Tüm gücüyle yabancı yatırımcılara konut satışını artırmaya çalışan gayrimenkul sektörü beklenmedik bir engelle karşılaştı. Başta Araplar olmak üzere yabancı yatırımcıların şikayetlerine neden olan "yüksek fiyat" ve yanlış bilgi ile konut satışı gibi giriş
Hükümet ve gayrimenkul sektörü, yabancıya konut satışını yukarı çekmeye yönelik önlemleri uygulamaya çalışırken, hesapta olmayan bir engelle karşılaştı. "Yüksek komisyon baskısı" ve "yanlış bilgiler" üzerinden konut satışı gerçekleştirmeye çalışan firma ve aracılardan ürken Arap yatırımcılarına şikayetlerinin son dönemde artış kaydettiği iddia edildi. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre, giderek artan şikayetler "uluslararası pazarda" Türkiye'nin prestijini sarsacak boyutlara ulaştı.
Türkiye'nin saygın turizm politikalarına ulaşması öncesinde ülkeyi ziyarete gelenlerin standardın üzerinde fiyat tarifesi ile karşılanması ve her turisti milyarder olarak tanımlama eğiliminin yarattığı tahribat şimdi de konut sektörüne sıçradı. Özellikle İstanbul'un Esenyurt, Başakşehir ve Beylikdüzü bölgelerine ilgi gösteren Arap yatırımcıların yoğun şikayetlerine neden olan pazarlama stratejisinin ilk ayağında konut bedellerinin olması gerekenin üzerinde sunulması bulunuyor. Bölgeden gelen kimi haberler, yerlilere 600 bin TL'ye satılan konutların Araplara 750 bin TL'y, 300 bin TL'lik dairenin ise 415 bin TL'ye satıldığı, bu durumun da dolandırıldığını anlayan Arap yatırımcıların şikayetlerindeki yoğun artışa vesile olduğunu gösteriyor. Pazarlama stratejisinin diğer boyutunda ise konut ve lokasyon hakkındaki yanlış bilgiler yer alıyor. Özellikle "Taksim'e 15 dakika" ya da "Boğaz Köprüleri'ne 10 dakika" gibi bilgilerle satışı gerçekleştirilen konutların gerçek konumunun anlaşılması sonrasında ciddi problemlerin ortaya çıktığı gözüküyor. Bir diğer iddia ise, inşaat firmalarının yerli alıcı geçiren emlakçıya yüzde 5 komisyon verirken, Arap alıcı getiren emlakçılara yüzde 10'luk komisyon verildiği yönünde.
Söz konusu şikayetlerin varlığını doğrulayan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği-GYODER Başkanı Feyzulah Yetgin de, bir ara Kuveytli alıcıların şikayetlerinde önemli bir artış yaşanmış olduğuna dikkat çekti. Yetgin, bu tip vakaların internet ve teknoloji çağında yeterince bilinçli davranan konut alıcısı eğilimleri tarafından engellendiğini buna karşın kurumsallaşmamış ve eksik ve yanlış bilgi ile alım işlemi gerçekleştirenlerin sorunlarla karşılaştığını hatırlatarak: "Büyük firmaların çoğu Türkçe-İngilizce fiyat ve proje bilgisini eksiksiz veriyor. Yabancı yatırımcı da bunları karşılaştırma olanağına sahip. Ancak eksik ve yanlış bilgiyle satın alma işlemleri yapanlar oldu." şeklinde konuştu. Sektördeki fırsatçılığın Türkiye'nin orta ve uzun vadeli imajına zarar verdiğini de belirten Yetgin: "Bu noktada ilgili ataşeliklere bilgi aktarılabilir. Diğer taraftan satış yapacak firmaların bakanlık üzerinden akreditasyonu gibi önlemler üzerinde de düşünülebilir..." ifadelerini kullandı.
Özellikle Arap yatırımcılara yönelik pazarlama ve satış stratejilerinin bu boyutu, son dönemde Arap yatırımcıların şikayetlerinde önemli bir artış yaşanmasına yol açtı. Problemin temel boyutu ise Türkiye'de dolandırıcılık vakaları ve konut satışının gerçeklerle bağdaşmayan eğilimlerle sürdürülmesi sonrasında Türkiye'nin prestijindeki düşüş olarak tanımlanıyor. Uzmanlar, Rusların Laleli piyasasında çekilmesine yol açan zihniyetin konut sektörüne de sıçramaya başladığına dikat çekerek, yasal önlemlerin alınması hususunda da uyarılarda bulunuyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde