ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, yalıtımsız ve hatalı çatıların geçtiğimiz 10 yılda ülke ekonomisine 26 milyar TL zarar verdiğini söyledi
Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı ve yalıtım uygulamalarının standartalara uygun olarak yapılması halinde tüketici bütçesine önemli ölçüde katkı sağlayacağını söyledi.
Son 10 yılın zararı büyük
Yavuz, geçtiğimiz 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zararın 26 milyar TL' ye ulaştığını kaydederek: 'Sadece 2013 yılında yaklaşık 4 milyar TL sorunlu ve günümüz gereksinimlerini karşılamayan çatılar yüzünden boşa harcandı. Yenileme, aktarma ve tamirat çalışmaları yıllık 5 milyon metrekare civarında olup, parasal büyüklüğü yaklaşık 1,2 milyon doları aştı. Yalıtım ile enerji harcamalarını en az yüzde 50 oranında azaltabiliriz .' dedi.
Çatı yenileme ve tamiratına 1.2 milyon
Yavuz, çatılarda yapılan yenileme, aktarma ve tamirat çalışmalarının yıllık 5 milyon metrekare, parasal büyüklüğünün ise yaklaşık 1,2 milyon dolar seviyesine ulaştığını belirterek, 'Çatılarımızdaki yenileme ve tamiratın güvenilir, standartlara uygun sertifikalı malzemeler ile sertifikalı ve konusunda uzman çatı ustaları tarafından yapılması durumunda her yıl yapılan tamirat sıklığı azalacaktır. Yalıtım kalitesinin artması ile ısı kayıpları azalarak ekonomimize büyük kazançlar sağlanacaktır. Bu safhada çatı yalıtımının öneminin topluma çok iyi anlatılması, bilinçlenme sağlanması, yasa ve yönetmeliklerde çatı yalıtımının zorunlu olması, uygulama ve ürün konusunun da firmaların inisiyatifine bırakılmadan belirli standartlar ve yükümlülükler getirilmesi gerekiyor.' dedi.
2017'ye kadar zorunlu
Yavuz, Enerji Verimliliği Kanunu gereğince, tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, 'Ülkemizdeki mevcut binaların 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almalarının teşviki için yönetmelikte bina alım satım ve kiralama aşamasında mal sahibi tarafından yeni kullanıcısına verilmesi öngörülmüştür. Yürürlükteki mevzuatın etkin şekilde uygulanabilmesi için ilgili mercilerin personeli, yerel yönetimler, yapı denetim şirketleri ve Enerji Verimliliği Danışmanlığı Şirketleri eğitilmelidir. Tabii bu mercilerin de denetlenmesi gerekir. Enerji Verimliliği Kanunu, Binalarda Isı Yalıtımı ve Enerji Performans Yönetmelikleri, Enerji Kimlik Belgesi uygulaması, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanılmasına yönelik yasal düzenlemeler sektör için önemli fırsatlar sunuyor.' dedi.
Enerji tüketimini 80 kilovatsaate düşürmeliyiz
Kaçak, denetimsiz yapılar ve uygulamalar sonucunda ortaya çıkan kalitesiz, kısa ömürlü ve enerji israf eden yapıların önemli bir sorun olduğunu da hatırlatan Yavuz, “Avrupa Birliği’nin 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedeflediğini düşünürsek; Türkiye olarak bizim de binalarımızdaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmemiz gerekiyor. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile sağlanabilir” diye konuştu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde