüm detayları ile masaya yatırıldı.

Bina ile Güveni Birlikte İnşa Etmek
GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sur'un yönettiği "Bina ile Güveni Birlikte İnşa Etmek" isimli oturumda iş sağlığı ve güvenliği konusu tartışıldı. Haluk Sur konuya ilişkin, "Sektörün yeniden yapılanmasını sağlamak için GYODER olarak 15 yıldır toplantılar, zirveler yapıyoruz. Son dönemde farklı negatif ayrımcılığın hat safhada olduğu bir döneme rastladık. Birbiri ardına yaşanan iş kazaları neticesinde sevgi ve nefret tarafı ortaya çıktı. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin problemlere bakıldığında ne yazık ki yeterli eğitim ve bilinç düzeyine sahip olunmadığını görüyoruz. Burada işveren, işçi ve denetleyen ayağının tavizsiz, kuralları hassasiyetle ve tespit edilmiş regülasyonu harfiyen uygulayan bir yapıda olması gerekiyor. Şu an ise bunun olmadığı bir yerdeyiz. İnşaat sektörü orta gelir tuzağının içeriğine bakılmadan bunun sorumlusu olarak algılandı. Ülkemiz son 30 yıldır orta gelir tuzağından kurtulmanın yollarını arıyor. Ancak inanıyorum ki zamanla ekonomimiz daha güçlü bir hale gelecek" dedi.

İstihdam şampiyonu: İnşaat
DETAM Grup konuşmasında gayrimenkul sektörünün istihdama katkısını vurgulayan Dr. İbrahim Oğur: "Gayrimenkul sektörü ülkemizin en fazla istihdamını yaratan bir sektördür. Bu anlamda istihdama katkıda bulunan işçilerimizin hayatlarına katkıda bulunmak önemli bir yer tutuyor. İş kazalarının yaygınlaşması tarafları hareket geçirdi. 2015 yılı İSG için yeni bir dönem olacak. Bu çerçevede hükümetimiz bir dizi yasal düzenleme çalışmalarına başladı" dedi. Oğur, GYODER Yönetim Kurulu iş sağlığında ne yapabilirizin çalışmalarını başlattı sözleri ile konuşmasını tamamladı.

İş kazaları sorunu
MSGSÜ Kentsel ve Bölgesel Planlama Fakülte Üyesi Aslı Odman ise iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin, "Bugün Türkiye'de kayıt altına alınabilen alanda, her gün en az 5 çalışan hayatını önlenebilir iş kazalarında kaybediyor. Uluslararası hesaplamalara göre, kayıt altına alınmayan meslek hastalıkları, psikososyal risklerin sonuçları ve iş kazalarını da dikkate aldığımızda, Türkiye'de günde en az 20 insan çalışma kaynaklı hayatını kaybediyor. İnşaat sektöründeki kayıpların tablosunun gösterdiği gibi bir hepsi önlenebilir olan kaza ve hastalıkların, yapısal nedenlerine dikkat çekilmeli. İşçiler için kaza sonrası soruşturmaların kamu güvenliğini ve toplumsal adaleti tesis ettirecek şekilde işletilmemesi, 'cezasızlık' gibi sorunlar iş güvenliği konusundaki başlıca problemler olarak öne çıkıyor" dedi.

Çalışma Bakanlığı Eski Baş İş Müfettişi Vedat Reha Mert ise konuşmasında yeni iş güvenliği mevzuatına değindi. Mert, "Yeni bir mevzuat geldi, bütün mevzuatımız AB mevzuatına uygun oldu. Mesele mevzuat değil, mevzuatın nasıl uygulandığıdır. İş güvenliği sadece mevzuatı düzenlemek değildir. Türkiye Sanayi Devrimi'ni geçemedi ve bir sanayi işçisi üretilemedi. Bizim işçimiz tarladan geliyor, bizim bunlara iş güvenliği kültürünü aşılamamız lazım. İş sağlığı güvenliğini bir yaşayış biçimi ve hayat nizamı haline getirmeliyiz" şeklinde konuştu.

İMS Proje Danışmanlık İcra Kurulu Başkanı Serdar Güçar konuşmasında, "Mevzuat, eğitim-kültür ve çevresel şartlar iş sağlığı ve güvenliği konusunun gündemini oluşturuyor. İSG denetimi, İSG altyapısı, eğitim-oryantasyon, denetim-refakat olayın ana unsurlarını oluşturmaktadır. Olayın diğer unsurları otorite denetimi, koordinasyon ve bireysel davranıştır. Altyapı ile ilgili çalışmalarda Türkiye'de ilerlemeler var. Eksik denetim de diğer önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda genel yapımızdan kaynaklanan bilinçsiz, duyarsız, bireysel davranış sorunumuz var" dedi.

PWC Şirket Ortağı Ersun Bayraktaroğlu, "Her Şey Göründüğü Gibi Mi? Doğru Bildiğimiz Yanlışlar" sunumunda gayrimenkul sektörü ile ilgili yanlış bilinen konulara açıklık getirdi.


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR