40 bin liralık araca 200 bin liralık ceza tartışması

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen belli araç tiplerine yönelik cezalara ilişkin tartışmalar sürüyor. Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Ağaoğlu: "Değeri 35-40 bin TL'lik araçlara 200 bin TL ceza yazılmış..." dedi

Yavuz Sultan Selim yerine Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen araçlara kesilen ceza tartışması gündemdeki sıcaklığını koruyor. Yeterli uyarıların yapılmaması ve muafiyetler sebebiyle kafa karışıklığına yol açan geçiş sisteminde, tebligatların 1 seneye yakın zamanda gönderilmesi ve yapılandırma sürelerinin kaçırılması da tartışmaların şiddetlenmesine yol açtı. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu: "200 bin TL ceza gelen araç var." dedi. 

Yeterli bilgilendirme yapılmamış

Aydın Ağaoğlu, geçiş sistemi ve cezalarla ilgili olarak tartışmalı bir kaç hususun olduğunu vurgulayarak: "Öncelikle araçların geçişinin yasak olduğuna dair bir bildirim yapılmamış" dedi. İkinci problemin cezalı geçişe karşın tüketiciye bildirilmemiş olmasından kaynaklandığını vurgulayan Ağaoğlu: "Oysa çok basit biçimde SMS yöntemiyle ya da e-devlet üzerinden bildirim yapılabilirdi." şeklinde konuştu. Ağaoğlu, gelen evraklardan da cezaların toplu halde gönderildiğinin anlaşıldığı üzerinde durarak: "200 bin TL ceza alan araç var." ifadelerini kullandı. 

Yapılandırma fırsatı kaçtı

Yüklü miktarlardaki cezaların yakın zaman önce gelmeye başladığını ve çok sayıda tüketicinin de yapılandırma fırsatını kaçırdığını vurgulayan Ağaoğlu: "Yüzlerce mağdur var. Bazıları trafik polislerinin geçişe onay verdiğini söylüyorlar." dedi. Ağaoğlu, diğer taraftan bu araçlar için getirilen yasakların belli saatlerle sınırlanmasının görüşülmesi gerektiğini söyledi. 

Kamyonculardan sonra o araçlara da ceza

Ağır tonajlı araçların ülke gündemini uzun süre meşgul eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve yüklü geçiş maliyetleri problemi yeni bir boyut kazandı. 2016 yılındaki açılışının ardından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçiş yapan araçlara yönelik sınırlamanın kapsamının henüz iyi anlaşılamaması sebebiyle, bazı araç tipleri de beklenmedik cezalarla karşılaşmaya başladı. Uzmanlar yalnızca şehirlerarası otobüslerin ve kamyonların değil, 3, 4 ve 5'inci sınıf araçların da Fatih Sultan Mehmet'ten geçişinin yasak olduğuna dikkat çekiyor. 

Sürpriz cezalar geldi

Çok sayıda vatandaş da düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin yeterli ve doğru bilgi verilmemesinden şikayetçi hale geldi. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kullanmaya devam eden çok sayıda vatandaş düzenlemeden ve verilen cezalardan bihaber olduklarına dikkat çekerek: "1 yıl sonra tebligat geliyor. Herhangi bir uyarı yok. Yeterince duyuru da yapılmadı. Yıllardır kullanmakta olduğumuz köprüde devam ediyoruz." ifadelerini kullanıyor. 

Yalnızca otobüs ve kamyonlar değil 

İstanbul'un Üçüncü Köprüsü Yavuz Sultan Selim'den geçiş tartışmasının boyutları büyüyor. Kamyon ve otobüslerin önce Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, sonrasında ise kent için feribot seferlerini kullanma yolundaki ısrarlarının ardından, 3. Köprü'den geçiş düzenlemesinin net biçimde anlaşılamamış olması farklı statüdeki araç sürücülerinin de büyük cezalarla karşılaşmasına yol açtı. Uzmanlar yalnızca otobüs ve kamyonların değil hafif ticari araçların ve 3, 4 ve 5'inci sınır araçların da Fatih Sultan Mehmet'ten geçişinin yasak olduğuna dikkat çekiyor. 

Avrasya Tüneli'nden kaçak geçiş tartışmasında son durum

Hangi araçlar 3. Köprü'den muaf?

Yapılan yasal düzenlemeye göre 2'inci sınıf araçlara yönelik muafiyetler de kafa karışıklığına yol açtı. Posta'da yer alan habere göre dingil mesafesi 3.20 metre ve üzerindeki araçların 2. Köprü'den geçmesi yasak iken 3.19 ve altındaki araçlar geçişlerine devam edebilecek. Bu seviyenin üzerindeki araçlar ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçemeyecek. Buna karşın turizm araçları, okul servisleri, toplu ulaşım araçları ve personel servislerinin 2. Köprü'den geçişi mümkün olabilecek. 

Kaçak geçiş tartışması

İstanbul'un büyük yatırımlarından Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün kilit trafiği ve ağır geçiş maliyetlerinden kaçan araçlar artık, küçük bir ceza bedeli ödeyerek Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçemeyecek. Dün uygulamaya alınan kararla birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden kaçak geçişlere 500 TL ceza kesilmeye başlandı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiş zorunluluğu

Ağır tonajlı araçların sürücülerinin, günde 140 bin araç geçiş garantisinin sunulduğu Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanma zorunluluğu her geçen gün daha da artıyor. Özellikle Mahbutbey trafiği, kilometrelerce uzayan işlevsiz güzergah, bağlantı yollarının hizmete açılamaması ve toplamda alternatif köprülerin iki katının üzerindeki maliyetiyle, Yavuz Sultan Selim Köprüsu'nü kullanmak istemeyen araçlar, cezai geçiş ücretlerini göze alarak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçmeye başlamıştı.  Ancak devlet, bu geçişleri önlemek amacıyla yeni bir önlem aldı ve kaçak geçiş cezasında artışa gitti.

Geçişler yine de durmadı

Alınan önlemle birlikte Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne giden yollara kurulan elektronik uyarı tabelalarında, kaçak geçiş yapanlara 500 TL idare para cezası uygulanacağı belirtildi. Dün 00.00'dan itabaren uygulamaya alınan uygulama ile birlikte söz konusu cezalar Kabahatler Kanunu kapsamında tebligatla gerçekleştirilecek. 
 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR