Yalıtım kalınlıktır

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, 6-10 Mayıs tarihleri arasında 37'ncisi gerçekleştirilen Yapı-Fuarı-Turkeybuild İstanbul'ta "Yalıtım kalınlıktır" mesajını verdi

14 Mayıs 2014/Emlakwebtv
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda bölgelere göre ısı yalıtım levhası kalınlık haritasını sektörle paylaştı. Fuarda özellikle Türkiye’nin bölge bölge iklim durumu ile Türkiye ve uluslararası standartlardaki kalınlık farklılıklarına dikkat çeken dernek, hangi ısı yalıtımı malzemesinin seçilmesi gerektiği, XPS kullanımının avantajları, doğru uygulamanın püf noktaları hakkında da bilgi verdi.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan yalıtım kalınlıkları ile Türkiye’deki yalıtım kalınlıkları arasındaki farka dikkat çekerek bu yıl fuarda özellikle bu konuda bilinçlenme yaratmak istediklerini belirtti.  Türk Standartları Enstitüsü’nün mevcut yönetmeliğinde yer alan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’ndaki sınır değerlerin, binaların ideal enerji verimliliği için yeterli ısı yalıtım kalınlığı sağlayamadığını belirten Eruslu, “TS 825, yeni inşa edilecek binalarınısıtma enerjisi ihtiyacının hesaplama kurallarını ve izin verilebilecek ısı kaybı limit değerlerini ve hesaplama yöntemleri ile ilgili bilgileri kapsıyor. Ülkemizde ısı yalıtımının en azından yeterli düzeyde yapılabilmesi için TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardının muhakkak uygulanması gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin yalıtım ürünlerinin çeşitliliği ve kullanım detayları konusunda son derece ileri olmasına rağmen, yapılan yatırımların yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması nedeniyle yeterli etkiyi yaratamadığını savunan Eruslu, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde yalıtım levhası kalınlığı ortalama 4–5 santimetre olarak uygulanırken; Avrupa ülkelerinde levha kalınlığı 15–20 santimetre kalınlığa kadar çıkabiliyor. Isı yalıtımı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisindeyiz. Isınmak için Avrupa ülkelerinin yaklaşık 10 katı kadar enerji tüketiyoruz. Ülkemizde ısı yalıtımı olmayan binaların metrekare başına yıllık enerji tüketimi 300 – 350 kwh/marasında, yalıtımlı binalarda ise 100-120 kwh/m2 civarında. Hatta Avrupa ülkelerinde 2020’den itibaren yeni yapılacak tüm binaların Pasif Ev, yani yıllık enerji tüketimi 15 kwh/m2’in altında olan binalar olması yasalaşıyor. Bizde ise hazırlığı yapılan yeni yönetmelik değişiklikleri ile yalıtım levhası kalınlıkları neredeyse inceltiliyor.”

Bölgelere göre ideal yalıtım kalınlıkları nasıl olmalı?
Yalıtım kalınlıklarının Türkiye’nin 7 bölgesindeki iklim koşullarına göre farklılık gösterdiğini de ifade eden Eruslu, “Örneğin İstanbul’da genellikle mantolamada uygulanan XPS yalıtım levhası kalınlığı ortalama 5 cm.; oysa Avrupa ülkelerindeki limitlere yakın, daha enerji verimli binalar inşa etmek için ısı yalıtımı için kalınlığının 10 cm’ye çıkması  gerekiyor. Aynı fark, tüm bölgelerde geçerli. Ankara’da olması gereken ideal yalıtım kalınlığı 12 cm iken, mevcut yönetmeliklerde 6 cm kullanmak yeterli oluyor; Antalya ve İzmir’de ideal kalınlığın 8 cm olması gerekirken, mevcut durumda 4 cm yeterli görünüyor; Gaziantep’te ideal kalınlığın 10 cm olması gerekirken, mevcut yönetmeliklere göre 5 cm yeterli görünüyor; Erzurum’da ideal kalınlığın 16 cm olması gerekirken, mevcut yönetmeliklerde 8 cm; Bursa ve Trabzon’da ideal kalınlığın 10 cm olması gerekirken, mevcut yönetmeliklerde 5 cm düzeyinde kalıyor”  diye konuştu.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Anadolu Yakası’nın En Büyük Parke ve Kapı Showroom'u Cesa Yapı Tarafından Açıldı

DYO işbirliği ile gerçekleşen AURA Crea: “İzmir: Tarihin Renkleri” yarışmasının kazananları belli oldu

Silverline ile yılın son günlerinde mutfaklar yenileniyor

Kaleseramik ‘Atık Yönetimi’ ile ‘Sürdürülebilirlik İş Ödülü’nü kazandı

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR