Yatırım amaçlı gayrimenkul alımında yavaşlama var

2017 yılının ilk 9 ayında konut fiyat artışı enflasyon ve mali piyasaların altında seyretti. Sektör profesyonelleri yatırımcının diğer finansal argümanlara yöneliminin 'yatırım amaçlı konut' alımında zayıflamaya yol açtığına dikkat çekiyor

2017 yılının Ocak-Eylül döneminde konut fiyatlarındaki artış mali piyasaların ve enflasyonun altında kaldı. Yılın 9 aylık dönemindeki durumun yatırımcı açısından önemli fırsatlar doğurduğuna dikkat çeken sektör profesyonelleri, bu dönemde yatırım amaçlı gayrimenkul alımında yavaşlama olduğuna, ancak ihtiyaç nedeniyle alının gayrimenkullerde talebin sürdüğüne işaret etti. 

9 ayda fiyatlar neredeyse yerinde saydı

2017 yılının 9 aylık döneminde, Türkie'nin lokomotif sektörü olarak gösterilen konut sektöründe fiyatların neredeyse yerinde saydığına dikkat çeken ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, ABD Dolarının enflasyonun yüzde 13, yüzde 10, Euro'nun yüzde 23, altının ise yüzde 20'ler seviyesinde yukarı yönlü hareket gösterdiği bu dönemde Konut Fiyatları Endeksi'nin yüzde 7.42 seviyesinde kaldığını belirtti. Atalay, konut fiyatlarındaki artışın yavaşladığını ve yatırım amacı ile gayrimenkul alımına yöneler kişilerin tercihlerini mali piyasalar çevirdiğini hatırlatarak: "Bu durum talebin durma noktasına geldiği anlamına gelmez. 2016 yılının ilk 9 aylık bölümünde de toplam 434 bin yeni konut satılmıştı. Bu yıl bu rakam geçen yılın üzerinde seyretti ve 476 bin seviyesine çıktı..." dedi. 

Yatırım amaçlı gayrimenkullerde yavaşlama var

2017 yılının ilk 9 aylık periyoduna ilişkin değerlendirmede yatırım amaçlı gayrimenkul alımında yavaşlama olduğunun ortaya çıktığını, buna karşın ihtiyaçlardan hareketle-oturum amaçlı alımlarda talebin devam ettiğini belirten Atalay: "2018 yılında da trendin ihtiyaç eksenli yatırımlar odağında devam etmesini bekliyoruz. İhtiyaç sahiplerinin oluşturduğu talebin daha düşük fiyatlı konutlara yönelik olduğunu, bu nedenle konut fiyatlarında ciddi bir artış beklenmese dahi kısa ve orta vadede maliyetlerin artmasından dolayı fiyatların mutlaka artacağını öngörüyoruz." dedi. 

Fiyatlarda yaşanan durgunluk sonlanacak

Atalay, Türkiye'nin hızlı nüfus artış eğilimi ve konut satın alma yaşının 30'lu yaşlara kadar düşmüş olmasının kentsel dönüşüm gibi önemli bir faktörle birleşerek fiyat durgunluğunu sonlandıracağına da dikkat çekerek: "Gerek ülkemizin nüfus artış hızı, gerek konut satın alma yaşının 30’lu yaşlara kadar düşmüş olması, gerekse kentsel dönüşüm sayesinde daha güvenli ve sağlam binalara kavuşuyor olmamız kısa vadede fiyatlarda yaşanan durgunluğu ortadan kaldıracaktır..." şeklinde konuştu. 

Konut almak için en uygun zaman

ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Atala, konut talebinin artışının ticari ve alternatif gayrimenkul talebini de ister istemez yoğun tuttuğunu belirterek: "Gayrimenkul almanın tam zamanı. Yatırımcılar ellerini çabuk tutmalı..." ifadelerini kullandı. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR