Yapı Merkezi Afrika'nın dev yatırımının temellerini attı

Yapı Merkezi, Doğu Afrika bölgesini Hint Okyanusu'na bağlayacak demiryolu projesinin temellerini attı. Projenin 1.9 milyar dolarlık yatırım değerine sahip olduğu açıklandı

Uluslararası müteahhitlik alanında çalışmalarını sürdüren Yapı Merkezi, Afrika kıtasındaki yatırımlarına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Tanzanya'nın Morogono ve Makutupora projelerinin temellerini atan Yapı Merkezi, böylece Afrika'nın doğu bölgesi ile Hint Okyanusu'nu birbirine bağlayacak yatırım için de ilk adımı atmış oldu. Proje 1.9 milyar dolara mal olacak. 

409 kilometrelik demiryolu hattı

Yapı Merkezi, Doğu Afrika'yı Hint Okyanusu'na bağlayacak dev demiryolu yatırımının temellerini attı. Toplamda 1 milyar 924 milyon dolara mal olması beklenen Morogoro-Makutupora Demiryolu Projesi, Doğu Afrika'nın en hızlı tren hattı olarak bilinen Darüsselam-Mwanza yatırımının da 2'inci etabı olma özelliğini taşıyor. 409 kilometre uzunluğundaki demiryolu inşaatının elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmaları da dahil olmak üzere demiryolunun tüm altyapısı Yapı Merkezi tarafından sağlanacak. Hat üzerinde istasyonlar, depo alanları, atölyeler ve yan hatlar da yer alacak. 

36 ayda tamamlanacak

Doğu Afrika'nın en hızlı tren hattının ikinci etabı olan Morogoro - Makutupora hattı başkent Dodoma'dan da geçecek. Saatte 160 kilometrelik bir hız ile bölgenin ilk şehirlerarası elektrikli demiryolu sistemi olma özelliğini taşıyacak hattın inşaatının da 36 ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Anahtar teslim olarak inşa edilecek bu proje kapsamında Yapı Merkezi, 2 bin 250 metre uzunluğunda 46 adet köprü, 1.250 metre uzunluğunda 30 alt geçit, 1.142 metre uzunluğunda da 34 adet üstgeçit inşa edecek. Diğer taraftan proje bünyesinde 2 bin 700 metre uzunluğunda 4 adet tünele, 500'ün üzerinde menfeze ve 217 metre uzunluğunda da 8 adet hayvan geçidine yer verilecek. Hatta 8 adet istasyon eşlik edecek. 

Bölge ticaret ve turizmine olumlu katkı

Projenin tamamlanmasıyla birlikte başta Tanzanya olmak üzere Afrika'nın ticaret ve turizm alanlarına önemli bir katkı sunulmuş olacak. Morogoro ve Makutupora Demiryolu'nun tamamlanmasıyla birlikte denize kıyısı bulunmayan Uganda ve Kongo Demokrati Cumhuriyeti gibi ülkelerin zengin yeraltı kaynakları da Tanzanya limanlarına ulaşma olanağı bulmuş olacak. 

3 kitada 3 bin 600 kilometre demiryolu inşaatı

1965 yılında faaliyetlerine başlayan ve taşımacılık, altyapı ve genel müteahhitlik alanlarında faaliyet gösteren Yapı Merkezi, bu süre zarfında gerçekleştirdiği üretimle dünyanın önde gelen uluslararası müteahhitlik markalarından biri haline dönüştü. Firma 2017 yılı sonu itibarıyla 3 kitada toplam 3 bin 600 kilometreye varan demiryolu ve 51 adet raylı sistem projesini hayata geçirmeyi başardı. Yapı Merkezi, dünya çapında günde 3 milyon 500 bin adedin üzerinde yolcunun taşındığı projelerin altına imza atmış durumda. 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR