TOKİ ve Milli Emlak Çevre Bakanlığı'na bağlandı

Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin ilk kabinesinin kamuoyuna açıklanmasının ardından bakanlıkların görev tanımı ve revizyonuna ilişkin çalışmalar da sürüyor. Son olarak TOKİ ve Emlak Konut'un da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlandığı açıklandı

Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi'nde faaliyet gösterecek Bakanlıkların revizyonu, çalışma alanları ve iş tanımlarına ilişkin süreç ilerliyor. Dün yayımlanan bir kararname ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı" olarak görev tanımı revize edilirken, son olarak TOKİ ve Emlak Konut gibi kurumların da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanması yolunda karar alındı. 

Emlak Konut, TOKİ, Milli emlak ve Yerel Yönetimler

10 yıla yakın süredir Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı bünyesinde Genel Müdür olarak çalışmalar sürdüren Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atanmasına paralel olarak kritik düzenlemeler de hayata geçmeye devam ediyor. Daha önce Başbakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı-TOKİ ve kuruluşu Emlak Konut'un da bundan böyle bakanlık bünyesinde faaliyet göstereceği duyuruldu. TOKİ ve Emlak Konut'un yanı sıra Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanan diğer kurumlar arasında yer aldı. 

Murat Kurum'un yönetiminde

Böylece yeni dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapacak Murat Kurum'un yönetimine verilecek kurumlar şu şekilde belirlendi:

- TOKİ
- Emlak Konut
- Milli Emlak Genel Müdürlüğü
- Yerel Yönetimler

Ulaştırma Bakanlığı tanımına revizyon

Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin dün kamuoyu ile paylaşılmasının ardından bugün de yayımlanan kararname ile kritik bakanlıkların görev ve sorumlulukları da yeniden tanımlandı.Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın görev ve yetkileri de yeniden düzenlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yeni görev tarifi

Yeni kararnameyi göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın görev ve yetki alanı içine şu konuların girmesi kararı alındı:

- Ulaştırma
- Denizcilik
- Haberleşme
- Posta iş ve hizmetleri-Kurulma, kurdurulma, işletme ya da işlettirme
- Milli Havacılık
- Uzay bilimi
- Uzay teknolojisi
- Uzay politikası
- Uzay stratejisi

Kararnameye göre Bakanlık, bu konularla ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içinde ve milli politika, strateji ve hedefler doğrultusunda çalışmalar sürdürecek ve belirlenen hedefleri uygulamaya çalışacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı önceki dönemde, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı" ismiyle faaliyet sürdürmekteydi. 

 

 

İşaretler seçim sonrasında verilmişti

Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sisteminin halk tarafından onaylanması ve sonrasında ise düzenlenen ilk seçimlerin AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kazanılmasının ardından gözler, yeni yönetim stratejisine çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önceki açıklamalarında bakanlık sayısının 16'ya düşürüleceğini dikkat çekmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Şehircilik Bakanlığına dönüşüm

"İmar düzenlemeleri' ve kentsel dönüşüm başta olmak üzere inşaat sektörünün temel meselelerdeki muhatabı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığını kapsayan düzenlemeler çok yakından takip edilecek. Alınan ilk bilgiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Şehircilik Bakanlığı" olarak dizayn edileceği yönünde. Diğer taraftan "çevre" problemlerinin de "Çevre Bakanlığı" bünyesinde ele alınacağı vurgulanıyor. Bir diğer görüş ise Çevre Bakanlığı'nın  kurulmayacağı, buna karşılık Şehircilik Bakanlığı bünyesinde "çevre ve su" problemlerinin ele alınacağı yönünde.  Bu kapsamda kapanması beklenen Orman ve Su İşleri Bakanlığının 'orman' ile ilgili meselelerinin de Tarım Bakanlığına aktarılması bekleniyor. 

İnşaat sektörü seçim sonuçları hakkında ne dedi? Ayrıntılar için tıklayın...

İnşaat sektörü iki bakanlıkla muhatap olacak

Konuyla ilgili bir görüş bildiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni sistemde Bakanlık sayısının azaltılacağını ve emlak işletmelerinin de özellikle çıkan yeni yönetmelikle birlikte bağlı bulunduğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın kaldırılacağına dikkat çekerek: "Gümrük ve Ticaret bakanlığı kalkıyor ve Maliye, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’na bağlanıyor." ifadelerini kullandı. Özelmacıklı Çevre ve Şehircilik Bakanlığını kapsayan düzenlemeye ilişkin de: "Bunun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Şehircilik Bakanlığı oluyor. Artık yoğun olarak iş ve işlemlerimizi bu iki bakanlık belirleyecek” ifadelerini kullandı. 

İmar Barışı için başvurular 1 milyon barajını aştı... Son veriler için tıklayın...

Kritik bakanlıklar ne olacak?

Yeni dönemde yeniden şekil alması beklenen bakanlıklarla ilgili beklentiler şu şekilde:

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Çevre Bakanlığı ve Şehircilik Bakanlığı olarak ikiye ayrılması bekleniyor.

- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: Özellikle emlakçıların "Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği" ile muhatap olduğu "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı" nın yeni dönemde kaldırılması planlanıyor. Bu bakanlığın görev ve sorumluluklarının Ekonomi, Maliye ve Kalkınma Bakanlıklarına devredilmesi planlanıyor

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Yeni dönemde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın görev ve sorumluluklarını sürdürmesi, bununla birlikte Bilim ve Sanayi Bakanlığı olarak isimlendirilmesi planlanıyor.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı benzer görev ve sorumluluklarını sürdürüecek. Bakanlığın ismi ise Enerji ve DOğal Kaynaklar Bakanlığı olacak.

- Orman ve Su İŞleri Bakanlığı: Bu bakanlığın yeni dönemde kapatılması bekleniyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın tüm sorumluluklarının da Tarım Bakanlığına devredilmesi planlanıyor. 

- Avrupa Birliği Bakanlığı: Bu bakanlığın kaldırılması ve Dışişleri Bakanlığına dahil edilmesi planlanıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 bakanlık açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, Bakanlık sayısının 16'ya düşürüleceğini açıklamıştı. Açıklama ile birlikte ekonomi üzerine çalışan bakanlık sayısının da 6'dan 3'e düşürülmesi gündeme geldi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR