Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı denetim sürecinde uygulanacak yeni ilkeleri belirleyen yasal düzenlemede sona yaklaştı. Bakan Özhaseki: "Müteahhit ile denetimi yapan firma arasındaki bağı koparacağız." dedi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı denetim sürecinde sürdürülen çarpık ve suistimale açık işleyiş sistemini dönüştürmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Yeni yasal düzenleme ile birlikte öncelikli olarak müteahhit firma ile yapı denetim firması arasındaki ilişkinin koparılması hedeflenirken, elektronik bir sistem üzerinden otomotik bir eşleştirme yapısının oluşturulmasına da gayret gösterilecek
Bugün İmar Barışı düzenlemesi kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yapı denetim sisteminde yapılması planlanan değişikliklerle ilgili olarak da bilgi verdi. Yapı denetim sürecinde halen uygulanmakta olan sistemde arsa sahibinin "bina denetimi" işin angarya olarak görmesi sebebiyle müteahhitle anlaşmaya vardığını söyleyen Bakan Özhaseki: "Müteahhit de gidiyor, para vererek kendisini denetleyecek yapı denetim şirketini tutuyor. Yani nüteallit de inşaatı denetleyecek kişiyi satın almış oluyor. Bu durumda sizi hakkıyla denetlemesini bekleyebilir misiniz?" ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni sistemde temel hedefin müteahhitlerle yapı denetim firmaları arasındaki bu koordinasyonun kırılması olduğunu belirterek: "Bu süreci suistimal edenler var. Evet hakkıyla yapanlar da var. Ama sıkıntıların ve şaibelerin olduğu yerler de var. Hedefimiz bunları engellemektir." demişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yeni düzenleme ile birlikte elektronik bir veri tabanı oluşturulacağını ve hak sahibinin de yapı denetimi için bu sisteme girdiğinde karşısına sıradan çıkan firma ile süreci yönetmesi yönünde çalışmalar gerçekleştirdiklerini de belirterek: "Elektronik olarak sıralı yerler olacak. Yapı sahibinin karşısına da kim çıkıyorsa o denetleyecek. Böylece vatandaşın açık pazarlıkla firma aramasının da önüne geçmiş oluyoruz." dedi. Fiyat konusunda da özel önlemler aldıklarını vurgulayan Özhaseki: "Eskiden yüzde 1.5'tan başlıyordu. Şimdi ise 1.5 olarak belirledik. Bakanlık olarak uygun bir fiyat belirledik. Bakanlığı yatırılan parayı da daha sonra firmaya veriyoruz." ifadelerini kullandı.
2023 vizyonu çerçevesinde çalışmalarını sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı denetim sistemine yeni düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun bazı maddelerinde değişikliklere gitti. 23 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeyle birlikte, insşaatlardaki iş sağlığı ve güvenliği kontrollerine ilişkin 6331 sayılı yasa ile uyum sağlanmış oldu.Yeni düzenleme sayesinde, teminat alınması yöntemi ile yapı denetim sisteminde yer alan mimar ve mühendislerin sorumluluk bilincinin artması ve vatanlaşlara daha kaliteli hizmet sunuluyor.
Yapı düzenlemeleri ve denetim hizmetleri
4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında faaliyet gösteren yapı denetim kuruluşları ile sorumlu denetim elemanlarının Kanuna aykırı fiil ve davranışlarının tespiti halinde yine Kanunun 8 inci maddesi gereğince 1 (bir) yıla kadar faaliyet durdurma cezası verilen madde değiştirildi. Yapılan değişiklik ile söz konusu cezanın yerine eylem – yaptırım dengesi gözetilerek para cezası verilmesinden yeni iş almaktan men cezası verilmesine ve belge iptali yapılmasına kadar kademelendirilen yeni bir ceza sistemine geçildi.
Bakanlıkça yapılan çalışmalar sonucunda gerçekleştirmiş olan değişiklik ile birlikte bir kuruluşun ceza alması halinde sorumlu olduğu ve herhangi bir denetim hatası da bulunmayan tüm inşaatların durdurulması yerine sadece denetim hatası bulunan inşaat ile ilgili işlem yapılacak ve böylece diğer tüm inşaatlara ilişkin yapı sahibi olan vatandaşların, yapı müteahhitlerinin ve yapı denetim kuruluşlarının mağdur olması engellenecek.
Böylece gerek ilgili idareler nezdinde yapının mühürlenmesi ve yeniden ruhsata bağlanması şeklinde yürütülen bürokratik işlemler de azaltılarak işlerin kolaylaştırılması sağlanacak ve denetim hatası bulunmayan inşaatların durdurulmadan devamına izin verilerek ülke ekonomisinin de zarar görmesi engellenecek.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde