TSB'den mega proje çıkışı: 'Biz olmasaydık yapılamazlardı...'

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, mega projelerin sigortacılar sayesinde hayata geçtiğini belirterek: "Ekonomiye 90 trilyon teminat verdik. Biz olmasaydık, mega projeler olmazdı..." dedi.

Türkiye Sigortalar Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, sigortacıların Türkiye ekonomisi ve mega projeler için hayati bir değer taşıdığını söyledi. Sigortanın olmadığı ortamlarda dev yatırımların finansmanının mümkün olmayacağını ve bu sektörün büyüme için ekonomiye önemli destek sunduğunu belirterek: "Ekonomiye 106 milyar TL fon sağladık. Bunun 41 milyar TL'si kamu iç borçlanma senetlerine. 24 milyar TL'sini ise mevduat olarak kullanması amacıyla bankacılık sektörüne aktardık." şeklinde konuştu.

Sigorta sektörü olmasaydı mega projeler de olmazdı

Sigortacıların Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliği adına çalıştığını ve GSMH'nin 35 katı büyüklüğünde bir teminat sunduklarını açıklayan Çağlar: "Bu 90 trilyon demek. Bu teminat olmasaydı mega projeler hayata geçemezdi. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan selim Köprüsü gibi milyarlarca liralık yatırımlar da yapılamazdı. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi yatırımlar da hayata geçemezdi. Sigorta böylesine önemli. Herkes, bu yatırımların arkasında sigortanın bulunduğunu ve sigortanın olmaması halinde bunların hiçbiri için finansman sağlanamayacağını bilmesi gerekiyor. " dedi. 

Sektör trafik sigortasından zarar ediyor

Türkiye Sigortalar Birliği Başkanı Çağlar, geride bırakılan 11 yıl içinde trafik sigortası zararlarının da 7.3 milyar TL düzeyine yükseldiğini ve alandaki zararların farklı sektörlerdeki kazançla telafi edildiğini söyledi. 2010 ve 2015 yılları arasındaki zararın diğer ürünlerdeki karlılığı da götürdüğünü dile getiren Çağlar: "Sektör 2012 yılında 1.2 milyar, 2015 yılında ise 2.3 milyar TL zarar açıkladı. Bu zorunlu bir sigorta ve devlet tarafından yüklenmiş bir görev. Bu sorumluluğun bilincindeyiz, kar beklemiyoruz ama zarar öylesine noktalara ulaştı ki diğer alanlardan çektiğimiz kar ile finanse etmeye çalışıyoruz..." dedi

2016'da 23.4 milyar TL'lik hasar ödemesi

Türkiye Sigorta sektörünün 131 milyar TL'lik aktif büyüklüğe ulaştığını ve en önemli fonksiyonunun da hasar ödemek olduğunu vurgulayan Çağlar: "2016 yılı itibarıyla 23.4 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirdik. Bu yılın ilk çeyreğindeki hasar ise 6.8 milyar TL seviyesinde." şeklinde konuştu. Çağlar bankalardan kredi kullanan vatandaşlar için zorunlu olan hayat sigortası ile ilgili olarak da, yalnızca geçen sene kredi ile bağlantılı hayat sigortası yaptırdıktan sonra vefat eden 74 bin kişi için bankalara sigorta şirketleri tarafından ödenen miktarın da 1.1 milyar TL seviyesinde olduğu bilgisini verdi. . 

Özel sektörün borçlanması için 8 milyar TL

Çağlar, 8 milyar TL'lik tutarın da özel sektör borçlanma estrümanlarına yönlendirildiği vurgulayarak, altın gibi değerli maden fonları ve diğer finansal enstrümanlara ayrılan rakamın ise 11 milyar TL seviyesinde gerçekleştiğini dile getirdi. 

Hangi Köprü kaç TL'ye mal oldu?

- Osman Gazi Köprüsü- 1.2 milyar dolarlık yapım maliyeti ile tamamlanan Osman Gazi Köprüsü, 15 yıl 4 ay süresince özel sektör tarafından işletilecek
- Yavuz Sultan Selim Köprüsü: 8.5 milyar TL yapım maliyetine sahip köprü 7 yıl 9 aylık işlemtme süresi sonunda kamuya devredilecek.
- Avrasya Tüneli: 1 milyar 245 milyon dolarlık maliyetle inşa edilen köprü 24 yıl 5 ay sonra kamuya devredilecek.
- 15 Temmuz Şehitler Köprüsü: 30 Ekim 1973 tarihinde hizmete açılaan köprü 21.7 milyon dolara mal olmuştu
- Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 1988 yılında hizmete açılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün maliyeti 125 milyon dolar olmuştu


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR