Yoksul kesimin konut sorunu büyüyor

TÜİK tarafından bugün yayımlanan "Gelir ve Yaşam Koşulu Araştırması" 2017 yılında toplam nüfusun en önemli sorununun konut ve konutla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Nüfusun yüzde 13.4'ü 'konut masraflarının' hane gelirine büyük bir yük getirdiğini belirt

Türkiye genelinde alt gelir grubuna ait vatandaşların 'konut sorunu' istatistiklerdeki yerini korumaya devam ediyor. Türkiye İStatistik Kurumu tarafından yayımlanan 2017 yılı geneline ait Gelir ve Yaşam Koşulu Araştırması'na göre nüfusun 13.4'lük kesimi, konut masraflarının hanelerine çok yük getirdiğini açıkladı. 

Yoksulların konut problemi

TÜİK verileri nüfusun yüzde 40'ından fazlasının başkasına ait bir konutta yaşadığını gösterirken, konut ve konutla ilişkili problemlerin 2017 yılında da ön plana çıktığı görüldü. Yapılan analizde şu çarpıcı sonuçlara ulaşıldı:

- Konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu yaşayan kesim yüzde 40.8 olarak ölçüldü
- Sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi şikayeti yüzde 36.6 seviyesinde belirlendi
- Konut alımı ya da konut masrafları dışında taksit ödemesi ya da borçları olduğunu belirten kesimin oranı: Yüzde 69.2
- Evinden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılayamadığını belirten kesim yüzde 60.8
- Konut masraflarının hanelerine çok yük getirdiğini beyan edenlerin oranı yüzde 13.4

Bölgelere göre gelir dağılımı uçurumu için Bölgeler Bazında Gelir Dağılımı Uçurumu  konulu haberimizi inceleyebilirsiniz

2016 ile bir karşılaştırma

. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan 2016 yılına ilişkin "Gelir ve Yaşam Koşulu Araştırması"  göre yoksul toplumsal sınıfların konut problemine dikkat çekmişti.. Yayınlanan veriler bu gelir grubundaki kişilerin en önemli sorununun, konut ve konutla ilişkili harcamalar olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye genelinde ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirinin 16 bin 515 TL'den 19 bin 139 TL'ye yükseldiği bu dönemde, nüfusun yüzde 14.3'ünün yoksulluk sınırının altında kaldığına işaret edildi. 

Ciddi maddi yoksulluk oranında iyileşme

Diğer taraftan TÜİK verilerine göre Ciddi Maddi Yoksulluk Oranı'nda geçen yıla kıyasla iyileşmeler saptandı. Türkiye İstatistik Kurumu Analizinde Maddi Yoksulluğun 9 kriterinden en az dördünü karşılayamayanları oranı olarak gösterilen bu aşamada 4.2 puanlık bir düşüş saptandı ve 2016 yılında yüzde 32.9 olan düzey yüzde 28.7'ye düştü. 

Nüfusun yüzde 17.4'ü: Konut harcamaları bütçeyi sarsıyor

TÜİK verilerine göre 2016 yılında nüfusun yüzde 42.2'si konutun izolasyonundan dolayı ısınma sorunları yaşadığını beyan etti. Aynı dönemde nüfusun yüzde 38.1'lik kesimi sızdıran çatı, çürümüş pencere çevresi ve nemli duvarlardan dolayı sorun yaşadığı açıkladı. Konut alımı ve konut masrafları dışında taksit ödemeleri veya borcu bulunan kişiler nüfusun yüzde 68'ini meydana getirirken, yüzde 65.4'lük kesim ise yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını, ekonomik nedenlerle karşılayamadığını söyledi. 2016 yılı içinde konut masraflarının hanelerine çok yük getirdiğini beyan eden nüfus oranı, yüzde 17.4 seviyesine ulaştı. 

Gelir dağılımı adaletsizliği büyüyor

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan verilere göre, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik nüfus kesiminin toplam gelirden aldığı pay yüzde 47.2 seviyesine ulaşırken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 6.2 oldu. Bu veriler gelir dağılım eşitsizliğinin bir önceki yıla kıyasla 0.007 puan arttığına işaret etti. 

Yoksulluk sınırının altındaki nüfus oranı: Yüzde 14.3

Yapılan ölçümler yoksulluk oranının bir önceki seneye kıyasla 0.4 puanlık bir düşüş yaşadığını ve toplamda yüzde 14.3 seviyesini gösterdiğini ortaya koydu. TÜİK tarafından yapılan değerledirmede medyan gelirin yüzde 60'ının dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranının bir önceki yıla kıyasla 0.7 puan düşüşle yüzde 21.2 seviyesine ulaştığına dikkat çekildi. TÜİK açıklamasında: "Hanehalkı tiplerine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında; tek kişilik hanehalklarının yoksulluk oranının bir önceki yıla göre 0,8 puan artışla %8,9, bağımlı çocuğu olmayan hanehalklarının yoksulluk oranının 0,8 puan düşüşle %4, bağımlı çocuğu olan hanehalklarının yoksulluk oranının ise 0,2 puan düşüşle %17,9 olduğu görüldü." ifadelerine yer verildi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR