Yüksek emlak vergisine nasıl itiraz edilir?

Kimi ilçelerde emlak vergisi artışlarının yüzde 700'lere ulaşması nedeniyle vatandaşlar tepkili. Meslek kuruluşları vatandaşların tebliğden itibaren 30 gün içinde Vergi Mahkemeleri'ne dava açabileceğini hatırlatıyor

2018-2021 yılları arasında gayrimenkullerin alım satımı ve yıllık emlak vergilerinin hesaplanmasında 4 yıllık dönemin baz alındığı uygulama kapsamında, Takdir Komisyonları, Emlak Beyan Değerlerini belirlemeye ve vergi mükelleflerinin bulunduğu muhtarlık ve belediyelere göndermeye başladı. Ancak kimi ilçelerde emlak vergilerinin yüzde 700'lere varan oranlarda zamlı gelmesi vatandaşların tepkisine neden oldu. Sivil toplum kuruluşları ve gayrimenkul hukukçuları ise vatandaşların, tebliğin beyanından itibarın 30 gün içinde dava açabileceğine dikkat çekiyor.

Fahiş Emlak Vergisi artışına karşın itiraz hakkı saklı

Emlak Vergisi artışındaki fahiş düzeylere itirazın nereye ve ne şekilde yapılacağı konusundaki kafa karışıklığını gidermeye yönelik bir açıklama yayınlayan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, vatandaşların emlak vergi değerlerine ilişkin tebliğe ulaşmalarından itibarın 30 günlük süra zarfında dava açabileceklerini söyledi. Oda açıklamasında, bu itirazların Vergi Mahkemeleri'ne yapılması gerektiğine de dikkat çekildi. 2018 senesine ait emlak vergisi oranlarının 2017 yılında baz alınan yeniden değerleme oranının çok üzerinde değerlendirilen vatandaşların dav haklarını kullanmaları önerisinde bulunan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi açıklamasında yasal süreç hakkında da ayrıntılı bilgiler sunuldu. 

Anayasa Mahkemesi'nin yasa maddesini iptaliyle dava hakkı tanındı

Harita Mühendisleri Odası tarafından sunulan bilgi metninde, Vergi Usul Yasası'nda yer alan bir maddenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle birlikte vatandaşlara "dava açma" hakkının tanındığına da dikkat çekildi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği Vergi Usul Yasası'ndaki madde "Emlak Vergisi değerlerine itirazın yalnızca belli kurumlara ve 15 gün içinde yapılabileceği" hükmüne varıyordu. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar ise söz konusu ilkenen Anayasada güvence altına alınmış olan hak arama hürriyeti ve hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmaz olduğu hükmüne varılmıştı. 

Kritik süre tebliğ tarihinden itibaren 30 gün

Kimi yayın organlarında yer alan ve dava için başvuru sürelerinin Temmuz ayında biteceği yönündeki haberlerin eksik olduğuna da dikkat çekilen açıklamada her idarenin kişi ve kuruma yaptığı tebliğ baz alınarak bu sürenin değişebileceğine; yurttaşların ise emlak vergisi değerlerinin kendilerine tebliğinden itibaren 30 gün içinde dava açma hakkına sahip bulunduğuna da vurgu yapıldı. Açıklamada ayrıca İdari Yargılama Usul Kanunu 7'inci Madde Gereği, vergi işlemlerinde dav açma süresinein 30 gün olduğuna, bu sürenin de emlak vergisi değerlerine ilişkin kararların kurum ve kişilere tebliğinden itibaren başladığına da dikkat çekildi.

Avukat Mustafa Güneş: "Vatandaşlar dava açabilir"

Yeni emlak vergisi artışına ilişkin bir değerlendirme yapan MGC Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Av. Mustafa Güneş de vergi değerinin Takdir Komisyonlarınca dört yılda bir kez hesaplandığını hatırlattı. Güneş: "Herhangi bir mağduriyet yaşamamak için, gayrimenkul sahipleri önce vergi değerlerini muhtarlıklardan öğrenmeliler. Eğer haksız bir değerleme ile karşılaştıklarını düşünüyorlarsa,  hukuki itirazlarını yapabilirler. Herhangi bir dava açılmaması durumunda takdir edilen vergi değeri kesinleşecektir..." dedi. 

2018 vergisi 2017 baz puanın çok üzerinde

2017 senesine ilişkin emlak vergisi bedellerinde yeniden değerleme oranı 3.83 baz alınarak artırılmış ancak gelecek yıla ilişkin emlak vergisi oranları da bu rakamın çok üzerinde artırılmıştı. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR