TOSİAD Ekonomi Zirvesi yapıldı

İstanbul'a en çok göç veren iller arasında ön sıralarda yer alan Tokat'ın sivil toplum kurumları başta göç olmak üzere ekonomik sorunlarını masaya yatırmak için bir araya geldi

Tokatlı Sanayici ve İşadamları Derneği TOSİAD, tarafından "Tokat'tan Yedi Tepeye Yedi Tepeden Yedi kıtaya'' ana temalı Ekonomi Zirvesi Cumartesi günü Levent'teki Wyndham Grand Otel'de gerçekleşti. 

Tokat'tan İstanbul'a göç görüşüldü
İstanbul'a en çok göç veren iller arasında ön sıralarda yer alan Tokat'ın sivil toplum kurumları, bürokrat ve akademisyenleri Ülkenin ve Tokat'ın başta göç olmak üzere ekonomik sorunlarını masaya yatırmak üzere bir araya geldi.  Açılış konuşmalarında Tokat'ın potansiyelinin çok yüksek olmasına karşılık göç sorunuyla başlayan problemine dikkat çekilirken, bu zirvenin böylesi bir sorunun gündeme gelmesi adına çok büyük bir görev üstlendiği belirtildi. Ekonomiden, ülke kalkınmasına, 2015 genel seçimlerinden maliyeye kadar birçok konunun ele alındığı zirvede, son 12 yılda yaşanan ekonomik kazançlar ve kayıplar uzman konuşmacılar tarafından ele alındı.

Sıcak para hareketleri ve faiz kararları
Açılış konuşmalarının ardından başlayan Zirvede ki ilk oturumun başlığı " Yabancı yatırımların para piyasalarına etkisi ve Sıcak para" oldu. SPK Araştırma Dairesi Başkanı Hüseyin Emre Uzer, son 10 yılda dünya ve Türkiye'deki sıcak para hareketleri hakkında bilgi verirken, önümüzdeki sürecin para piyasaları açısından da farklılaşmaya gebe olduğunu vurguladı.
Petrol fiyatlarında ki düşüşün ekonominin iyi bir seyir gösterdiğinin işareti olduğunu ifade eden Uzer, ilerleyen günlerde Euro'nun daha da düşebileceğini dikkat çekti. Aynı oturumda konuşan İstanbul Kuyumcular odası Baş danışmanı Gökhan Aksu, FED'in faiz artırım kararının likit piyasada olumsuz etki yapacağını belirterek, Tokat'taki yatırımlara finansman bulunabilmesi için, özel oturumla bir çalıştayın fayda sağlayacağının altını çizdi. Aksu; "Sıcak paranın bir ülkeye ne zaman gireceği belli olmadığı gibi, ne zaman çıkacağı da belli olmamaktadır. Sıcak paranın veya dövizin en tehlikeli yanı da beklenmedik zamanda ülkeyi terk etmesidir çünkü büyük döviz çıkışlarında ekonomi sarsılır. Türkiye'de sıcak para olarak tanımlanabilecek döviz miktarı 2014 yılı sonunda 131 milyar dolar. Bunun 62 milyar doları hisse senetlerinde, 52 milyar doları Hazine bonolarında, 17 milyar doları ise para piyasasında"dedi. Gökhan Aksu yatırımda alanında başlıca sektörlerin Altyapı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Elektronik, Enerji ve Yenilenebilir Kaynaklar, Finansal Hizmetler, Gayrimenkul, İmalat, İş Hizmetleri, Kimya, Madencilik, Makine, Otomotiv, Sağlık ve İlaç, Tarım ve Gıda, Taşımacılık ve Lojistik, Turizm olduğunu belirtti.

Daralan dünya pazarı ve Türk firmaları
İkinci oturum " Daralan Dünya pazarında Türk firmaları ürünlerini nereye satacak? Türk iş adamı ne yapmalı?" başlığı altında gerçekleştirildi. TUGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, G20 içinde yer almayan az gelişmiş ülkelerin sesinin yükselmesinin de çok önemli olduğunun altını çizerek, iş oluşturulması anlamında girişimciliğin çözüm olarak sunulmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Yücelen, bu anlamda G20 gündeminde KOBİ'lerin de yer almasının önemli bir adım olduğunu belirterek dünya ekonomisi için yapısal değişiklerin ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı ve teşvik sistemi gibi mekanizmaların bölgesel analizler yapıldıktan sonra yeniden kurgulanması ihtiyacını gündeme getirdi. Tokat özelinde sektörler ile yeni bir çalışma yapılmasının ve yönlendirmenin de üretimi destekleyecek şekle sokulması gerektiğini vurgulayan Yücelen, dünya pazarında ciddi bir daralma riski olduğunu, Afrika başta olmak üzere alternatif pazarlara eğilimin kaçınılmaz bir ihtiyaç olarak gündeme geldiğini söyledi.. ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun ise daralmanın elektronik ticaretle aşılabilmesinin yollarını hatırlattı. Türkiye'nin bu alanda kat etmesi gereken önemli bir yol olduğunun altını çizen Orhun, yüzde 33'lük ortalama büyümesiyle e-ticaretin firmalara önemli bir alternatif sunduğunu ifade etti. Konuşmasında özellikle e-ticaret konusunda yatırım yapmak isteyen girişimcilerin rakiplerine karşı yaratıcı fikirler ortaya koymaları tavsiyesinde bulunan Hakan Orhun; "önümüzdeki yıllarda karma ürün satışı yapan e-ticaret sitelerinin yerini spesifik ürün satanlar alacaktır. E-ticaret sistemini kullanan ihracatçı firmalar yurt içi ve yurtdışından daha fazla alıcı bulabilme imkanı bulacaktır " dedi.  

Her yıl yinelenecek
TOSİAD İstanbul Ekonomi Zirvesi'nde ele alınan tüm konuların Sonuç bildirgesi haline getirilerek medya yoluyla paylaşılacağını dile getiren Zirvenin fikir sahibi TOSİAD İstanbul Şube Başkanı Baki Toraman " Bu bir Milattır. Eksisiyle artısıyla ilk kez il bazında bir STK, böylesine büyük bir zirveyi gerçekleştirdi. ilk olarak elbette ki hatalarımız olmuştur. Hedefimiz bunu gelenekselleştirerek, her yıl yinelemek."dedi. 

Firma Bilgisi: Si Yapı

Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR