Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından hazırlanan raporda Türk müteahhitlerinin uluslararası pazarlardaki 100. Cumhuriyet yılı hedefi yüzde 7 olarak açıklandı.
Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından hazırlanan 2019'a Girerken Dünya Yeniden mi Şekilleniyor? isimli rapor dikkat çekici saptamalara yer verdi. Türk müteahhitleri tarafından üstlenilen uluslararası işlerde toparlanma eğiliminin güçlendiğine işaret eden araştırma yakın dönemli somut hedefler açısından da önemli vurgular içerdi.
Rapora ilişkin analizde uluslararası müteahhitlik sektörünün Cumhuriyetin 100'üncü yılında küresel pazarda ağırlığı olan ve bölgesel liderlik sıfatıyla Türk müteahhitliği markasını oluşturmak olduğuna dikkat çekilerek: "Yurtdışında 35 milyar ABD Doları seviyelerinde proje üstlenmesi öncelikli hedeftir. 2030’larda ise uluslararası pazardan firmalarımızın aldığı payın %7’lere, diğer bir ifadeyle yılda 50 milyar ABD Doları seviyesine yükseltilmesi amaçlanmaktadır." ifadelerine yer verildi.
Raporun dikkat çekici bir diğer vurgusu da geçtiğimiz dönemde ekonomik belirsizliklerden en çok etkilenen sektörün yükselme potansiyeli oldu. Rapor analizinde: "durgun seyreden küresel inşaat pazarı 2017 yılında yeniden ivmeyi yukarı çevirerek yüzde 3.1 artışla 482 milyar ABD Doları olmuştur. Uluslararası müteahhitlik pazarının büyüklüğünün 2030'larda 700 milyar ABD Doları seviyelerine çıkması öngörülmektedir. " denildi.
2018 yılında uluslararası platformda yaşanan tüm baskılara rağmen güçlü bir performans gösteren Türk müteahhitleri 19.4 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün bu rakamın geçen yıla kıyasla yüzde 28.2 oranında bir artışa işaret ettiğini söyledi.
Yenigün, geçen yıl en yüksek pazar potansiyeline 3.9 milyar dolar ise Rusya'da ulaşıldığını belirterek, Suudi Arabistan'da 3 milyar dolar, Katar'da ise 2 milyar dolarlık proje geliştirildiğini söyledi. 2015 yılında yaşanan ve Türkiye'nin Rusya uçağını düşürmesiyle başlayan krizin aşıldığını gösteren bu rakama ilişkin yorumunda "İki ülke arasındaki ilişkilerin normale döndüğünü gösteriyor." ifadelerini kullanan Yenigün: "Rusya geçen yıl yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimizde pazar sıralamasında lider konumuna geri dönmüştür." dedi
Türk müteahhitlik sektörünün uluslararası alanda önemli işlere imza attığını söyleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Müteahhitlerimiz Türkiye'yi başarıyla temsil etti" dedi. Pecan, dünyanın bir çok bölgesinde ciddi projeler üstlenen Türk müteahhitlik sektörünün geçen yıl 261 proje üslendiğini vurgulayarak: "Müteahhitlik sektörümüz 19.4 milyar dolarlık büyüklüğü ulaşmıştır. Müteahhitlerimiz yurt dışında gururumuz olmayı sürdürüyor." dedi.
Türk müteahhitlerinin uluslararası platformda üstlendiği işlerin nitelikleri hakkında da bilgi veren Pekcan: "Geçen yıl en fazla üstlendiğimiz projeler 3 milyar dolar ile enerji santrali, 2.9 milyar dolar ile karayolu/tünel/ köprü oldu. Bu dönemde 2.2 milyar dolarlık askeri tesis ve 1.9 milyar dolarlık da demir yolu inşasına imza attık." ifadelerini kullandı.
Türkiye Müteahhitler Birliği, Türk müteahhitlerin uluslararası arenada üstlendiği işlerin rakamsal karşılığını açıkladı. Yapılan analize göre 1972 yılından 2018 yılının Eylül ayı sonuna dek geçen sürede 371 milyar ABD doları tutarında işin altına imza atıldı. Türk müteahhitleri bu dönemde 121 farklı ülkede 9.400'ün üzerinde işi tamamladı.
Türkiye Müteahhitler Birliği raporunda Rusya ile ilişkilerdeki normalleşme ve enerji fiyatlarındaki artışın Sahra Altı Afrika başta olmak üzere potansiyel pazarlardaki fırsatların önemli bir etken oluşturduğuna dikkat çekilerek: "2018 yılı sonunda yurtdışında üstlenilen yeni proje bedelinin yeniden 20 milyar ABD Doları bandına ulaşabileceği' vurgusunun yanı sıra küresel pazarların genişlediği ve Tük yurt dışı müteahhitlik hizmetlerindeki toparlanmanın da devam ettiği belirtildi.
Türk müteahhitlerin uluslararası platformdaki başarılı performansı sürüyor. Haziran 2018 itibarıyla uluslararası platformda üstlenilen müteahhitlik işlerinin toplam değeri 366.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yalnızca bu yılın ilk yarısıda üstlenilen işler 9.2 milyar dolar olarak kaydedildi.
Türkiyeli müteahhitlerin 1972 yılından Haziran 2018 dönemine dek üstlendiği toplam 9 bin 375 adet projenin toplam değeri 366.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Müteahhitlerin yalnızca 2018 yılının ilk 6 ayında üstlendiği proje sayısı ise 84 adet ölçülürken, bu projelerin toplam bedelinin 9.2 milyar dolar olduğu açıklandı.
1972 yılından bu yan Türk müteahhitlerinin en çok iş aldığı pazarların başında ise Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri geldi. Ülkeler bazında ise en yüksek düzeye Rusya7da ulaşıldı. Rusya'nın toplam müteahhitlik ilerindeki payı yüzde 19.6 olarak ölçüldü. Rusya'nın ardından ikinci sırada yüzde 12.9'luk pay ve 47.4 milyarlık toplam proje ile Türkmenistan geldi.
Türkiye Uluslararası Müteahhitlik Sektörü, 2017 yılının ilk 9 ayında toparlanma dönemine girdi. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2017 yılı Ocak-Eylül döneminde toplamda 7.7 milyar ABD doları tutarında ve toplam 120 adetlik projenin altına imza attı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla önemli bir toparlanma eğiliminin içine girildiğini gösteriyor.
Türkiye Uluslararası Müteahhitlik Sektörü, Rusya, Irak ve Suriye gibi ana merkez pazarlardaki karışıklıklar ve ikili ilişkilerdeki yıpranma ile büyük kayba uğrayan dönemsel hedeflerin telafisi adına önemli bir adım attı. 2017 yılının ilk 9 ayında, büyük sorunlarla boğuşulan geçen yıla kıyasla önemli bir aşama kat edildi. Ekonomi Bakanlığı verileriden hareketle Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yapılan açıklamada 2016 yılının Ocak-Eylül döneminde 4.1 milyar ABD doları değerindeki 65 yeni projeye karşın, 2017 yılının aynı döneminde 7.7 milyar ABD dolarında ve 120 projenin üstlenildiği açıklandı. Yaşanan gelişime ilişkin yapılan değerlendirmede, Rusya ile ilişkilerdeki kademeli işileşme ve Sahraaltı Afrika'nın sunğu potansiyellerin değerlendirilmesinin önemi de bir kez daha vurgulanırken: "Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin gelişimi açısından son 10 yıllık dönemde kazanılmış ivmenin maalesef kaybedildiği bir yıl olan 2016'dan daha olumlu olacağı umulmaktadır." denildi.
Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yayınlanan Ekim 2017 dönemine ait İnşaat Sektörü analizinde, küresel büyümenin 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktığını, buna karşın artan siyasi riskler ve belirsizlik unsurlarının bu büyüme aktivitesinin istikrarı üzerinde baskı uyguladığını vurguladı. Müteahhitlik sektörünün, ana pazarlardaki gelişmelerden en ağır şekilde etkilenen sektörlerin başında geldiğine de dikkat çeken TMB Raporu'nda şu hususlara yer verildi:
- Altyapı projeleri ve artan risk unsurları: Kentsel dönüşüm ve kamu yatırımlarının inşaat sektörünün büyüme eğilimini önümüzdeki dönemde de desteklemeye devam edeceği değerlendirmesinin yer aldığı TMB Raporunda, yüksek finansman gereksiniminin alt yapı projelerinin seyri açısından risk oluşturduğuna dikkat çekildi. Raporda: "Küresel likidite koşullarında önümüzdeki dönem için öngörülen daralmalar, jeopolitik risklerde artış eğilimi, döviz kurlarının yüksek seyri ve faiz tarafındaki gelişmeler inşaat yatırımları üzerindeki risk unsurlarını arttırmaktadır." ifadelerine yer verildi
- Konut satışında yükselen ivme ve önlemler: İnşaat sektörü üretiminin yarısından fazlasını oluşturan konut üretiminde ivmenin geçen dönemlerde hızlandığına da dikkat çekilen Türkiye Müteahhitler Birliği Raporu, hızlı kentleşmeye paralel olarak yeni yerleşim alanlarının gelişimi ve kentsel dönüşüm gibi geniş alanlara etki eden projelerin de konut segmentinde faaliyetlerin önemli bir oranda artmasına yol açtığına vurgu yaptı. Alınan tebirlerin de etkisiyle yılın 9 ayında yıllık bazda yüzde 10.1 oranında artış yaşandığını dile getiren rapor bu gelişimde tapu harcı indirimlerinin önemli olduğunu belirtti. Raporda yüzde 8'lik KDV oranının devamının önemli olduğuna da dikkat çekilirken: "Yüzde 8 KDV oranı uygulamasına en azından altı ay devam edilmesinin konut stokunun eritilmesi açısından büyük önem taşıdığı değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi
- İnşaat ekonominin üzerinde büyümeye devam ediyor: İnşaat sektörünün 2016 yılı itibarıyla hızlı bir büyüme eğilimi içine girdiğine ve geçen yıl boyunca 5.4 oranında büyüme rakamına ulaştığına dikkat çeken raporda, 2017 yılının ilk iki çeyrek döneminde de inşaat sektörünün ekonominin üzerinde büyüme eğilimi gösterdiğine vurgu yapıldı. Yılın ilk çeyreğinde GSYH'nin yüzde 5.2 büyümesine karşın inşaat sektörünün yüzde 6 oranında büyüdüğü bilgisinin paylaşıldığı raporda: "Yılın ikinci çeyreğinde ise Türkiye ekonomisi %5.1 oranında büyürken, inşaat sektörünün %6.8 oranında büyüme gösterdiği açıklanmıştır. Böylece 2017 yılının ilk yarısında genel ekonomi %5.1, inşaat sektörü %6.4 büyüme sergilemiştir." ifadelerine yer verildi
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde