Türkiye için dev fırsat: İran

Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, İran'a yönelik ambargonun kaldırılma kararını değerlendirdi. Güleç, Türkiye'nin İran pazarına hızlı bir giriş yapmasının önemine dikkat çekti

İran'ın dünya ekonomilerine entegasyonunu sağlayacak ambargonun kaldırılma kararı Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Makro ekonominin kurmayları ve sektörel temsilcilerin İran'ın dünya ekonomilerine adaptasyonuna ilişkin değerlendirmelerine bir yenisi eklendi. Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, İran kararının Türkiye'ye büyük fırsatlar vaat ettiğini söyledi. Güleç: "Yılın geri kalanında 50 milyon dolarlık ihracat yapabiliriz..." dedi.

5 Ayda 50 milyon dolarlık ihracat
Türk mobilyalarının İran'da bir marka olarak değer taşıdığını söyleyen Güleç kararlar birlikte İran'a gerçekleştirilen ihracat miktarındaki düşüşün de önüne geçebileceğini söyledi. Güleç: 

“Uzun zamandır İran ekonomisi yaşadığı ambargolarla zor dönemler geçirdi. Bu ambargonun getirdiği bir diğer önemli sorun olan para transferinde yaşanan kısıtlar da hep ticari hacmimizin gelişmesinin önünde engel olarak kaldı. Türkiye mobilyacıları olarak bundan sonra açılım döneminin nimetlerinden istifade etmeliyiz. Önümüzde proaktif pazarlama, takip, ziyaret, ikili ilişkilerle geliştirebileceğimiz çok önemli bir yol var. Sadece 2015 yılının geride kalan 5 ayında bile 50 milyon dolarlık daha ihracat yapabileceğimize inanıyorum. Bu sebeple, mobilyacılarımızın bir an önce stratejilerini ortaya koyması, İran’a açılan yeni kapıdan hızla girmesi gerekiyor” diye konuştu 

Türkiye'nin gözü İran pazarında
2013 rakamlarına göre Türkiye'nin İran'ın ilk 3 ticaret ortağından biri olduğunu belirten Güleç, Çin'in 41 milyar dolarla birinci, BAE'nin 31 milyar dolarla ikinci ve Hindistan'ın da 16 milyar dolarla üçüncü olduğunu söyledi. Güleç 13.7 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Türkiye'nin dördüncü sırada bulunduğunu belirterek:

"İran ile olan ticari ilişkilerimizin ithalat tarafını enerji, ihracat tarafını ise inşaat sektörü ve gıda oluşturuyor. Ambargolara rağmen yaklaşık 14 milyar dolarlık ticaret ilişkimizin olduğu İran’a coğrafi açıdan da yakın olmamız, ülkemizin İran’daki normalleşme sürecinden kârlı çıkacağına işaret ediyor. İran’daki alt yapı işlerinin önemli bir bölümünü bizim şirketlerimiz alabilir, yatırım ortamı rahatladığında çok önemli fırsatlar çıkabilir.” dedi.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR