1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcıya "vatandaşlık" hakkı tanıyan yönetmelik Ocak ayında yürürlüğe girse de, düzenlemeyle ilgili tartışmalar halen sürüyor. Yaygın görüş atılan adımın doğru ama eksik olduğu yönünde
Yabancı yatırımcıya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık hakkı tanıyan Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Ocak Ayında Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Aradan geçen iki aylık zaman dilimi, gayrimenkul sektörünün atılan adımı tüm boyutlarıyla değerlendirebilmesine olanak tanıdı. Bugün gelinen noktada uzmanlar, yabancıya 1 milyon dolarlık alımları karşılığında vatandaşlık hakkı tanıyan düzenlemeyi "doğru" ama eksik olarak tanımlıyor.
Vatandaşlık hakkı ve indirim talebi
Sektörün uygulamaya yönelik itirazlarının başında ise 1 milyon dolarlık alım çıtasının yüksekliği geliyor. Açıkça lüks konut piyasasına ve alım gücü üst düzeyde bulunan yatırımcıyı hedefleyen bu miktarın sektöre katkı sunması kısa, orta ve uzun vadede biraz güç gözüküyor. Konuyla ilgili olarak Dünya'dan Gamze Çalışkan'a açıklamalarda bulunan Aremas Gayrimenkul Genel Müdürü Vedat Aslan, uygulamanın lüks konut pazarına olumlu yansıyabileceğini, ancak önemli olan "orta ölçekli konut" piyasasının yeni yönetmelikle ele alınamadığını söyledi.
Bizde 1 milyon, İspanya'da 500 bin
Sektöre katkı için sınırın 150-300 bin dolar ve 3-5 sene oturum izni sonrasında vatandaşlığa geçiş düzenlemesi ile makul bir düzeye indirilmesinin önemine dikkat çeken Aslan:
"Hükümet 1 milyon dolar karşılığında Türkiye'de bitmiş ya da bitecek olan gayrimenkul satın alanlara vatandaşlık hakkı tanıyor. İspanya aynı işlemi 500 bin Euro, Portekiz ise 300 bin Euro karşılığında yapıyor. Üstelik bunlar AB ülkeleri." dedi.
Türkiye'nen asal pazarı: Orta segment
Aslan, çıkarılan yönetmeliği doğru ama eksik olarak niteleyerek, Türk konut sektörünün esas pazarının orta segment olduğunu vurgulayarak: "Elbette Türk vatandaşlığı bu kadar ucuz olmamalı Ama azgari 250 bin dolarlık ev alan yabancılara" önce oturum izni, ardından da aykırı bir şey yapmamışsa vatandaşlık hakkı verilmeli. Bu düzenleme sektöre önemli bir katı sunacaktır..." dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde