Kuzey Marmara Otoyolu'ndaki kaza hakkında yayın yasağı

Kuzey Marmara Otoyolu çalışmaları kapsamında sürdürülen viyadük inşaatında yaşanan kazaya ilişkin yayın yasağı getirildi.

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli Gebze etabında sürmekte olan viyadük inşaatında bugün(28 Kasım 2018) sabah saatlerinde meydana gelen kazaya ilişkin yayın yasağı getirildi. Karar Gebze 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce öğleden sonra saat 15.00 sularında alındı. Kararda yazılı ve görsel basının yanı sıra internet medyasındaki bir takım yanlış bilgi ve görüntülerle kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi gerekçe gösterildi. 

Kamu menfaati vurgusu

Kuzey Anadolu Otoyolu İnşaatı'nın Gebze ilçesi Tavşanlı Mahallesi kısmında meydana gelen Osmangazi Köprüsü bağlantı yolundaki viyadük inşaatı çalışmaları esnasında meydana gelen iş kazasında göçük altındakilerin çıkarılması çalışmalarının devam etmekte olduğunun hatırlatıldığı kararda: "Toplum sağlığı ve ahlakının zedelenmemesi, kamuoyunun yanlış ibgilendirilmemesi ve çalışmaların sekteye uğramaması için"  yazılı ve internet üzerinden yapılacak yayınların 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 3/2 maddesi gereğince yayın yasağına tabi tutulduğu bildirildi. Kararda ayrıca kamu menfaatine dikkat çekildi. 

Soruşturma başlatıldı

Diğer taraftan iş kazasıyla ilgili olarak Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldığı ve konuşla ilgili 2 savcının görevlendirildiği bilgisine de ulaşıldı. 

 

 

Viyadük çöktü

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Kocaeli Gebze etabında devam etmekte olan viyadük inşaatında meydana gelen kazada 5 işçinin enkaz altında kaldığı öğrenildi. Tavşanlı mevkiinde meydana gelen kazada viyadüt başlık ayağının montajının yapıldığı sırada yaşanan çökme sebebiyle 5 işçinin 30 metreye yakın yükseklikten düştüğü anlaşılmıştı. 

5 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor

7 nolu viyadük inşaatında bugün (28 Aralık 2018)  meydana gelen kaza sonrasında 112 acil ve itfaiye ekiplerinin bölgeye geldiği ve kurtarma çalışmalarına katıldığı duyuruldu. 

 

Önceki dönemlerde yaşanan ölümlü iş kazaları

- Kilimli maden ocağında patlama

Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Çamlık Mahallesi Dağ Yolu Sokak'ta yer alan bir maden ocağında 2018 yılı Aralık ayının ilk haftalarında patlama meydana gelmişti. Patlama sonrasında yaralı olarak kurtarılan iki işçinin hayati tehlikelerinin devam ettiği ve Atatürk Devlet Hastanesinde tedavi altına aldıkları bildirildi. Mahsur kalan 3 işçinin kurtarılma çalışmaları ise sürüyor. Mahsur kalan işçilerin isimleri ise Kenan Çavuş, Hasan Gençtürk ve Uğur Göktaş olarak duyuruldu. Olay sırasında gazdan etkilenen 5 işçi de tedavi altına alındı.

 

Zonguldak valisinden açıklama: Umudumuz yok

Patlama ile ilgili gazetecilere açılamada bulunan Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş:"Detayları bilmiyoruz. 3 arkadaşımızı kurtarma çalışmalarımız sürüyor. İşçilere ulaşıldığı yönünde haberler var. Bize ifade edilen bu. Hayatlarından umudumuz yok." şeklinde konuştu. Vali Bektaş, patlama ile ilgili soruşturmanın sürdüğünü de belirterek: "Gereği ne ise yapılacak." şeklinde konuştu. 

 

- Metro hattının yarattığı göçükte iki kişi ölmüştü

Ümraniye'de meydana gelen ve 10 metre çapında, 7-8 metre de genişlikte çukura sebep olan çökme olayında acı haber geldi. Sürdürülen çalışmalar sırasında iki kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Dudullu-Bostancı Metro Hattı şantiyesine komşu yolda meydana gelen göçük Parseller Mahallesi Kesikkaşa Caddesi'nde büyük paniğe sebep oldu. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama

Çökme ile ilgili bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olayın Dudullu-Bostancı Metro Hattı'nın Parseller İstasyonu ile Depo Sahası arasındaki tünel imalatlarının son genişletme etabında meydana geldiğini duyurdu. İstasyon kazı destek sisteminde herhangi bir olumsuzluğu yaşanmadığı ve çöken kısmın istasyon dışında ve site önünde yaşandığına dikkat çekilen açıklamada: "Yaşamını yitiren iki kişi boşluğa düşmüştür." ifadelerine yer verildi. 

Özel sitenin güvenlik kulübesi göçüğe düştü

Olay sırasında çökme olayının meydana geldiği bölgee komşu bir siteye ait güvenlik kulübesi ve metro şantiyesine ait bir konteynerin de göçükte kaldığı görüldü. Bekçi kulübesinin içinde bulunan 2 kişiyi arama çalışmaları sırasında cansız bedenlere ulaşıldı. Bölgedeki binaların tedbir amacıyla tahliye edildiği ve bölgeye çok sayıda sağlık görevlisinin sevk edildiği belirtildi. Diğer taraftan doğalgaz hattının da önlem amacıyla kesildiği duyuruldu. 

 

Ölümlü iş kazalarının önüne geçilemiyor

Türkiye ölümle sonuçlanan iş kazalarının önüne geçemiyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından yayınlanan son veriler 2018 yılının Ocak-Nisan döneminde kaza sonucu yaşamını yitiren işçi sayısı 575 olarak saptandı. Nisan ayında hayatını kaybeden işçi sayısı 177 olurken, bu rakam 2018 yılının en yüksek seviyesine işaret etti.

İnşaat sektöründe önlemler işe yaramıyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin yazılı, görsel ve dijital medyaya yansıyan haberler üzerinden derlediği bilgilere göre 2018 yılının ilk 4 ayında 575 işçi yaşamını yitirdi. Ocak ayında 144, Şubat ayında 128 ve Mart ayında da en az 126 kişi olarak saptanan ölümlü işçi sayısı, Nisan ayında ise yılın zirvesine çıktı ve 177 olarak ölçüldü. Böylece yılın Ocak-Nisan döneminde hayatını kaybeden işçi sayısı da 575 oldu. Nisan 2018'de yaşanan ölüm olaylarının ait olduğu sektörlerde tarim-orman sektörü yüzde 30 ile ilk sırada yer alırken, inşaat sektörü ise yüzde 20 ile en yüksek dilimlerden birini temsil etti. Ölüm oranlarının nedenleri açısından yapılan sınıflamada ise ilk sırada trafik ve servis kazaları gelirken, ikinci sırada, ezilme-göçük ve yüksekten düşme geldi. 

 

 

İnşaat sektöründen yapısal önlem önerisi

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası sebebiyle bir açıklamada bulunan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı CElal Koloğlu da çalışma hayatının yapısal sorunlarının çözümü için hükümet kadar önemli adımlar atmakta olduklarını dile getirdi. Koloğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetlerin hızla sürdüğünü, bununla birlikte işçi ve işverenin oluşturduğu üçlü sosyal diyalogla büyük bir dönüşümün yaşandığını hatırlatarak: 

"İnşaat sektöründe de sıfır iş kazası hedeflerini sosyal ortakların önüne koymaktadırlar.  İNTES olarak bu konudaki sorumluluğumuzun bilinciyle hareket ediyor, muhatap işçi sendikamız YOL-İŞ ile İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki projelere her zaman destek veriyoruz, vereceğiz" dedi. 

Sektörde eğitimli iş gücü istihdamı

Koloğlu, inşaat sektöründe nitelikli ve eğitimli iş gücü istihdamını iş sağlığı ve güvenliği açısından kritik bir unsur olarak da nitelendirirken: "Çünkü yeterli donanıma sahip eğitimli işçiler, iş güvenliği açısından daha bilinçli olup, uyarı ve önlemler konusunda daha dikkatli davranmaktadırlar. Bu açıdan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde mesleki yeterlilik belgeli işçi çalıştırılması zorunluluğu iş sağlığı ve güvenliği yolunda atılmış çok önemli bir adımdır" şeklinde konuştu. 

2017'de durum neydi?

Türkiye'de aktif iş sürecindeyken yaşadığı kaza sonrasında yaşamını yitiren işçi sayısı 2017'nin Ocak - Kasım döneminde 1.851 adet olarak ölçüldü. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin ulusal ve yerel gazete, televizyon ve dijital yayın organlarından, ölen işçilerin yakınlarından ve hekim-mühendis ve sendikalardan hareketle oluşturduğu rapora göre, yalnızca Kasım ayında yaşamını yitiren işçi sayısı 170 olarak belirlendi. 

 

 

Tarım, inşaat ve taşımacılık sektörlerinin payı

Kasım ayı içinda meydana gelen ölümlü iş kazaları içinde önemli pay, tarım - orman, inşaat-yol ve taşımacılık sektörlerinde meydana geldi. Tarım ve orman iş kolunda 37 işçi, inşaat - yol sektöründe ise 31 işçi yaşamını yitirirken taşımacılık işkolunda hayatını kaybeden işçi sayısı 25 olarak belirlendi. Toplam ölümlerin yüzde 22'lik kısmı tarım-orman, yüzde 18'i ise inşaat-yol sektöründe meydana gelirken, taşımacılık sektörünün payı yüzde 15 olarak ölçüldü. Böylece üç sektörün toplam işçi ölümlerindeki payı ise yüzde 55 olarak belirlendi. 

Ölüm sebebi istatistikleri: Trafik kazası ve göçükler

Kasım ayı içinde yaşanan ölümlü iş kazalarında gerçekleşme sebebi olarak ilk sırada servis kazalarının yer aldığı görüldü. Ezilme ve göçük sebebiyle 28 işçinin yaşamını yitirdği bu dönemde, yüksekten düşme sebebiyle yaşanan ölüm sayısı 21 olarak ölçüldü. Zehirlenme ya da boğulma nedeniyle 16 işçinin kaybedildiği kasım ayında beyin kanaması sebebiyle 16 işçinin hayata gözlerini yumduğu belirlendi. Şiddet nedeniyle hayatını kaybeden işçi sayısı 13 olarak belirlenirken, 11 işçinin de intihar ettiği, 9 işçinin ise elektrik çarpması sonucunda hayatını kaybettiği belirlendi. 

2017'de aylara göre dağılım

2017 yılının ilk 11 ayında işçi ölümlerinin en yüksek düzeye çıktığı ay Ağustos olarak ölçüldü. 223 işçinin yaşamını kaybettiği Ağustos ayının ardından Temmuz ayında da 210 işçinin hayatını kaybettiği görüldü. 2017 genelinde Ocak ayında 161, Şubat ayında 132 ve Mart ayında 153 işçi hayatını yitirdi. Nisan ayında 149, Mayıs ayında ise 147 işçinin yaşamını yitirdiği 2017 yılında, Haziran ayındaki kayıplar ise 170 kişi olarak belirlendi. Eylül ayında 153, Ekim ayında 183 ve Kasım ayındaki 170 işçi ölümü ile birlikte yıl genelindeki toplam kayıp 1851'e çıkmış oldu. 

Türkiye Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü

Ölümlü iş kazaları alanındaki verilerden hareketle bir analiz gerçekleştiren PRNet ve Ajans Press verilerine göre, bu rakamlarla birlikte Türkiye Avrupa'da birinci, dünyada ise üçünü sıraya yerleşti. 11 aylık dönem içinde iş güvenliği ve işçi sağlığı konulu 23 bin 171 adet haber saptayan incelemede her yıl iş kazalarında yaşamını yitiren kişi sayısının ise 2.3 milyon olarak saptandığına dikkat çekti. 

2016'da 1970 işçi hayatını kaybetmişti

Türkiye 2016 yılında gerçekleşen işçi ölümleri ile tarihi bir düzeye ulaşmıştı.  Soma ve Ermenek gibi toplu ölüm olaylarının yaşandığı kazalara tanıklık eden 2014 yılını dahi geride bırakan 2016 yılı genelinde aktif çalışma yaşamındayken hayatını kaybeden işçi sayısı 1970 olarak belirlenmişti. 2016 yılı genelinde gerçekleşen işçi ölümlerinin çok büyük bir kısmı inşaat-yol sektöründe meydana gelmişti. Toplam 442 işçinin hayatını kaybettiği bu sektörü 389 işçinin yaşam kaybıyla tarım-orman işçileri izlemişti. Taşımacılık alanında ise toplam kayıp 265 kişi seviyesindeydi. 2016 yılı genelindeki kayıplarda bu üç sektörün toplam ölümlere oranı yüzde 55 seviyesindeydi. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR