Yabancıya konut satışlarında artış başladı

Yabancıya konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artış gösterdi. Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri yabancıya konut satışındaki artışı değerlendirdi...

Yabancıya konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artış gösterdi. Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri yabancıya konut satışındaki artışı değerlendirdi...

Habertürk Ekonomi'den İlknur Ekelik'in haberine göre, Türkiye emlak piyasasına yabancı ilgisinde artış başladı. Yabancı yatırımcılar sadece ev alarak değil, çok önemli harcamalar da yapıyorlar. Ağaoğlu Grup CEO'su Hasan Rahvalı, Türkiye'den 1 milyon dolara ev alan bir Suudi vatandaşının ailesinin aynı gün içinde AVM'de 2.4 milyon lira harcadığını belirtirken, Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de çıkarılan vatandaşlık yasasının önemine dikkat çekti. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, konut satışları 2017 yılının nisan ayında yeniden yükselişe geçti ve yüzde 2.7 artışla bin 624'e çıktı. Yabancı ilgisinin yüksek seyreden döviz kurları, vatandaşlık hakkı sağlanması ve KDV'deki düzenlemelerle devam etmesi bekleniyor. İnşaatçıların tahminlerine göre geçen yıla göre artış yıl sonunda yüzde 30'ları bulabilir.

 

 

''Yüzde 25-30 artış yaşanır''

Ağaoğlu Grup CEO'su Hasan Rahvalı, döviz kurlarının yukarıya doğru gitmesinin TL nezdinde satış yapan sektör için yabancılara bir nevi indirim gibi geldiğini belirterek, "Bu durum, konut alışlarını hızlandırdı. Bizde de aynı oranda artış gösteriyor. Bireysel yatırımcılar daha az döviz bozdurarak, TL fiyatlı gayrimenkul alıyorlar" dedi.

Hükümetin getirdiği teşviklerin de çok olumlu karşılandığını kaydeden Rahvalı, "Hem Ağaoğlu şirketleri olarak hem de sektör nezdinde, körfez ülkeleri başta olmak üzere bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Türkiye'deki bu teşviklere olumlu tepkiler geliyor. KDV oranlarındaki iyileştirmeler, yabancıların konut alımlarını hızlandırıyor" diye konuştu. 

Rahvalı, yabancıya konut satışlarındaki artışın devam edeceğini, yıl sonunda geçtiğimiz seneye göre yüzde 25-30 artış yaşanabileceğini ifade etti. 

''Gayrimenkul dışında diğer sektörlere de kazanç sağlıyorlar''

Yabancılara yapılan konut satışlarının sadece döviz getirisi ya da konut satışları artırmadığını aynı zamanda hem beyaz eşya, mobilya, ev eşyaları hem de perakende sektörüne kazanç sağladığını belirtten Rahvalı, sözlerine şöyle devam etti:

"1-2 haftalık tatil düşünen yabancı, konut satın aldığı zaman senenin minimum üç ayını burada geçiriyor. Güneyde ağırladığımız turistler gibi her şey dahil sistemde bir haftada harcadığını bir akşam yemeğinde veriyorlar. Her zaman verdiğimiz örnek şöyle, bizden 1 milyon dolar mertebesinde bir konut alarak yerleşen bir Suud vatandaşı, aynı günde İstinye Park'ta aynı gün içerisinde 2 milyon 400 bin liralık alışveriş yaptı. AVM'ye 11.30'da girip 17.30'da çıktılar ve mücevher, kıyafet, ev tekstiline bu parayı harcadılar. Böyle baktığımız zaman konut satışlarından elde edilen döviz gelirinin çarpanı oldukça büyük"

Konut satın alan yabancıların, mimarlarla beraber çalıştığını ve özel tasarımlar yaptırarak, yüzde 100 yerli Türk ürünleri ile evlerini yerleştirdiklerini belirten Rahvalı, yabancı alıcının konuta verdiği ücretin neredeyse yüzde 25'ini de mobilyalara ve eşyalara harcadığının altını çiziyor.

 

 

''Deniz görmeyi ve serinlik istiyorlar''

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancı alıcıların daha çok Arabistan, Suriye, Yemen, Kuveyt, Dubai gibi bölgelerden olduğunu söyledi. Bu konut alıcılarının kendi ülkelerindeki durumlardan dolayı, Türkiye'de daha çok deniz kenarı, göl manzaralı ya da daha fazla yeşil alanı bulunan konutları tercih ettiğini dile getiren Durbakayım, sözlerine şöyle devam etti:

"En çok Trakya tarafından konut almak istiyorlar. Bu bölgede hem fiyatlar daha makul hem de konut üretim oranları artmaya başladı. Körfez ülkeleri su ve deniz görmek istiyor. Önce boğaza bakıyorlar, boğazda fiyatları fazla bulduklarında, göl manzarası tercih ediyorlar. Diğer taraftan Karadeniz taraflarından da talep var. Serinlik isteniyor. Yeşil bölgelerimize talep var. Artık kağıt üzerinde çizilen projeler yerine, başlamış ya da bitmiş projelere talep var. Yabancı alıcı, konutu görmeden almak istemiyor"

''Yabancıya konut satışı süratle artacak''

Hem mevsim itibarıyla hem de referandum dolayısıyla yabancıya konut satışın artacağının beklendiğini dile getiren Durbakayım, yabancı konut alıcılarına oturma izninin verilmesinin ve KDV ile ilgili kararların yüksek oranda etkisinin olduğunu söyledi. 

Sektör ve şirket olarak bu anlamda beklentilerin yüksek olduğunu belirten Durbakayım, Rusya'daki ve Körfez ülkelerindeki vatandaşların Türkiye'den konut satın alma arzusunda olduklarını dile getirdi. 

 

 

''10 milyar dolara varan döviz girdisi olacak''

Yabancıya konut satışının Türkiye'ye önümüzdeki yıllarda 10 milyar dolara varan döviz girdisi sağlayacağını belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 2005- 2016 yıllarında 457 milyar dolar olan cari açığın yüzde 7.1’lik kısmı yabancılara gayrimenkul satışlarıyla karşılandığını açıkladı. Demir, sözlerine şöyle devam etti:

"Rakamlarla konuşursak, yabancılara yapılan konut satışlarının nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 arttığını görüyoruz. Bu durum, yabancıya satış rakamlarının daha da yukarılara taşınarak cari açığın azaltılabileceğini gösteriyor. Yabancıya vatandaşlık yasasıyla bu sene rakamlarda ciddi bir atış yaşanacağını, ülkemize gelen yatırımların 2018’de de yeni yatırımları çekeceğini düşünüyoruz"

Demir, yabancıya konut satışlarında yaşanan artışla ilgili olarak "Hükümetimizin çabaları sonucunda getirilen Mütekabiliyet Yasası, kısmen de olsa satışlarda bir hareketlilik sağlamıştı. Ancak yeterli olgunluğa ulaşabilmesi açısından eksikleri vardı. İşte bu noktada hükümetimizin kararlı adımlarıyla getirilen yabancıya vatandaşlık hakkı getirilmesiyle, süreç beklenen olgunluğa ulaştı. Türkiye’nin en önemli sektörlerinin başında yer alan ve son 10 yılda çok ciddi bir ivme yakalayan inşaat sektörünün yabancıya satış miktarını artırması bakımından bu kararın çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Türkiye'den ev alan yabancıya önce oturum sonra vatandaşlık verilmesi, sadece inşaat sektöründe değil, Türkiye’nin ekonomisine ciddi bir hareketlilik kazandırmaya başladı. Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcı sayısındaki artışı gözlemleyebiliyoruz" dedi.

Daha çok Körfez ülkelerinden ve Rusya'dan taleplerin geldiğinin altını çizen Demir, yabancı konut alıcılarının öncelikli olarak İstanbul'u tercih ettiğini belirtirken, son zamanlarda Antalya'nın da yıldızının yükseldiğini söyledi.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR