“Cephe Tasarımı: Geleceğin Cepheleri - Cephelerin Geleceği” konulu seminer, Kalebodur sponsorluğunda uzman isimleri bir araya getirdi
25 Şubat 2013 / emlakwebtv
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleşen “Cephe Tasarımı: Geleceğin Cepheleri - Cephelerin Geleceği” seminerinde, günümüzde başlı başına bir tasarım haline gelen cephe ile ilgili akademik bilgiler paylaşıldı. Türk seramik sektörünün öncü markası Kalebodur’un sponsorlar arasında yer aldığı seminerde, mimariden, cephe tasarımı ve yangın güvenliğine kadar birçok konu değerlendirildi.
Başta mimarların ilgi gösterdiği iki hafta süren seminer dizisinin son gününde “Yenilikçi Cepheler” konulu bir konferans düzenlendi. Cephe malzemesi, sistemler ve eğitim konusunun tüm detaylarıyla ele alındığı konferansa, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ilk kadın rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, İngiltere Bath Üniversitesi’nden Dr. Stephen Ledbetter, Hollanda Delft Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mick Eekhout, Almanya Hochschule Ostwestfalen-Lippe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ulrich Knaack, Mimar Boran Ekinci ve Mimar Cem Altınöz konuşmacı olarak katıldı.
Geleneksel sistemlerle çözüm mümkün değil
Konferansta konuşan Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, İTÜ rektörlüğü döneminde cephelerle ilgili akademik çalışma başlattıklarını belirterek, “İklim değişikliği ve azalan kaynakların yaptığı baskılar, yapı sektöründe önemli değişimlere neden oldu. Eski geleneksel sistemlerle cephe konusunda çözüm üretmek mümkün değil. Eğitim sistemlerinde yapılacak inovasyonla mimar ve mühendisler yetiştirmeliyiz. Bu şekilde, devlet ve özel sektörün işbirliği ile yapı sektörünün çağdaş bir seviyeye çıkarılması hedeflenebilir” dedi.
Cepheler gürültüyü de önlemeli
İngiltere Bath Üniversitesi’nden Dr. Stephen Ledbetter ise cephe konusunda iklim koşullarının değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yenilikçi cephelerin soğuk ya da sıcağı dışarda tutarken gürültüyü de önlemesi gerektiğini belirten Ledbetter, “Cepheleri tasarlayan ve uygulayan birçok aktör var. Müteahhitlerden mühendis ve sistem tedarikçilerine kadar her aktörün farklı bir bakış açısı var. Bizim burada yaptığımız şey, kişileri nasıl eğiteceğimizi ve kendimizi nasıl geliştirebileceğimizi düşünmek” diye konuştu.
Türkiye’nin inovasyon anlamında yapması gerekenler var
Hollanda Delft Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mick Eekhout da günümüzde çok katlı modern bina yapımının hız kazanmasıyla birlikte, cephe tasarımının da önemli hale geldiğini söyledi. Eekhout, “Bu konuda Türkiye’nin inovasyon anlamında yapması gerekenler var. Türkiye’de Ar-Ge’ye ayrılan oranı göz önüne alırsak, diğer ülkelere kıyasla daha gidilmesi gereken çok yol olduğunu düşünüyorum” dedi.
Geleceğe yönelik sürdürülebilir yenilikçi teknolojilerin önemine değinen Almanya Hochschule Ostwestfalen-Lippe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ulrich Knaack de konuşmasında, enerji ve fonksiyonelliğin cephe konusunun iki önemli unsuru olduğunu vurguladı.
Cepheye sanat unsurları da dahil edilebilir
Çok sayıda önemli projeye imza atan ödüllü mimar Boran Ekinci ise konuşmasında cephe kavramını endüstriyel açıdan ele aldı. Cephenin ışıktan ısıya, sesten hava koşullarına kadar pek çok ögeyi kontrol eden bir mekanizma olarak algılandığını söyleyen Ekinci, “Cephe bu özelliğinin dışında kendi işlevi olan bir mekan da olabilir. Reklam ve farklı amaçlar için de kullanılan cepheye sanat unsurları da dahil edilebilir. Bunların her birinin mimariye farklı yansımaları var. Bu yansımalar diğer işlevlerle kombine edilerek ortaya farklı sonuçlar çıkarılabilir” dedi.
Türkiye’de her şeyin sorumlusu mimar
Konferansa katılan ödüllü mimarlar Enis Öncüoğlu ve Cem Altınöz ise çalışmalarında geniş bir coğrafyaya hizmet verdiklerini belirterek, katılımcılara tecrübelerini aktardı. Farklı kültürlerin farklı teknolojik altyapıları beraberinde getirdiğini vurgulayan Enis Öncüoğlu, “Şirket olarak yabancılarla çalışmanın farklı yanlarını aldık. Yurtdışında yapılacaklar ve yapılmayacaklar kurallarla bellidir. Türkiye’ye baktığımızda ise her şeyin sorumlusu mimar gibi görülüyor. Ancak bu sorumlulukların çoğu zaman mimarlara bırakılmadığı ise bir gerçek” dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde