Yabancıya konut satışında yeni düzenleme: Aynı konutla tek vatandaşlık sınırlaması

Yabancıların gayrimenkul edinimi ile vatandaşlık edinebilme yolu yeni bir genelgeyle sınırlandırıldı. Yeni genelgeyle, aynı taşınmazın sadece bir kez vatandaşlık alımına konu edilebileceği, tekrar tekrar vatandaşlık kazanımına konu edilemeyeceği sınırlama

2018’den bu yana yabancılar 250 bin dolar ve üzerinde gayrimenkul alımı yoluyla vatandaşlık hakkı kazanabiliyor. Yılda 40 bin yabancı Türkiye’den gayrimenkul satın alıyor. bunun yüzde 38’ini vatandaşlık için yapılan alımlar oluşturuyor.

Son dönemde bu konuda oluşan bazı suistimaller nedeniyle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü vatandaşlık için gayrimenkul edinimi konusunda 22 Mart 2021 tarihinde 2019/5 sayılı genelgesinde yeni düzenlemelere gitti. Genelgeyle, aynı taşınmazın sadece bir kez vatandaşlık alımına konu edilebileceği, tekrar tekrar vatandaşlık kazanımına konu edilemeyeceği sınırlaması getirildi.

Yeni genelgeyi değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Genelgeye göre, aynı taşınmazın sadece bir kez vatandaşlık alımına konu edilebileceği tekrar tekrar vatandaşlık kazanımına konu edilemeyeceği sınırlaması getirildi. Örneğin; bir yabancı 250 bin dolar karşılığı Türkiye’den aldığı taşınmazı 3 yıl satmama taahhüdü verip, 3 yıl sonunda vatandaşlık kazandı. Bu gayrimenkul 3 yıl sonunda tekrar bir yabancıya satıldığında aynı mülk üzerinden vatandaşlık başvurusu yapılması mümkün olmayacak. Bir yabancının sahip olduğu bir mülk bir Türk şirketine devir edildiyse vatandaşlık için bu mülkü alacak kişi ilk devredenin eşi, çocuğu veya aynı uyruklu bir yabancı olamayacak. Bu sayede mülkleri aile bireyleri arasında veya şirkete devredip oradan şahsa satarak yapılan ve 3 yıl satmama süresi geçince vatandaşlık kazanması için döndürülmesinin önüne geçilecek. Bir diğer değişiklik ise geri alım taahhütleri ile yapılan satışlar. Yabancılar uzun zamandır kendi aralarında veya inşaat firmaları aracılığı ile devirler yapmaktalar. Taşınmazı satan firmanın mülklü taahhüt süresi bittiğinde yani 3 yıl sonunda geri alması durumunda vatandaşlık ile ilgili uygunluğun tekrar değerlendirilebileceği aynı genelde yer almaktadır. Özellikle bu şekilde yapılan alımların şaibeli olarak görülebileceği açık bir şekilde genelgede ifade edilmiştir. Yapılan düzenlemeler ihtiyaca yönelik olup kötüye kullanımı önlemede büyük yardımcı olacaktır” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Firma Bilgisi: Eva Gayrimenkul Değerleme

Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR