Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'u yalnızca depremin tehdit etmediğini belirterek: "4 bin yılda 100'e yakın tsunami oldu. Bazılarının İstanbul surlarını aştığı söylenir" dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'un yalnızca deprem tehdidi altında bulunmadığını, aynı zaman da tsunami potansiyelinin de kent için tehlike yarattığını söyledi. İstanbul'un son 4 bin yıllık tarihinde 100'e yakın tsunami vakasının saptandığını vurgulayan Ersoy: "1509'de dalgaların, İstanbul surlarını aştığı söylenir." dedi.
14 Eylül 1509 tarihli İstanbul depreminin yıldönümünde 'Küçük Kıyamet' ismi verilen bir depremin yaşandığını ve bunu takip eden süreçte boyları 10 metreye kadar yükselen dev dalgaların kentte tufana sebep olduğunu belirten Ersoy: "Şimdiki büyüklüğüyle 7.7'lik bir deprem. Enerji açısından Kocaeli depreminin 3 tanesine eşitti..." dedi
Büyük Marmara Depremi ile ilgili kritik soruların yanıtları için 5 Soruda Büyük Marmara Depremi konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Ersoy, yer bilimcilerin son yüzyıllarda Doğu Akdeniz'de görülen en büyük doğal felaket olarak tanımladığı 14 Eylül 1509 depreminin yıldönümüne ilişkin açıklamasında bu sarsıntıya büyük dalgaların eşlik ettiğini ve yükselen dalgaların surları dahi aştığının söylendiğini vurgulayarak: "Marmara'nın tsunami tarihi de sabıkalı. 4 bin yıl içinde 100' e yakın tsunami var. Yapılan kazılarda izleri bulundu. İstanbul'un surlarını aşan dalgalar olduğu söyleniyor..." şeklinde konuştu.
Bilimsel olarak 'Marmara kıyılarında tsunami dalgası olmaz' yaklaşımının yanlış olduğunu dile getirne Ersoy: "Marmara Denizi'nin içinde derinliği 1.000 metreyi aşkın 3 çukur var. Bu çukurların yamaçlarındaki çamurlar depremde sallandıkları takdirde denizaltı heyelanları tsunamilere yol açar." dedi.
Marmara Belediyeler Birliği'nin bu yıl ikincisi gerçekleşen Akıllı Belediyecilik Zirvesi'nde Afet Yönetimi oturumu yapıldı. Oturuma davetli olarak katılan dünyaca ünlü Japon Deprem Uzmanı Yoshıyuk Kaneda, Türkiye'nin tsunami erken uyarı sistemine ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Marmara Denizi'nde tsunami olma olasılığı hakkında bir sunum yapan Kaneda, toprak kayması durumunda denizin dibinde hacimli ve kitlesel bir yer değiştirmenin yaşanabileceğini, bu durumda da tsunami oluşumunun mümkün olabileceğini belirterek:
"Marmara Denizi’nin dibi ihtimali üzerinde konuşursak oldukça eğimli yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda toprak kayması gibi bir durumun olması mümkün olabilir. Bu da tabi ki beraberinde tsunami etkisi yaratabilir. Şu anda elimizdeki verileri anlamlandırmaya çalışıyoruz. O nedenle depremin büyüklüğünün ne olduğunu söylemek mümkün değil. Tsunami veya benzeri afetlerin ortaya çıkması ihtimali üzerinde çalışıyoruz. Geçmişe yönelik bir çalışma da yapıyoruz, Marmara Bölgesi özelinde. Alan çalışmaları, simülasyon çalışmaları var, bunların hepsinden elde edilecek bulgular daha sonra tahmin ve öngörülerin ortaya çıkarılmasında kullanılacak” dedi.
Erken uyarı sistemi İstanbul'a kaç saniye kazandıracak? Ayrıntılar için İstanbul Depremi Erken Uyarı Sistemi konulu haberimizi inceleyebilirsiniz
Tsunami tehlikesine karşı Türkiye ile Japonya arasında ortak çalışmalar yapılabileceğini belirten Kaneda bu sistemin Türkiye için de faydalı olacağını söyledi. Kaneda:
“Japonya’da tsunami için bir erken uyarı sistemi mevcut, böyle bir sistemin Türkiye için de kurulması faydalı olacaktır. Erken uyarı sistemi Japonya’da iki farklı amaçlı çalışıyor. Bir bilgi verilmesi amacında bir de bire bir verilerin değerlendirildiği ortamlarda kullanılıyor” dedi.
Deprem Erken Uyarı Sistemi detayları için 'Depremi Önceden Bilen Sistem Silivri'de' haberimizi inceleyebilirsiniz.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde