Yapı denetiminde ahbap-çavuş dönemi bitiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Ahmet Özhaseki, müteahhitlerin anladıkları firmalar üzerinden yürüttükleri yapı denetimin sürecinin yeniden düzenleneceğini belirterek: "Ahbap çavuş ilişkisi oluşmuş. Tadı kaçmış. Kimse kimseyi denetlemiyor..." dedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yapı denetim sürecindeki aksaklıkların sona ermesini sağlayacak yeni düzenlemelerin yolda olduğunu söyledi. Bir müteahhidin, inşaat yapacağı zaman bir firma tuttuğunu ve diğer müteahhitlerin de gidip bir firma ile anlaşma eğiliminin yükseldiğini belirterek: "Böylece bir firmayla anlaşıyor. Parasını da o veriyor. Kendini denetleyecek firmanın parasını o veriyor. Buna da yapı denetim firması deniyor. Ortada artık öyle bir ahbap-çavuş ilişkisi olmuş ki, tadı kaçmış. Hiç kimse denetleyemiyor..." ded.

Otomatik denetim sistemi gündemde

Mehmet Özhaseki bu çarpıklıkların tespit edilmesi ve düzeltilmesiyle ilgili olarak yeni düzenleme hazırlıkları içinde olduklarını da belirterek: "Biz şimdi, krendi paranızla kendinizi denetleyecek firma tutma işini değiştiriyoruz. Bundan böyle hangi inşaatı kimin denetleyeceği husus bilgisayardan belli olacak. Hiç tanımadığı bir firma gelecek ve inşaatı denetleyecek. Kuralları da çok sert olacak." şeklinde konuştu. 

İstanbul'da deprem tehlikesi

İstanbul'daki büyük depremle ilgili olarak bilim insanlarının, bu depremin 2030 yılına kadar mutlaka açığa çıkacağı ve 7'den aşağı olmayaca şeklinde bir mutabakata sahip olduklarını da hatırlatan Mehmet Özhaseki: "Bu sıkışma, bir gün patlayacak. Tekrarlayan süreçler var. Kuzey Anadolu Fay Hattı buraya kadar geldi dayandı. Diğer taraftan minimum 7 şiddetinde bir deprem. Karşımızda büyük bir tehlike var. Bu tehlikeyi görmezlikten gelebiliriz, Hiç konuşmayabiliriz. Hazırlıklı olmalıyız. Vatandaşa, belediyelere hükümete düşen görevler var. Herkes bu görevlerini yerine getirmelidir." dedi. 

Dönüşüm inşaatın istihdam payını artırır

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin üzerindeki deprem belasını firsata dönüştürmenin hesaplarını yaptıklarını hatırlatarak: "Önce Türkiye'yi yenilemiş oluyoruz. 7.5 milyon birim yenilenecek. Bunlar yenilenirken ekonomiye de katkı sunulacak. 100 metrekare ev için 200-250 bin TL gittiğini farz edersek, yılda 500 bin konutluk yenileme 125-130 milyar TL'lik dev bir ekonomiden bahserdiyoruz demektir. Bu bir istihdam faydasıdır. İnşaat sektörünün yüzde 7'lerdeki istihdam payını yüzde 10'lara çıkarır." dedi. Konuyla ilgili olarak yeni kanun üzerinde de çalışmaların sürdüğünü dile getiren Mehmet Özhaseki: "Temel ilkelerimizi tespit ettik. Kanunlara da yazdık. Önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de gelecek. Kentsel Dönüşüm Kanunu yeniden görüşülecek. Yeni bir takım prensipler ve yeni ayarlarla sürdürmek istiyoruz..." şeklinde konuştu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR