Yabancıya konut satışında yeni rekorun ilk sinyalleri

Yabancıya konut satışı Ocak ayının ardından Şubat'ta da artış eğilimi gösterdi. Şubat ayında yabancılara satılan konut oranı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 32'nin üzerinde yükselme kaydetti.

2017 yılını "Yabancıya konut satışı" kategorisinde gösterdiği güçlü performans ile tamamlayan konut sektörü 2018 yılına da hızlı bir giriş yaptı. 2018 yılının ilk ayında 1.742 adet satış ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25.7 oranında artışa tanıklık eden sektör, Şubat ayında da artış eğilimini sürdürdü. Şubat ayı içinde yabancılara satışı gerçekleştirilen 1.729 adetlik performans ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 32.4 oranında bir gelişimin yaşandığını gösteriyor. 

Konut satışında yeni rekorun ilk belirtileri

2017 yılını yabancılara yapılan 22 bin 234 adet konut satış performansıyla kapatan Türkiye konut sektörü, 2018 yılının ilk iki ayında geçen yılın üzerine çıkarak "yabancıya konut satışı" kategorisinde yeni rekorun ilk izlerini vermeye başladı. Türkiye İStatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan 2018 yılı Şubat ayına ait "Konut Satış İstatistikleri"ne göre yılın ikinci ayında yabancılara yapılan konut satış adedi 1.729 adedi buldu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 32.4 oranında artışa işaret eden bu rakam, Ocak ayındaki artışla birlikte geçen yılın ilk iki ayına kıyasla dikkat çekici bir artışın yaşandığını gösteriyor. TÜİK verilerinden hareketle yapılan analizde 2017 yılının ilk iki ayında yabancılar tarafından yapılan konut satış adedi 2692 adet olurken, bu rakam 2018 yılının ilk iki ayında 3471 adet seviyesine ulaşmış durumda. Böylece 2018 yılının Ocak ve Şubat aylarında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yabancılara yapılan satışta 779 adetlik bir gelişim katedilmiş oldu. 

Yabancılar en çok hangi şehirlere ilgi gösteriyor?

2018 yılının Şubat ayı itibarıyla yabancıların en çok konut alımı yaptığı şehirlerin başında İstanbul ve Antalya geliyor. Bu dönemde İstanbul'dan 604 adet konut satın alan yabancı uyruklu yatırımcılar, Antalya'dan ise toplam 415 adet konut satın aldı. Son yıllarda yabancıların yoğun ilgi gösterdiği Bursa, Yalova ve Trabzon da listenin zirvesinde yer alan diğer şehirler oldu. Yabancılar Şubat ayında Bursa'dan 134, Yalova'dan 84, Trabzon'dan ise 71 adet konut satın aldı. 

Körfez yatırımcısı ilk sıradaki yerini koruyor

Türkiye'den konut satın alan yabancı yatırımcıların ülkelerine göre sınıflanmasında ise geçen yıllara benzer bir tablonun sürdüğü görülüyor. Ocak ayının ardından Şubat'ta da Türkiye'den en yüksek konut alımı yapan ülke vatandaşları arasında Iraklılar yer alıyor. Iraklıların Türkiye'den yalnızca Şubat ayı içinde aptığı alımlar 308 adedi bulurken, Suudi Arabistanlı yatırımcılar 178, Rusya Federasyonu'ndan gelen yatırımcılar ise 128 adet konut alımının altına imza attı. Diğer taraftan İranlıların alımları 122 adet olarak ölçülürken, Afgan yatırımcılar da 118 adet konut ile listede yer aldı. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR