Merkez Bankası, tüm dünyada günlük işlem hacmi 4 milyar doları bulan sanal para ve sanal paradan doğan piyasa hareketliliğini incelemek için çalışma grubu oluşturdu. Çalışma grubuna, Maliye, BDDK, SPK ve Hazine'nin de katılımı bekleniyor
Global finans piyasalarında tartışmalara yol açan ve geçtiğimiz haftalarda da gayrimenkul sektörünün "konut satışı" ile ilişkisi bağlamında gündeme gelen "sanal para" uygulaması Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın gündemine girdi. Merkez Bankası, günlük işlem hacmi 4 milyar dolara ulaşan ve her geçen gün yeni birimlerle zenginleşen sanal para dalgası ve bu dalganın piyasalara etkisini incelemek için bir çalışma grubu kurdu.
Tüm dünyada giderek yaygınlaşan, ancak klasik finans piyasaları tarafından yoğun eleştirilere maruz kalan sanal para uygulaması, Türkiye'nin önde gelen kurumları tarafından incelemeye alınıyor. Merkez Bankası tarafından başlatılan bir girişimle oluşturulacak çalışma grubuna Bankacılık Düzenleme Denetleme Durumu-BDDK, Sermaye Piyasası Kurul-SPK, Hazine ve Maliye'nin de katılımı bekleniyor. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mustafa Okay, blockchain sisteminin tartışılır olduğu günümüz dünyasında, çok kısa sürede hem bankaların hem de merkez bankalarının bu teknolojilerle çalışır hale geleceğini belirterek, blockchain sisteminin iyi tanınması gerektiğini söyledi.
Okay, sistemin her yönüyle öğrenilmesi ve kullanım döneminin de milli hale getirilmesi gerektiğine de dikkat çekerek: "Tüm dünanın üzerinde tartışmaya başladığı blockchain sistemi en ince ayrıntısına kadar tanınmalı ve hayatımıza girdiğinde onu milli ve güvenli şekilde krullanmalıyız... " ifadelerini kullandı. Bu tip teknolojilerin kazçınılmaz oludğunu ve ilgili otoritelerin bu sistemlerin üzerinde iyi çalışmaları gerektiğini vurgulayan Okay:
"Dünyanın değişik ülkeleri bu argümanla ilgili çalışmalar yürütüyor, kimileri önlemler alıyor. Doğrudan bir yasaklamaya gidemezsiniz, bütünüyle serbest de bırakamazsınız. Biz de Merkez Bankası ve ilgili kurumlar aracılığıyla sayısal teknolojiler ve sanal para ile ilgili çalışmalarımıza başladık. MB, BDDK, SPK ve Hazine ile neler yapabileceğimizi oturup konuşacağız. Belli periyotlarda bunu gerçekleştiriyoruz..." yorumunda bulundu.
Okay, tüm kurumların kendi görev ve sorumlulukları içinde ancak karşılıklı olarak etkileşimli biçimde ortak kararlar alabilmesine olanak tanınması için bu toplantıların tertip edildiğini vurgulayarak: "Biz kurum olarak kendi sorumluluk alanı içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. İleride Maliye'nin de bu çalışmalara dahil olması söz konusu olabilir..." dedi.
Türkiye finans piyasalarının en önemli kurumlarını sanal parayı incelemeye iten şey ise, bu argümanın tüm dünyada önüne geçilemez biçimde yaygınlaşması oldu. Yasal bir dayanağı bulunmamasına karşın her gün yenileri piyasaya çıkan ve tüm dünyadaki toplam pazarı 150 milyar dolara ulaşan sanal paralar üzerinden yürüyen gündelik alışverişin boyutu ise 4 milyar dolara ulaşmış durumda. Dünyada halen 1.113 adet sanal paranın piyasada aktif olarak işlem gördüğü belirtiliyor.
Sanal para ile konut satışı geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin de gündemine girmişti. Sanal para uygulamasına geçiş yapan bir firmaya karşın, sektörün bu uygulamaya yönelik olarak bekleme stratejisi içine girdiği görülüyor. Yeni teknolojileri bütünüyle reddetmeyen gayrimenkul sektörü açısından "güvenilirlik" sorununun aşılması, yeni konut projelerinin sanal para ile satışının önünü açacak gibi gözüküyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde