Türk konut sektörü yabancı yatırımcıyla barıştı

Konut sektöründe yabancı yatırımcının son bir kaç yıla damgasını vuran isteksizliği yasal düzenlemelerle birlikte dağılmaya başladı. Nisan ve Mayıs aylarının ardından Haziran'da da yabancıların konut alımında sıçrama kaydedildi. Yılın ilk yarısındaki satı

Yabancı yatırımcının konut sektörüne yönelik ilgi kaybı yerini özellikle son aylarda pozitif bir gelişim çizgisine bıraktı. Nisan ayında yaşanan yüzde 2.7'lik artışın ardından Mayıs ayındaki yüzde 10.1 artış, hem toplam satış rakamlarına etkisi hem de Hükümet'in yabancı yatırımcıyı teşvik amacıyla belirlediği yasal düzenlemelerin gücücünü vurgulaması açısından büyük önem taşıyordu. Yabancı yatırımcının özellikle "vatandaşlık hakkı" ve "vergi düzenlemeleri" ile birlikte konut alımına hız verdiği gözükürken, Rusya Federasyonu ve İngiltere vatandaşlarının alımlarındaki artış dikkat çekti. Haziran ayı içinde Ruslar Türkiye'den 115, İngilizler ise 87 adet konut satın aldı. Haziran ayı verileriyle birlikte 2017 yılının ilk yarısında yabancı yatırımcılara satışı gerçekleştirilen konut adedi de 9 bin 595'e ulaşmış oldu. 

Yabancı yatırımcının ilgisi artmaya devam ediyor

Yabancı yatırımcının yeniden konut alımına yönelik ilgisindeki artış ivmesi Haziran 2017 döneminde de sürdü. Toplam satış, birinci el konut satışı ve ipotekli konut satışı gibi kritik kategorilerdeki gerilemeye karşın, yabancılara yapılan satışlardaki artış, günün en dikkat çeken verisi olarak gözüktü. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Haziran 2017 verilerine göre yabancılara yapılan konut satışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24.8 oranında artış kaydetti ve son yılların en ciddi artışı olarak belirlendi. 2017 yılı Haziran ayında, yabancılar Türkiye'den 1.926 adet konut satın aldı. Yabancıların en yoğun ilgi gösterdiği kentler ise sırasıyla İstanbul, Antalya, Bursa, Aydın, Ankara ve Muğla oldu. Bu kentler bazında yapılan konut satış adedi ise şu şekilde belirlendi:

- İstanbul: 903 konut satışı
- Antalya: 408 konut satışı
- Bursa: 93 konut satışı
- Aydın: 77 konut satışı
- Ankara: 68 konut satışı
- Muğla: 60 konut satışı

İngiliz yatırımcının ilgisi artıyor

Ülke uyruklarına göre yapılan belirlemelerde de, uzun süredir Türkiye'den en çok konut satın alan Ortadoğulu yatırımcılar listesine İngilizlerin giriş yapması dikkat çekti. İngilizler Haziran 2017 döneminde Türkiye'den 87 adet konut satın alarak, uzuncu bir süreden sonra listeye giriş yapmış oldu. Türkiye'den en çok konut satın alan ülke vatandaşları ve satın aldıkları konut adetleri şöyle belirlendi:

1- Suudi Arabistan: 612 adet konut satın aldı
2- Irak: 239 adet konut satın aldı
3- Irak: 136 adet konut satın aldı
4- Rusya Federasyonu: 115 adet konut satın aldı
5- İngiltere: 87 adet konut satın aldı. 

2017 yılının ilk yarısında yabancılar Türkiye'den kaç konut satın aldı?

Yabancıya konut satışı kategorisinde aslında yılın ilk aylarında, daha önceki dönemin etkisi gözlemlenmişti.

- Ocak 2017: Ocak ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.2 oranında düşüşle 1.386 adet konut satışı gerçekleşmişti.

- Şubat 2017: Şubat ayındaki düşüş ile yüzde 17.6 ile son yılların dip noktasını görmüştü. Bu dönemde yabancıya satış 1.306 adette kalmıştı.

- Mart 2017: Mart ayında ise negatif eğilim yüzde 1.1 gibi makul ölçülere çekilmişti. Mart 2017'de yabancılara yapılan konut satışı adedi 1.578 olarak ölçülmüştü.

- Nisan 2017: Yabancıların konut sektörüne ilgi kaybının sonlandığını gösteren ilk veriye ise Nisan ayında ulaşıldı. Seneler sonra ilk kez Nisan ayında yüzde 2.7 oranında artış kaydedilmiş ve yabancılar 1.624 adet konut satın almıştı.

- Mayıs 2017: Mayıs ayında ise yabancılar ülke çapında 1.775 adeti konut satın aldı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10.1 oranında artış anlamına geliyor.

- Haziran 2017: TÜİK verilerine göre son yıllardaki en büyük artış Mayıs 2017 döneminde gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yabancılar yüzde 24.8 oranında daha fazla konut satın aldı ve toplam konut satış adedi 1.926 rakamına yükseldi. 

Böylece 2017 yılının ilk yarısında 9 bin 595 adet konut satışının altına imza atılmış oldu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR