Farklı sektörlerde faaliyet gösteren dev şirketlerin patronları birer birer inşaata yatırım yapmaya başladı. Peki sanayicileri inşaat sektörüne çeken sebep ne?
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sık sık "Sanayi üretiminin milli gelirdeki payı düşüyor. Bu tehlikeli bir trend” uyarısı yapsa da Türk sanayicilerinin gayrimenkul ve inşaat sektörlerine olan iştahı artış gösteriyor. The Wall Street Journal’den Ayşegül Akyarlı Güven’in haberine göre sanayiciler özellikle AKP iktidarı döneminde ekonomi politikaları tarafından büyük destek gören inşaat ve gayrimenkul sektörünü artık önemli bir B planı olarak görüyor. Peki sanayici neden üretime yatıracağı paradan kısıp inşaat işine de giriyor?
Habere göre bu alana özellikle yeni giren çoğu sanayicinin kanısı "Türkiye'de artık büyümenin lokomotifi sanayi değil inşaat. Biz de ona uyuyoruz" oldu.
Büyümenin lokomotifi artık gayrimenkul
Anadolu Grubu'nun Başkanı Tuncay Özilhan, Bostancı'da lüks bir ofis kompleksi inşaatına başlayarak gayrimenkul sektörüne adım atan sanayicilerden biri. Şirketi kısa bir süre önce kuran Özilhan, bu alana giriş nedenini "Türkiye'de büyümenin lokomotifi gayrimenkul ve perakende sektörleri oldu" diye açıkladı.
Sanayinin büyümesinde önemli bir artış olmadığına dikkat çeken Özilhan, "Sanayi alanında artık eskisi gibi önemli yatırımlar yok. Ama bu çok sürdürülebilir değil. Üretimin de kesinlikle artması lazım. Ama bunun için bu yatırımların desteklenmesi de önemli. Biz de şu an gayrimenkul sektörüne de girdik. E-5 üzerinde lüks bir ofis projesine başladık. Çünkü Türkiye'de büyümenin lokomotifi perakende ve inşaat" dedi.
Ali Kibar da gayrimenkule yatırım yapacak
Gayrimenkule girme planı olan bir diğer sanayici de Hyundai Assan'ın üreticisi, Kibar Holding'in Başkanı Ali Kibar. Sanayicilerin, konuların genellikle siyaset eksenine takıldığı seçim yıllarında ekonomiyi sırtlananlar olduğuna dikkat çeken Kibar, "Bazen onların da ayakları takılıyor. En iyisi gayrimenkul ya da bina yapmak olacak herhalde" dedi. Sanayi tesisi olanların sürekli üzerinde sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirten Kibar "Gayrimenkulü ise bir kerede yapıyorsun, bitiyor. Ben de gayrimenkule girmeyi düşünüyorum" dedi.
İnşaatta büyük karlar yok!
Torunlar GYO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun'a göre komşunun tavuğu komşuya kaz görünüyor. Yani sanayici inşaata heves ediyor ama aslında o alanda da çok da büyük karlılıklar yok. Kendilerinin 30 yıldır inşaat sektöründe de yer aldığını ifade eden sanayici Torun, "Bizde hala gıdanın cirodaki payı inşaattan fazla. Fakat tabii ki değerli varlıklar oldukları için aktiflerimizin değeri içinde gayrimenkulün payı daha büyük" dedi. Aynı zamanda GYODER Başkanı da olan Torun, "Reel durum düşünüldüğü gibi değil. Emlakta karlılıklar 2012'den beri yüksek değil" diye konuştu.
Zorlu’nun sanayi yatırımları devam edecek
2007 yılında Karayolları arazisi ihalesinde 800 milyon dolarlık rekor teklif vererek dikkatleri üzerine çeken Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'nun aldığı o arazi bugün üzerinde otel, AVM, sanat merkezi ve rezidans kompleksi olan Zorlu Center’ı barındırıyor. Bu yatırımla sanayiden uzaklaşmadıklarını belirten Zorlu, "Biz gayrimenkulcü değil sanayiciyiz. Bundan sonra yine sanayiye yatırımlarımız olacak. Enerjiye de yatırım yapacağız" dedi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde