Vesayette amaç, vesayet altına alınan kişinin menfaatlerini koruyarak onun zarara düşmesini önlemektir. Vesayet nedir? Veraset ilamı nedir? Vesayet hakkı, vesayet davası ile ilgili her şey haberimizde...
Vesayette amaç, vesayet altına alınan kişinin menfaatlerini koruyarak onun zarara düşmesini önlemektir. Peki, vesayet nedir? Vesayet, farklı nedenlerden dolayı kendi işlerini sürekli olarak yerine getiremeyecek durumda olan ve bu nedenlerden dolayı koruma altına alınması gereken kişilerin korunmasını sağlayan hukuki kurumdur.
Reşit olamama, akıl hastalığı, bunama vs. gibi nedenlerden dolayı hukuki ehliyetten yoksun olan kişilere kanun tarafından vasi tayin edilen kişiler adına hukuki sonuç doğuracak her türlü tasarruflarda bulunması, onun haklarını koruyup, temsil etmesi amacıyla verilmiş hakların tamamına vesayet hakkı denir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi vasi tayinleri için Sulh Hukuk Mahkemesine Vasi tayini dilekçesi ile dava açmak gerekiyor. Vasi atamasında kesin sonuç için ve davanın reddedilme olasılığı yüzünden uzman bir avukat ile çalışılması gerekiyor.
Vesayet davası açabilmek için bazı şartlar aranır. Dava açılması halinde haklı bir neden bulunmadıkça, vesayet makamı vesayet altına alınacak bireyin ilk olarak eş ve yakın olan akrabalarından vasilik şartlarına uygun olması durumunda atanır. Vasilik atamasında vesayet altına alınacak kişi ile evlerinin yakınlığı ve kişiler ilişkilerine dikkat edilir. Eğer dava sonucunda vasi ataması gerçekleşirse bu süre 2 yıl ile geçerli olmaktadır. Bu süre dolduktan sonra mahkeme bu süreyi iki yıl uzatabilir. Vasinin görevinden ayrılabilmesi için gerekli olan minimum süre ise 4 yıldır. Vasilik davası görülürken, vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir. Nüfus kayıtları istenir. Vasi altına alınacak kişinin sağlık durumuna bakılır. Dava sonunda kişinin vesayet altına alınabileceğine karar verilirse kişinin kısıtlanmasına da karar verilmiş olur. Kararın kesinleşmesi durumunda ise kısıtlının yerleşim yeri ile nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan edilir.
Vesayet kararı kısıtlaması istenen kişinin Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilir. Örneğin Üsküdar'da yaşayan bir kişinin kısıtlaması istenecekse Anadolu Yakası Sulh Hukuk Mahkemeleri yetkili olacaktır. Kısıtlama kararı kısıtlananın yerleşim yeri ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilan edilir.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde