Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin ilk kabinesinin kamuoyuna açıklanmasının ardından bakanlıkların görev tanımı ve revizyonuna ilişkin çalışmalar da sürüyor. Son olarak TOKİ ve Emlak Konut'un da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlandığı açıklandı
Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi'nde faaliyet gösterecek Bakanlıkların revizyonu, çalışma alanları ve iş tanımlarına ilişkin süreç ilerliyor. Dün yayımlanan bir kararname ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı" olarak görev tanımı revize edilirken, son olarak TOKİ ve Emlak Konut gibi kurumların da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanması yolunda karar alındı.
10 yıla yakın süredir Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı bünyesinde Genel Müdür olarak çalışmalar sürdüren Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atanmasına paralel olarak kritik düzenlemeler de hayata geçmeye devam ediyor. Daha önce Başbakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı-TOKİ ve kuruluşu Emlak Konut'un da bundan böyle bakanlık bünyesinde faaliyet göstereceği duyuruldu. TOKİ ve Emlak Konut'un yanı sıra Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanan diğer kurumlar arasında yer aldı.
Böylece yeni dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yapacak Murat Kurum'un yönetimine verilecek kurumlar şu şekilde belirlendi:
- TOKİ
- Emlak Konut
- Milli Emlak Genel Müdürlüğü
- Yerel Yönetimler
Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin dün kamuoyu ile paylaşılmasının ardından bugün de yayımlanan kararname ile kritik bakanlıkların görev ve sorumlulukları da yeniden tanımlandı.Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın görev ve yetkileri de yeniden düzenlendi.
Yeni kararnameyi göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın görev ve yetki alanı içine şu konuların girmesi kararı alındı:
- Ulaştırma
- Denizcilik
- Haberleşme
- Posta iş ve hizmetleri-Kurulma, kurdurulma, işletme ya da işlettirme
- Milli Havacılık
- Uzay bilimi
- Uzay teknolojisi
- Uzay politikası
- Uzay stratejisi
Kararnameye göre Bakanlık, bu konularla ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içinde ve milli politika, strateji ve hedefler doğrultusunda çalışmalar sürdürecek ve belirlenen hedefleri uygulamaya çalışacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı önceki dönemde, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı" ismiyle faaliyet sürdürmekteydi.
Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sisteminin halk tarafından onaylanması ve sonrasında ise düzenlenen ilk seçimlerin AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kazanılmasının ardından gözler, yeni yönetim stratejisine çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önceki açıklamalarında bakanlık sayısının 16'ya düşürüleceğini dikkat çekmişti.
"İmar düzenlemeleri' ve kentsel dönüşüm başta olmak üzere inşaat sektörünün temel meselelerdeki muhatabı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığını kapsayan düzenlemeler çok yakından takip edilecek. Alınan ilk bilgiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Şehircilik Bakanlığı" olarak dizayn edileceği yönünde. Diğer taraftan "çevre" problemlerinin de "Çevre Bakanlığı" bünyesinde ele alınacağı vurgulanıyor. Bir diğer görüş ise Çevre Bakanlığı'nın kurulmayacağı, buna karşılık Şehircilik Bakanlığı bünyesinde "çevre ve su" problemlerinin ele alınacağı yönünde. Bu kapsamda kapanması beklenen Orman ve Su İşleri Bakanlığının 'orman' ile ilgili meselelerinin de Tarım Bakanlığına aktarılması bekleniyor.
İnşaat sektörü seçim sonuçları hakkında ne dedi? Ayrıntılar için tıklayın...
Konuyla ilgili bir görüş bildiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yeni sistemde Bakanlık sayısının azaltılacağını ve emlak işletmelerinin de özellikle çıkan yeni yönetmelikle birlikte bağlı bulunduğu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın kaldırılacağına dikkat çekerek: "Gümrük ve Ticaret bakanlığı kalkıyor ve Maliye, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’na bağlanıyor." ifadelerini kullandı. Özelmacıklı Çevre ve Şehircilik Bakanlığını kapsayan düzenlemeye ilişkin de: "Bunun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Şehircilik Bakanlığı oluyor. Artık yoğun olarak iş ve işlemlerimizi bu iki bakanlık belirleyecek” ifadelerini kullandı.
İmar Barışı için başvurular 1 milyon barajını aştı... Son veriler için tıklayın...
Yeni dönemde yeniden şekil alması beklenen bakanlıklarla ilgili beklentiler şu şekilde:
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı: Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Çevre Bakanlığı ve Şehircilik Bakanlığı olarak ikiye ayrılması bekleniyor.
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı: Özellikle emlakçıların "Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği" ile muhatap olduğu "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı" nın yeni dönemde kaldırılması planlanıyor. Bu bakanlığın görev ve sorumluluklarının Ekonomi, Maliye ve Kalkınma Bakanlıklarına devredilmesi planlanıyor
- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: Yeni dönemde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın görev ve sorumluluklarını sürdürmesi, bununla birlikte Bilim ve Sanayi Bakanlığı olarak isimlendirilmesi planlanıyor.
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı benzer görev ve sorumluluklarını sürdürüecek. Bakanlığın ismi ise Enerji ve DOğal Kaynaklar Bakanlığı olacak.
- Orman ve Su İŞleri Bakanlığı: Bu bakanlığın yeni dönemde kapatılması bekleniyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın tüm sorumluluklarının da Tarım Bakanlığına devredilmesi planlanıyor.
- Avrupa Birliği Bakanlığı: Bu bakanlığın kaldırılması ve Dışişleri Bakanlığına dahil edilmesi planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, Bakanlık sayısının 16'ya düşürüleceğini açıklamıştı. Açıklama ile birlikte ekonomi üzerine çalışan bakanlık sayısının da 6'dan 3'e düşürülmesi gündeme geldi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde