Konut alımı yapan yabancılara Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık hakkına ilişkin sınırın 1.000.000 dolardan 250.000 dolara düşüren düzenlemeyi değerlediren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "Beklentimiz önümüzdeki süreçte yıllık 12 milyar dolar seviyel
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yabancılara vatandaşlık hakkı tanıyan taşınmaz alım sınırının 1 milyon dolarda 250 bin dolara düşürüldüğünü hatırlatarak: "Yurt dışında yaşayan vatandaşların bunları alabilmesi noktasında ciddi düzenlemeler gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.
2018 yılının EYlül ayını geçen yıla kıyasla yüde 151'lik artışla kapadıklarını ve 5 bin 615 adede yakın satış gerçekleştiğini de söyleyen Murat Kurum: "Yasadan beklentimiz önümüzdeki süreçte yıllık 12 milyar dolar seviyelerine gelmesidir. Çünkü bu ülke bunu hak ediyor." şeklinde konuştu.
DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Ağustos ayında yabancı ülke vatandaşlarına yapılan konut sayısının Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu belirterek: "Geçen yılın bütününde 22 bin 200 konut satılmıştı. Ağustos 2018'de yüzde 129 artışla yaklaşık 4 bin konut satışı gerçekleşti." dedi.
Ziya Yılmaz, 2018'in ilk 8 ayında yabancıya satılan konut adedinin 18 bin 540'a çıktığını belirterek yabancıyı teşvik eden vatandaşlık düzenlemesinin önemine işaret etti. Yabancıya vatandaşlık hakkı tanıyan düzenleme ile gayrimenkul alım sınırının 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildiğini hatırlatan Ziya Yılmaz: "Taplam yabancıya konut satışında yılı 30 bin adetle kapatabiliriz." dedi.
Geçen yıl yabancı ülke vatandaşlarına 4.6 milyar dolar tutarında satış gerçekleştirildiğini de belirten Ziya Yılmaz: "Yabancıya vatandaşlıkta gayrimenkul alım sınırının 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekilmesi ile Türkiye dünya liginde hızlıca üst sıralara yükselecek ve yabancıya konut satışında payını hızla artıracak. Döviz getirici faaliyet kapsamında konut satışının ihracat sayılması, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Murat Kurum liderliğinde, Emlak Konut GYO ve sektör derneklerinin-firmalarının desteğiyle yurtdışı tanıtım atağının başlatılması ile 3-5 yılda yabancıya 15 milyar dolarlık konut satışı hedefi hayal olmaz." şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yabancı ülke yatırımcısına Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı hakkı sunacak yönetmelik değişikliğini değerlendirdi. Rusya'daki gayrimenkul fuarında gazetecilere konuşan Murat Kurum, Tür Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik yapılmasına İlişkin Yönetmelik'in inşaat sektörü adına önemli bir adım olduğunu vurgulayarak: "Sektör böylece büyük bir atağa kalkacak." dedi.
Son 5 yıl içinde yabancı ülke vatandaşlarına 12 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığını söyleyen Kurum, yabancıların bu dönemde aldığı oranı tek bir yıla sığıdırmak için tanıtımın önemine dikkat çekti. Murat Kurum: "Yabancıya konut satışında 2019 hedefi 10 milyar dolar..." şeklinde konuştu.
Konut alan yabancı ülke vatandaşlarına Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı hakkı tanıyan yönetmelik değişikliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 1.000.000 milyon ABD doları olan sınırın 250.000 ABD dolarına çekilmesi ise sektör temsilcilerinin mennuniyetiyle karşılandı. Yabancıya satışta yeni hedef 10 milyar dolar olarak belirlendi.
Türkiye gayrimenkul sektörünün gelişimi adına önemli bir misyon üstlenen GYODER'in sektörün önünü açacak tüm düzenlemelerin aciliyetini uzun süredir dile getirmekte olduğunu belirten GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin,
"1 milyon dolarlık gayrimenkul alımı yapan yabancıya vatandaşlık hakkı tanınması şartını indirilmesi konusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla görüşmelerimiz olmuştu. Bakanlığımıza, sektörümüzdeki sıkıntılara çözüm olacak düzenlemeler konusunda gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyoruz" dedi.
Yetgin, gayrimenkul için 1 milyon dolar barajının Türkiye için yatırımcı profiline uygun olmadığına da dikkat çekerek, ağırlıklı olarak 100 bin ila 300 bin dolar aralığında yatırım yapıldığını vurguladı. Daha üst segmentte alımların Türkiye'ye çekilmesi adına düzenlemenin önem taşıdığını belirten Yetgin:
"Başta marka şehir olarak konumlandırdığımız İstanbul olmak üzere, ülkemizin birbirinden güzel bölgeleri ve kentlerindeki gayrimenkul potansiyelini, yatırımcı olarak Türkiye’ye çekmek istediğimiz hedef kitleye çok iyi anlatmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye gayrimenkul sektörü, son dönemdeki başarılı performansı, altyapısı, vergi oranları ve avantajlı konumu ile çok daha iyi bir seviyede olmayı hak ediyor" şeklinde konuştu.
Yabancıya konut satışında tarihi zirve... Ayrıntılar için Yabancıya Konut Satışında Son Durum başlıklı haberimizi incleyebilirsiniz.
Konut yatırımı yapan yabancıların bir eve 177 bin dolarlık ortalama bedel ödediğini, yeni yönetmelikle birlikte bu yatırım tutarının 250 bin dolar düzeyine çıkışının garanti altına alındığını söyleyen Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, geçen yıl gerçekleştirilen 22 bin adetlik satıştan 4.6 milyar dolarlık gelir elde edildiğini söyledi. Timur, bu düzeyin ortalama her yabancının 206 bin dolar ödediği anlamına geldiğini vurgulayarak:
"Yabancıların bu sene ilk yarıda Türkiye’den aldıkları konut adedi 11.816 adet iken, ödedikleri tutar ise 2,1 milyar dolara ulaştı. Bu ortalama bir yabancının bir ev için ödediği tutarın da 177 bin dolar olduğu anlamına geliyor. 250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancıya vatandaşlık teşviği ile türkiye’den ev alan yabancıların vatandaşlık için tutarı artıracağını da söyleyebiliriz. Daha doğrusu Türkiye’den herkes 250 bin dolar ve üstü ev almayı planlayacağı için gelir düzeyi daha yüksek kesimin Türkiye’den ev alması teşvik edilmiş olacak." dedi.
Vatandaşlık hakkı yönetmeliği değişti... Ayrıntılar için Yabancıya Vatandaşlık Hakkı Düzenlemesi konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Yabancılara vatandaşlık hakkı tanıyan asgari taşınmaz bedelinin de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekilmesinin sektörün talepleriyle paralel bir gelişme olduğunu söyleyen Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da:
"Dünyada da birçok ülkede örneğini gördüğümüz uygulama ile gelişmiş ülkeler ciddi gelirler sağlıyor. Ülkemiz konumu, tarihi ve kültürü ile eşsiz bir lokasyonda yer alıyor. Çok büyük bir potansiyelimiz var. Benzer metropollere baktığımızda bu potansiyeli görüyoruz. Yabancılara satıştan elde edilen gelirin de 4,6 milyar dolardan bu yıl 6-7 milyar dolara çıkacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, Türkiye'nin bölgesel ve konjonktürel gelişmeler bir kenara bırakıldığında coğrafi açıdan çok avantajlı konumda bulunduğunu belirterek: " Son bir kaç yıldır etrafımızda yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen yabancıya konut satışı her sene rekor kırmaya devam etti. Geçen sene 4,6 milyar dolarlık konutu yabancıya sattık. Bu sene ilk 8 ay itibariyle geçen seneye kıyasla yüzde 38 daha fazla konut satıldı. " dedi.
İlk 8 ayda 3 milyar dolarlık tutara yaklaşılmış olduğunu ve Hükümetin aldığı yabancıya konut teşviğinde 1 milyon sınırının 250 bin dolara çekilmesi kararının önemini belirten Akbal: " Hükümetimizin aldığı yabancıya konut teşviğinde 1 milyon dolar sınırının 250 bin dolara çekilmesi kararı, hem 2 milyon insanı istihdam eden inşaat sektörünü hareketlendirecek hem de yabancıya konut satış tutarını 4-5 milyar dolarlardan 10 milyar dolarlara sıçratacak. Bu sene bildiğiniz üzere toplam konut satışında geçen sene ile başabaş gidiyoruz. Yabancıya konut satışının pozitif etkisi ile bu sene sektör yeni bir rekor kırabilir." şeklinde konuştu.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde