Yassıada'da artık ağaç yok

Son yıllarda hızlı bir imar hamlesine sahne olan Türkiye, doğal ve tarihi değerlere saygı hususunda başarılı sınavlar veremiyor. Posta'dan Levon Bağış tarafından çekilen fotoğraflar, imara açılan Yassıada'da yaşanan yeşil talanını ve ülkede proje gerçekle

Türkiye'de kalkınma hedefini "yapılaşma" hamleleriyle karşılayan, doğal ve tarihi değerleri ise imar faaliyetleri karşısında değersiz gören yönetim anlayışının yarattığı tahribat her geçen gün büyüyor. Bu zincirin son halkası ise Yassıada... Sivil toplum kuruluşlarının ve bilim adamlarının itirazlarına rağmen yürütülen inşaat çalışmalarından, doğa ve tarih adına yeni bir yıkım çıktı. Posta Gazetesi'nden Levon Bağış'ın çektiği fotoğraflar, Yassıada'nın tüm ağaçlarının kesildiğini; bu yeşil adanın çorak bir hal aldığını gösterdi.

Yassıada'da ne kaybettik?
Yassıada Projesi'nin temelleri, 13 Mayıs 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından atılmıştı. 1970 yılında arkeolojik sit statüsü kazanan Yassıada'da yürütülen çalışmalar, yapılan tüm itirazlara karşın büyük bir hızla sürdürülmüştü. Gelinen son noktada ise Yassıada'daki arkeolojik bulgular ve doğal değerler üzerinde büyük bir tahribatın yaratıldığı ortaya çıktı.

 

 

 Arkeolojik bulgular nereye gitti?
Mülkiyeti 2011 yılında Hazine'den alınan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü'ne verilen Yassıada projesi bu tarihten sonra ivme kazanmıştı. Ancak bilim insanları, siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları, bölgenin sit alanı statüsü taşıdığı gerekçesiyle çalışmaları eleştirmişti. Dönemin Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Meclisi'nin CHP'li üyesi Avedis Kevork, Yassıada sit alanında dinamit patlatıldığını belirterek, dünya medeniyetinin ortak mirasına karşı duyarlılık istemişti.

Arkeolog Erendiz Özbayoğlu da, Yassıada çalışmaları kapsamında çok sayıda tarihi binanın yıkıldığını ve Ortaçağ'dan kalma yeraltı hücrelerinin de yok edildiğini vurgulayarak, bu eserlerin 2 yıl öncesine kadar burada bulunduğunu söyledi. Adalar Savunması ise Kilise açısından tarihi değere sahip "Büyük Çan"ın başına ne geldiğinin ise bilinmediğini belirtti. 

İlk itiraz Polatkan'ın yakınlarından gelmişti
Yassıada'ya yönelik ilk itiraz 27 Mayıs darbesiyle birlikte görevine son verilen ve yargılanma sonrasında idama mahkum edilen Demokrat Parti Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın yakınlarından gelmişti. Hasan Polatkan'ın 93 yaşındaki eşi Mutahhare Polatkan, Yassıada'nın imara açılmasına karşı olduğunu ve bu adanın "yaslı" bir ada gibi ziyarete açılmasını önermişti. 

 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR