Türkiye’deki konaklama tesislerinin büyük çoğunluğu internet sitelerinin, tüketicilerin taleplerini karşılamaktan çok uzak olması, doluluk ve kârlılık oranlarını düşürüyor
24 Mayıs 2013 / emlakwebtv
Türkiye turizm sektöründe yaklaşık 23 bin kayıtlı konaklama tesisi faaliyet gösteriyor. Bu tesislerin yüzde 65’ini ise 4 ve 5 yıldızlılar dışında kalan konaklama tesisleri oluşturuyor. KOBİ ölçeğindeki bu tesislerin büyük çoğunluğunun internet sitelerinin, tüketicilerin talep ve beklentilerinin çok uzağında kalması, tesislerin düşük doluluk oranları ile hizmet vermelerine neden oluyor.
Konaklama sektörüne yönelik çözümler geliştiren CloudArena’nın Kurucu Ortağı Ali Beklen, Türkiye’deki otellerin online varlığının yüzde 20’nin altında olduğuna dikkat çekerek, “Bu kapsamda, ülkemizde gerçekleşen internet satışları geçtiğimiz yıl yüzde 9’un altında kaldı. Üstelik bu internet satışlarına ‘internetten başlayan’ satışlar da dahil. Aslında bu satışların çoğu “Otelin telefonunu internetten bul, daha sonra telefonla oda satın al” modelinde gerçekleşti. Kısacası, tamamen internet üzerinden gerçekleşen oda satışı 2012’de yaklaşık yüzde 5 gibi son derece düşük bir seviyede kaldı” diye konuştu.
Beklen: “Türkiye’de %5, Avrupa’da %29”
Online satışa olanak tanıyan internet sitesine sahip olmanın ve sosyal medyada sürdürülebilir varlık oluşturmanın KOBİ ölçeğindeki konaklama tesisleri için yüksek maliyetli olduğunu belirten Beklen, “Bu nedenle, Türkiye’deki yüzde 5’e karşılık Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde turistik tesislerin kendi internet siteleri üzerinden satış oranı yüzde 29 seviyesinde bulunuyor. Online satış yapmak ciddi bir yatırımın yanı sıra teknik bilgi ve tecrübe gerektirdiği için, birçok tesis çok önemli bir gelir kapısı olabilecek bu kanaldan uzak duruyor. Üstelik yabancı turistlerin dikkatini çekebilmek ve onlara da internet üzerinden satış yapabilmek için yabancı dil seçeneği de bulunması gereken internet sitelerinin sadece yüzde 1’den az kısmında bu seçenek bulunuyor. Bu sitelerin büyük çoğunluğundaki çevirilerin profesyonellikten uzak olması, mesajların yabancı turistlere istenen şekilde iletilmesini engelliyor” dedi.
Beklen: “Tesislerin teknoloji partnerleri olmalı”
Günümüzde teknolojinin turizmin geleceğine yön vermeye başladığının altını çizen Beklen, “Tesislerin teknolojiyi iyi bilen ve ihtiyaçlarına gerçekten yanıt verebilen yeni nesil ürünler sunan teknoloji şirketleri ile iş ortaklığı kurmaları gerekiyor. Bugün ziyaretçilerin büyük çoğunluğu otele online olarak yeterince ulaşamıyorlar; ulaşsalar bile rezervasyon yapabilmek için yine telefon veya e-posta kullanmaları gerekiyor. Oysa günümüz teknolojisi, büyük altyapı yatırımlarına gerek kalmadan internet üzerinden tüm işlemlerin gerçekleştirilebilmesi kolaylığını sunuyor. Örneğin CloudArena’nın ürünü olan ve konaklama tesislerinin ‘Facebook’u olarak adlandırılan, ‘kullandığın kadar öde’ sistemi ile çalışan HotelRunner’ı kullanan tesislerin yıllık tanıtım maliyetlerinde ortalama 9 bin Dolar azalma görülüyor. Tesisler işin online tanıtım kısmını HotelRunner’a bırakıp, temel faaliyet alanlarına odaklanabiliyorlar. Tesis detaylarının güncel şekilde online olmasını ve online rezervasyonun tek bir merkezi envanter üzerinden yapılabilmesini sağlayan HotelRunner ile satış kanalları sadece telefon, kapı müşterisi ve bazı ufak acenteler olan KOBİ tesislerin satışları önemli oranda artıyor” dedi.
En güçlü satış kanalı olan internette doğru ve etkin varlık gösteren, doğru promosyonları gerçekleştiren tesislerin gelirlerini artırmaya devam edeceklerini kaydeden Beklen, online ortamda varlık gösteremeyenlerin doluluk oranlarının düşük kalacağını da sözlerine ekledi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde