'Yalıtım tasarruftur' kampanyası başladı

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği,binalarda enerji verimliliği bilinci yaratmak üzere "Yalıtım Tasarruftur" Kampanyası başlattı

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği,binalarda enerji verimliliği bilinci yaratmak üzere "Yalıtım Tasarruftur" Kampanyası başlattı. Kampanyaya ilişkin araştırmayı Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile paylaşan Dernek, Türkiye'de yılda 60 milyar dolara ulaşan enerji harcamalarını azaltılması için binalarda doğru kalınlıkta yalıtım yapılmasının önemine dikkat çekti.

Yalıtım tasarruftur
Konu hakkında bir değerlendirme yapan Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Eruslu, Türkiye'de halen 16 milyon yalıtımsız bina bulunduğunu ve bu nedenle yılda 10 milyar dolarlık fazla enerji kullanıldığını vurgulayarak, "Türkiye'deki binaların yüzde 85'i yalıtımsız. Ancak Türkiye'deki enerjinin yüzde 40'ı konut olan binalarda kullanılıyor ve binalarda kullanılan enerjinin de yüzde 85'i ısıtma ve soğutma harcamalarından karşılanıyor. Doğru kalınlıkta yalıtım ile binalarda kullanılan ısıtma ve soğutma amaçlı enerjide yüzde 50 oranında tasarruf sağlanabiliyor" dedi.

Hükümetin son açıkladığı 10. Kalkınma Planı-Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'nda Enerji Verimliliği bölümünde yer alan, binalarda ısı yalıtımı ile enerji tasarrufu öngörülerinin, binaların enerji verimliliği için çok önemli olduğunu belirten Eruslu, "Ancak bu iyi niyetle planlama, eğer bir bilinçlendirme kampanyası ve teşvik ile birleştirilmez ise maalesef istenilen sonucu sağlayamaz. Enerjisinin yüzde 90'ını ithal eden bir ülke olarak enerji fiyatları ile mücadele edemeyiz. Ancak doğru tasarruf ve verimlilik çalışmaları ile enerji tüketimde bir düşüş sağlayabiliriz" diye konuştu.

Bakanlığa sundukları raporda, Avrupa ve Türkiye arasında zorunlu yalıtım kalınlık miktarları arasındaki farkı da vurguladıklarını belirten Eruslu şu değerlendirmeyi yaptı: "Avrupa'da binalarda enerji verimliliği hedeflerini tutturabilmek için yaklaşık ortalama 10-15 cm kalınlığında levhalar ile ısı yalıtımı yapılması zorunda iken, Türkiye'de ortalama 4-5 cm ısı yalıtımı için yeterli olduğu düşünülüyor. İstanbul'da mevcut yalıtım kalınlığı 5 cm oysa daha enerji verimli ısı yalıtımı için
kalınlığın 10 cm'ye çıkması gerekiyor. Bu yüzden binalarda ısıtma ve soğutma için Avrupa'nın 10 katı kadar enerji tüketiyoruz. Aynı fark tüm bölgelerde geçerli. Ankara'da olması gereken ideal yalıtım kalınlığı 12 cm iken mevcut yönetmeliklerde 6 cm, Antalya ve İzmir'de ideal kalınlığın 8 cm olması gerekirken mevcut yönetmeliklerde 4 cm, Gaziantep'te ideal kalınlığın 10 cm olması gerekirken mevcut yönetmeliklerde 5 cm, Erzurum'da ideal kalınlığın 16 cm olması gerekirken mevcut yönetmeliklerde 8 cm, Bursa ve Trabzon'da ideal kalınlığın 10 cm olması gerekirken mevcut yönetmeliklerde 5 cm düzeyinde kalıyor."

Avrupa'nın 10 katı kadar enerji tüketiyoruz
Eruslu, "Türkiye olarak Avrupa Birliği ülkeleri gibi enerjimizi verimli kullanmak için ilk hedefimiz ülkemizde yalıtımsız binanın kalmaması olmalı. Bunun için önümüzde kentsel dönüşüm gibi, bu konuda ciddi tedbirleri almaya fırsat verecek çok etkin bir hareket de var. Yalıtımsız bir bina yılda 300-350 kwh/m2 enerji tüketirken, ülkemizdeki mevcut TS 825'e uygun inşa edilmiş ve yalıtımı yapılmış bir bina yılda 100-120 kwh/m2seviyelerinde enerji tüketimi hedefleniyor. Avrupa yılda 15 kwh/m2'nin altında enerji tüketen Pasif Ev'ler için mevzuat düzenlemelerini tamamladı. Bizim ülkemiz için de binalarda enerji tüketimi sınırlandırılmalı, ısı yalıtım uygulamaları ile desteklenerek, yılda 15 kwh/m2' mertebelerine yaklaşmalıdır " dedi.

Yalıtım ile doğalgaz faturasından yüzde 50 tasarruf
Isı yalıtımı yaptırmanın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığının da altını çizen Eruslu, "Binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5'i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça yüzde 70'lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açıklamak gerekirse sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde yani mantolamada 5 cm kalınlıkta yalıtım levhası yerine 10 cm yalıtım yapılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor." ifadesini kullandı.

Eruslu yalıtımın sağladığı tasarrufla birkaç yılda kendi kendini amorti edip ömür boyu tasarruf sağladığının da altını çizerek "Isı yalıtımı, standartlara uygun ürünler doğru detaylarda doğru işçiliklerle uygulandığında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Yani ısınma için harcanan aylık ortalama 200 TL'lik yakıt faturası 100 TL'ye düşüyor. İstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama 1.500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL'ye düşüyor. Erzurum'da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kış sezonunda ısınma için yapılan toplam doğalgaz harcaması yaklaşık olarak yalıtımsız bir binada 2.500 TL iken, yalıtımlı binada 1.250 TL oluyor." dedi.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

DYO işbirliği ile gerçekleşen AURA Crea: “İzmir: Tarihin Renkleri” yarışmasının kazananları belli oldu

Silverline ile yılın son günlerinde mutfaklar yenileniyor

Kaleseramik ‘Atık Yönetimi’ ile ‘Sürdürülebilirlik İş Ödülü’nü kazandı

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR