“Şehir içi otelciliğinin ülke ekonomisine sezonluk değil 12 aylık katma değer yaratması çok büyük bir artı ve şehir otelciliğindeki gelişim Türkiye ekonomisine ivme kazandırıyor”
12 Eylül 2013 / emlakwebtv
Türkiye’nin artık turizmde deniz, kum, güneş üçlemesinden uzaklaşarak, ülke ekonomisine 12 ay boyunca katma değer yaratan iş turizminde büyümeye başladığını belirten Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat son bir yıl içinde iş seyahatlerinin toplam seyahatler içerisindeki payının yüzde 15 oranında arttığına dikkat çekti. Bu gelişmeye bağlı olarak yerli ve uluslararası otel zincirlerinin bir yandan bünyelerindeki otel sayılarını arttırıp yaygınlaşırken diğer yandan müşteri profilinin değişen yapısına paralel yeni markalar geliştirdiklerini vurgulayan Çelikkanat “Yatırımlar şehirlerin hangi segmentlerde otellere ihtiyacı olduğu belirlenerek yapılıyor. Örneğin otel işletme zincirleri, başta İstanbul olmak üzere büyük illere 5 yıldızlı markalarıyla girmeyi tercih ederken, Anadolu’ya 3-4 yıldızlı markalarıyla gidiyorlar” dedi.
Anadolu’nun tercihi 3-4 yıldız
12-13 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 3’ncü Türkiye Otel Genişleme Zirvesi’nde konuşan Ferzan Çelikkanat, iş amaçlı turizmin hızlı büyümesinde global şirketlerin yaygınlaşması, kıtalar arası ticari ilişkiler, kongre ve etkinliklerdeki artış, havayolu şirketlerinin sağladığı ekonomik biletler ve yeni hedeflere ulaşma kolaylığı gibi unsurların etkili rol oynadığına dikkat çekti. Bu gelişim paralelinde otel yatırımlarının da ivme kazandığına ve özellikle 3-4 yıldızlı şehir otellerine doğru bir eğilim başladığına değinen Çelikkanat, özetle şu bilgileri verdi: “Şehir içi otelciliğinin ülke ekonomisine sezonluk değil 12 aylık katma değer yaratması çok büyük bir artı ve şehir otelciliğindeki gelişim Türkiye ekonomisinin kazandığı ivmeyi gösteriyor. İstikrarlı büyümeyle Anadolu’daki şehirler gelişiyor ve buralara otel yatırımları yapılıyor. Şehir otelciliğinde standartlarının yanı sıra hizmetlerini ayrıştıran ve bunu iyi pazarlayan zincirlerin önümüzdeki dönemlerde öne çıkacağını birlikte göreceğiz. Yatırımlar artık şehirlerin hangi segmentlerde otellere ihtiyacı olduğu belirlenerek yapılıyor. Otel işletme zincirleri başta İstanbul olmak üzere büyük illere 5 yıldızlı markalarıyla girmeyi tercih ederken, Anadolu’ya 3-4 yıldızlı markalarıyla gidiyorlar. Örneğin 2013 yılının ilk yarısına baktığımızda Anadolu’nun 47 ilinde 161 proje için 1,8 milyar liralık teşvik sağlandığını görüyoruz. Tesislerin sınıf ve türlerinin yüzde dağılımları ise yüzde 37 dört yıldız, yüzde 35,1 üç yıldız, yüzde 12,2 beş yıldız ve yüzde 10,7 butik oteller şeklinde gerçekleşiyor. Kısacası Türkiye iş turizminde ve otelciliğinde de iddialı, gelişime açık bir pazar. Pazarın gelişmeye açık yapısı bizim gibi otel yatırımcılarını ve dünyanın zincir markalarını da harekete geçirmiş durumda.”
Gelirlerinin % 30’u iş turizminden
Bu arada Küresel Ticari Seyahat Kurumu’nun araştırma şirketi GBTA’nın 2012-2016 raporuna göre 2012 yılında ticari amaçlı seyahat harcamalarının yüzde 5 oranında artarak 1,7 trilyon dolara ulaştığını söyleyen Çelikkanat, Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği ICCA’nın rakamlarının da dünya turizm gelirlerinin yüzde 30’unun iş amaçlı seyahatlerden elde edildiğini gösterdiğini açıkladı.
Türkiye’de de durumun pek farklı olmadığını dile getiren Ferzan Çelikkanat, “2012 yılında 4,5 milyon turist kongre ve etkinlik için İstanbul’a geldi. Diğer illeri de kattığımızda bu rakam 6,5 milyon kişiye çıkıyor. Bu sirkülasyondan Türkiye’nin sağladığı net gelir ise 2,5 milyar dolar ve 5 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Kısacası, Türkiye’nin turizmdeki yeni trendi iş turizmi ve otel yatırımları da bu yöne doğru kayıyor” şeklinde konuştu.
Çelikkanat: “Hedefimiz 10 yılda 20 otel açmak”
Öte yandan Er Yatırım’ın da turizm alanındaki yatırımlarının da ağırlıklı olarak Anadolu’ya yönelik olacağını bildiren Çelikkanat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Er Yatırım olarak biz de turizm alanındaki yatırımlarımızı ağırlıklı olarak Anadolu’da yapmayı planlıyoruz. Yatırımımızın kapsamı şehir içi orta ölçekli iş otelleri olacak. Şehir içlerinde veya ana arterler üzerinde ulaşımı kolay, 80 ila 150 oda civarında, beyaz yakalılar olarak tanımlanan çalışan ağırlıklı gruba yönelik 3 ve 4 yıldızlı otelleri yapmayı hedefliyoruz. Ancak çıktığımız uzun bir yol, bu süreçte farklı projelerde farklı kondisyonlardaki otel planlamalarını da değerlendiriyoruz.
Yatırımlardaki önceliğimiz İstanbul ancak, hedeflerimiz arasında 20 otel yapmak olduğundan bu adedi özellikle Anadolu'ya potansiyeli olan şehirlere de yayacağız. İzmir, Eskişehir, Konya, Mersin, Gaziantep, İzmit, Çanakkale, Adana, Mardin, Diyarbakır, Trabzon yer almayı planladığımız öncelikli şehirlerimizden bazıları olacak.
Amacımız 10 yılda 20 otel açmak. Gerçekleştireceğimiz yatırımlarla hem işletmesel karlılık hem de varlık değeri olarak güçlü bir portföy sahibi olan, hedeflediği segment ve pazarda lider olacağımız bir konuma gelmek istiyoruz.
Şu an İzmir ve İstanbul’da arsamızı aldık. Diğer hedef illerin pek çoğunda da arazileri aşağı yukarı belirledik. Uluslararası güçlü markaya sahip otel zincirleriyle yaptığımız görüşmelerde de sona yaklaştık.”
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde