2017 yılının ilk yarısında inşaat harcamaları 252.6 milyar TL ile son yılların en yüksek düzeyine ulaştı.
Türkiye inşaat sektörü, 2017 yılının ikinci çeyrek döneminde 140.2 milyar TL'lik inşaat harcaması gerçekleştirdi. Son yılların en yüksek düzeyine işaret eden bu oranla birlikte 2017 yılının ilk yarı dönemindeki inşaat harcamalarının toplamı da 252.6 milyar TL seviyesine ulaşmış oldu.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından yayınlanan Eylül 2017 Sektör Raporu, inşaat sektörünün 2017 yılının ilk çeyrek döneminde yüzde 6, ikinci çeyrek döneminde ise yüzde 6.8 olarak açıkladı. Böylece inşaat sektörü, 2017 yılının ilk yarısında yüzde 6.4 oranında büyüme kat etmiş oldu. Türkiye İMSAD verilerine göre, inşaat sektörü harcamaları da 2017 yılının ilk yarısında 252.6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Sektörün ikinci çeyrek dönemdeki toplam inşaat harcamaları ise 140.2 milyar TL seviyesinde ölçüldü. Bu rakamlar 2016 yılının ilk yarısına kıyasla inşaat harcamalarında cari fiyatlar bazında yzüde 32.5 oranında artış kaydedildiğine işaret ediyor.
İnşaat sektörü istihdamında da geçen yılın üzerinde performans sergilendiğine işaret eden Türkiye İMSAD Eylül 2017 Sektör Raporu, mevsimselliğe paralel olarak Mayıs-Eylül döneminde en yüksek döneme ulaşıldığının altını çizdi. Raporda: "2017 yılı Haziran ayı itibariyle inşaat sektöründe istihdam; 2,17 milyon kişi ile yine en yüksek seviyelerinden birine çıkarak, bu yılın mayıs ve geçen yılın haziran ayı istihdamının da üzerinde gerçekleşti. İnşaat sektöründe haziran ayındaki 2,17 milyon kişilik istihdam, inşaat faaliyetlerinin de yüksek gerçekleşmekte olduğunu gösteriyor. Haziran ayındaki Ramazan ayı ve Bayram etkisi de dikkate alındığında ulaşılan yüksek istihdam seviyesi ayrıca önem kazanıyor. " ifadelerine yer verildi
Türkiye İMSAD Eylül 2017 sektör raporundaki bir diğer kayda değer veri yeni konut yapı ruhsatlarındaki artış oldu. Açıklanan verilere göre konut sektöründe alınan yapı ruhsatları ve yapı izinleri, işlerin seviyesi ve kout stokunda da olumlu izlenimler yaşandı. Raporda: "2017 yılının ilk yarısında alınan konut yapı ruhsatları önemli bir artış göstererek 620 bin 182 daireye yükseldi. Aynı dönemde alınan yapı izinlerinin sayısı ise 384 bin 322 daire oldu. Bu iki veri karşılaştırıldığında; yeni alınan yapı ruhsatlarına bağlı inşaatların ya kademeli olarak başlatılacağı ya da inşaatların hemen başlaması halinde konut stokunun önemli ölçüde genişleyeceği öngörülüyor" yorumu yapıldı.
Konut dışı bina inşaatlarında ise durgunluğun devam ettiğine dikkat çeken rapor, alışveriş merkezleri, ofisler, konaklama alanları, sanayi binaları ve lojistik depolar gibi ticari alanlarda yapı ruhsatlarının geçen yılın gerisinde kaldığına dikkat çekti. Konut dışı alanlarda 2017 yılının ilk yarısında 25.7 milyon metrekarelik yapı ruhsatı alındı. Alınan yapı iinleri toplamı ise aynı dönemde yüzde 3.2 oranında artış gösterdi ve 17.24 milyon metrekareye ulaştı. Raporda: "Konut dışı bina inşatlarındaki yavaşlama daha çok bu binalara yönelik talebin geldiği sektörlerde yaşanan sıkıntılardan kaynaklanıyor. Perakende sektöründeki doygunluk ve konsolidasyon AVM yatırımlarını sınırlıyor. Turizm sektöründe yaşanan sıkıntılar ise yeni konaklama tesisi yatırımlarını öteliyor. Göreceli olarak canlı kalan ofis binalarında ise yeni arzlar ile birlikte boşluk oranlarının artması yeni yatırımları yavaşlattı. Sanayi ve depo binaları için de benzer gelişmeler yaşanıyor. Ekonomideki normalleşme tamamlanana kadar konut dışı bina yatırımlarının durağan kalmaya devam edeceği öngörülüyor." ifadelerine yer verildi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde