Yabancıların satın alma eğilimi 2018'de de gücünü koruyor

2017 yılının bütününde yabancıların yükselen ilgisiyle karşılaşan konut sektörü, aynı eğilimi 2018 yılına da taşıdı. Ocak ayında yabancı ülke vatandaşlarına 1.742 adet konut satıldı

2017 yılında,  Türkiye'den kaçış eğilimi sonlanan ve konut satın alma eğilimi güçlenen yabancı ülke yatırımcılarının ilgisi 2018 yılına da taşındı. Ocak ayında, yabancı ülke vatandaşları toplam 1.742 adet konut alımı gerçekleştirdi

Hükümetin düzenlemeleri işe yarıyor

Hükümetin yabancı alımları destekleyen yasal destekleri ve sakinleşen konjonktürel ortamın Türkiye'ye yönelik olumsuz imajı dağıtmasıyla birlikte, yabancıların konut alım eğilimi 2017 yılı süresince belirgin bir iyileşme kaydetmişti. Geçen yıl genelinde  yabancı ülke vatandaşları Türkiye'den 22 bin 234 adet konut satın almış ve bir önceki yıla kıyasla yüzde 22.2 oranında bir artışa tanıklık edilmişti. Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye konut piyasasına ilgisi, 2018 yılına da güçlü bir giriş gerçekleştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK tarafından bugün yayımlanan Ocak 2018 dönemine ait Konut Satış İstatistikleri'ne göre Ocak ayında yapılan 1.742 adetlik alım, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25'in üzerinde bir artışa işaret ediyor. 

Türkiye'ye duyulan güvenin göstergesi

Diğer taraftan, yabancı ülke vatandaşlarının alımlarında yaşanan artış sektör profesyonelleri tarafından da memnuniyetle karşılanıyor. Yabancıya yönelik satış oranlarındaki artışı değerlendiren DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: "Sektörümüz, ülkemizin içerisinde bulunduğu siyasi konjonktüre rağmen yine yabancıya konut satış oranında geçen senenin aynı ayına göre %25,7 oranında büyüdü ve yabancılara 1.742 adet konut satıldı. Bu da ülkemize duyulan güvenin en büyük ifadesi. 2018 gerek iç piyasada yatırımcı ve oturumcu olarak belirttiğimiz kesim gerekse yabancıların gayrimenkul sektörüne olan talebi artacağı ve sektörümüzün en güvenilir ve kazançlı yatırım aracı olmaya devam edeceği bir yıl olacak" ifadelerini kullandı. 

Yabancıların ilgi gösterdiği kentler değişmiyor

2017 yılı genelinde olduğu gibi 2018 yılının ilk ayında da yabancı ülke vatandaşlarının en çok ilgi gösterdiği şehirlerin başında İstanbul ve Antalya geldi. İstanbul'dan 545 adet konut satın alan yabancı yatırımcıların, aynı ay içinde Antalya'dan ise 427 adet konut satın aldığı saptandı. Bursa 161 konut ile üçüncü, Yalova ise 90 konut ile dördüncü sırada yer alırken, Trabzon'un 82 adet yabancı alımla beşinci sırada yer aldığı görüldü. 

Iraklılar ilk sırada yerlerini koruyor

Türkiye'den konut satın alan yatırımcıların uyruklarına göre gerçekleştirilen sıralamada ise Ocak ayında da ilk sırada Iraklıların yer aldığı görülüyor. Iraklılar Ocak 2018 döneminde Türkiye'den 272 adet konut satın alırken, Suudi Arabistanlı yatırımcılar 160, Afgan yatırımcılar ile 124 konut alma işlemi gerçekleştirdi. Aynı dönemde Ruslar 121, Kuveytliler ise 108 konut satın aldı. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR