Emlakçılık mesleğini disipline eden ve kayıt dışı çalışmanın önüne geçen yeni emlakçılık yasası yolda. Peki, yeni emlakçılık yasasıyla neler değişecek?
Yeni emlakçılık yasasıyla Türkiye’de uygulanan emlakçılık mesleğinin kuralları baştan yazılacak. Yeni emlakçılık yasası ile kayıt dışı çalışma engellenecek, eğitim ve staj zorunlulukları gelecek. Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, yeni emlakçılık yasasının Türkiye’de emlaka bakışı ve emlakçılık sistemini baştan sona değiştireceğini, öncelikle her isteyenin emlakçılık yapmasının mümkün olmayacağını söyledi. Bu işi bir meslek olarak edinmek isteyenler, belirli eğitim kriterlerini, staj zorunluluklarını ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenleyeceği sınavları geçmek zorunda olacaklar. Erilkun, “Bu döneme kadar emlakçılık yapmak için hiçbir kriter aranmıyordu. Fakat 2003’te çıkan ve 2004’te son şekli verilen Emlakçılık Standartları Tebliği gereğince bir takım çok temel olan kriterler aranmaya başlandı. Bu işi yapmak isteyen herkesin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir eğitimden geçmesi ana koşul olarak belirlendi. Diğer koşullar kişilerin donanımıyla ilgili olmayan çok genel hususlardı” dedi.
Emlakçılık ikiye ayrılacak
Yeni yasadan sonra emlakçılık, emlak müşavirleri ve emlak komisyoncuları olmak üzere ikiye ayrılacak. Emlak komisyoncusu olmak için en az lise mezunu, emlak müşavirliği için en az üniversite mezunu olmak gerekecek. Bu işi yapmak isteyen herkesin, ister komisyoncu ister müşavir olsun belli bir süre sektörde staj yapmış olması koşulu aranacak. Müşavirlerle komisyoncular arasındaki tek fark tapuya gitme konusunda olacak. Tapu dairesine yalnızca müşavirler gidebilecek. Emlak komisyoncuları bütün pazarlama işlemlerini ve gerekli belge işlemlerini yapıp, oluşacak emlak müşavirliği şirketlerine verecekler ve tapu işlemlerine müşavirler devam edecek. Fakat emlak müşavirleri işin tüm adımlarını yapabilecek. Kişilerin emlak komisyoncusu mu, müşaviri mi olduklarını mutlaka tabelalarında belirtmeleri gerekecek. Bu mesleği yapmak isteyenlerin en az 1 yıl süreyle bir emlak şirketinde staj yapmaları ana koşul olacak. Bütün koşullar yerine geldikten sonra da Milli Eğitim Bakanlığı gözetmenlerinin nezdinde, bütün mesleki hususları içeren bir sınav yapılacak ve sınavda başarılı olanlar artık emlakçılık yapabilecekler. Yeni emlakçılık düzenlemesiyle Bu döneme kadar eğitim seviyesi lise düzeyinin altında olan ama Milli Eğitim Bakanlığı’nın sertifikasına sahip olarak mesleği yapan kişilerin 6 yıl içinde eğitim seviyelerini minimum lise düzeyine çıkarmaları gerekiyor.
Yeni yasayla denetim mekanizması işlemeli
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, “Yeni yasada denetim hususu ağırlık kazanmalı. Yazıya dökülen tüm noktaları birebir denetleyecek bir denetim mekanizması işlemeli. Beyan değerleri ve gerçek değerler arasındaki fark başta olmak üzere, vergi sistemi ile emlaka ilişkin bütün açıklıkların kapatılması gerekiyor. Bu yasa ile ana amaç emlakçılığı düzenlemek değil, emlak sektörünü düzenlemek” diye konuştu. Erilkun sözlerine şöyle devam etti:
“Yeni yasasının kabulüyle emlakçılık mesleği batılı normlara çok yakın bir noktada olacak. Disipline edilmiş ve kayıt altına alınmış bir sektör olacak. Şu anda biliyoruz ki bir vergi mükellefiyeti olmadan herhangi biri bu işi yapıp ciddi bir gelir elde edebiliyor. Bu kişileri sayıları binlerle ifade ediliyor. Yeni yasayla beraber meslek kayıt altına alınabilecek. Zaman içinde de yasada ne gibi eksiklikler boşluklar olduğu ortaya çıkacak. Piyasanın ihtiyaçlarına ve devletin düzenlemesine göre onlarda yoluna girecek.”
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde