Ünlü şehirlerin şaşırtan değişimini gösteren 15 fotoğraf

Dünyanın en ünlü şehirlerinin son 100 yıldaki değişimi görenleri hayrete düşürüyor. İşte 15 öncesi ve sonrası fotoğraflarıyla ünlü şehirlerin şaşırtan değişimi...

Dünyanın en ünlü şehirlerinin son 100 yıldaki değişimi görenleri hayrete düşürüyor. İşte 15 öncesi ve sonrası fotoğraflarıyla ünlü şehirlerin değişimi...

Şimdiki şehirlere baktığımız zaman eskiden nasıl bir yer olduğunu hayal etmek oldukça zorlaşıyor. Dünyanın ünlü şehirlerinin 100 yıl önce nasıl olduğunu merak ediyor musunuz? Kentleşmeden uzak, şimdiki halleri ile neredeyse tanımanın imkansız olduğu öncesi ve sonrası fotoğrafları ile dünyanın ünlü şehirlerini derleyen Bored Panda, görenleri hayrete düşürdü. 

Dünya her gün değişiyor. Yaşadığımız şehirler bile 1 yılda neredeyse önceki yıla göre hızla gelişiyor. Son 100 yılda hızla değişen şehirlerin  ise 100 yıl öncesini hayal etmek oldukça zor. Kuala Lumpur, Hong Kong gibi dünyanın en merak edilen ve en ünlü şehirleri daha önceki durumlarına bakıldığında çok az benzerlik gösteriyor. Dubai gibi şehirler ise yakın zamana kadar var olmamıştı bile. İşte ünlü şehirlerin zamanla değişimini gösteren öncesi ve sonrası 15 fotoğraf...

1. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri - 2000 yılı ve şimdi 


 

2. Seul, Güney Kore

Listenin en dikkat çekici kentlerinden biri Güney Kore'nin başkenti Seul. 10 milyonu aşkın nüfusu ve binlerce küçük esnafıyla Uzak Doğu kültürünün tipik bir kenti olarak gözüküyor. 100 sene önceki fotoğrafta alçak katlı kent yoğunluğunun bütünüylü yitirildiği ve dünyanın en gelişmiş metropollerinden biri haline geldiği görülüyor. 1900'lü yılların  başındaki bu fotoğraf sonrasında yüzyılın ortasında Kore iç savaşı sırasında neredeyse bütünüyle yıkılan Seul, bugün modern teknoloji ile geleneksel dokuyu sentezlemeyi başaran bir kültür başkenti gibi gözüküyor. 


 

3. Vilnius, Litvanya

Boredpanda'nın koleksiyonunda 100 senelik dönüşümün sergilendiği bir diğer kent Litvanya'nan başkenti Vilnius oldu. Kentin ortasından geçen bir nehir aracılığıyla sahil şehri havası taşıdığı görülüyor. Avrupa'nın en eski kentlerinden biri olan Litvanya'nan başkentinde Ortaçağ mimarisine ait çok sayıda bina bulunuyor. Vilnius, kilise, anıt ve saraylarıyla da turistlerin ilgisini çekerken, aradan geçen 100 yıla karşın yeşil alanların ve sosyal bölgelerin korunduğu da etkileyici bir biçimde gözüküyor. 


 

4. Abu Dhabi, Birleşik Arap Emirlikleri

Bugün Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başkenti statüsünü taşıyan Abu Dhabi'nin yüzyıllık değişimi, bir çöl kasabasından nasıl metropol yaratılmış olduğunu tüm çarpıcılığıyla gözler önüne seriyor. Petrol ve yer altı kaynaklarının desteğiyle büyüyen kent, bir körfez ülkesi olmasına karşın çöl ikliminin hakimiyeti altında. Abu Dhabi, bugün lüks otel, yüksek ve özel binalar ve turizm yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Çöl iklimi taşıyan kentte kış mevsimi sıcaklık ortalaması ise 20 dereceler düzeyinde. 


 

5. Singapur, Singapur Cumhuriyeti - 200 yılı ve şimdi 


 

6. Tokyo, Japonya

Boredpanda'nın listesinin kuşkusuz en trajedik kareleri Japonya'nın başkenti Tokyo'ya ait olanlar. Fotoğraflar aracılığıyla, İkinci Dünya Savaşı'nın küle çevirdiği kentin 70 yılı aşkın bir sürede katettiği yolu izlemek mümkün. Bu yıkıntılardan dünyanın en gelişmiş metropolllerinden birine uzanan yoldaki en güçlü faktör ise güçlü bir ekonomi. Kent bugün dünya ekonomilerine yön veren merkezlerden biri konumunda. Dünyanın en kalabalık kenti olarak kabul edilen Tokyo'da bugün 36 milyon civarında insan yaşıyor. Kentin merkezi yüzölçümünün 2.168 kilometrekare olduğu biliniyor. 


 

7. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri - 2005 yılı ve şimdi 


 

8. Rio De Janeiro, Brezilya - 1930 yılı ve şimdi 


 

9. Sidney, Avustralya

Sitesinde 1932 yılında ve bugün çekilmiş iki fotoğraf arasında karşılaştırma sunan boredpanda, kentin büyük bir metropol haline geldiğini gözler önüne seriyor. Ancak tıpkı  Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta olduğu gibi Sydney'de de yeşil alanların korunarak, yapılaşmaya açık kesimlerin dikey yönlü harekete uğradığı gözlemleniyor. 1788 yılında Kaptan Arthur Phillip tarafından kurulan ilk beyaz yerleşim birimi olan The Rocks gibi tarihi değerlerin önemsendiği kent,turizm açısından da önemli potansiyel içeriyor. 


 

10. Shenzen, Çin - 1964 yılı ve şimdi


 

11. Fortaleza, Brezilya - 1975 yılı ve şimdi 


 

12. Bangkok, Tayland - 1988 yılı ve şimdi 


 

13. Atina, Yunanistan - 1862 yılı ve şimdi


 

14. Berlin, Almanya

Tıpkı Tokyo gibi İkinci Dünya Savaşı ve Hitler faşizminin etkisiyle yıkıma dönen Almanya'nın Başkenti Berli'in yaşadığı dönüşüm de iki fotoğraf arasındaki karşılaştırma sonrasında çok daha net bir biçimde anlaşılıyor. Berlin bugün, dünya siyaset ve ekonomi yaşamının en önemli merkezlerinden biri haline gelirken, bu güç, 45 yıl içinde sıfır noktasından zirveye uzanan bir kent profilinin de sembolü olarak okunabilecek potansiyel sunuyor. 


 

15. Toronto, Kanada - 1930 yılı ve şimdi

 

 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Noter Vekalet Ücreti 2021 Vekaletname Tasdik Ücretleri

Güncel Nisan 2019 Kira Artış Oranı/Zammı

İstanbul’da kaç tane belediye var? Belediye başkanları kim?

Asgari ücretli konut kredisi alabilir mi?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR