Toplu Konut İdaresi (TOKİ), unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerlerimizi, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerlerimizi, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor. Bu amaçla TOKİ tarafından kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu işlemlerine ilişkin kullandırılan kredi başvuruları yarın son eriyor. 3 Nisan’da başlayan başvuruların yarın sona ereceğini belirten TOKİ Başkanı Ergün Turan, bugüne kadar 726 restorasyon projesi için yaklaşık 72 milyon 171 bin lira destek verdiklerini vurguladı.
TOKİ Başkanı Turan, “Türkiye genelinde bugün itibarıyla 726 proje için kredi açılmış olup, 513 adet “Taşınmaz Kültür Varlığı”nın restorasyonu tamamlanarak, İdaremizce Geçici Kabulü gerçekleştirildi. İdaremiz tarafından tahsis edilen toplam kredi miktarı 72 milyon 171 bin 588,92 Türk Lirası. Tarihi yapılar için verilecek kredi üst limitini bu yıl 160 bin liraya çıkardık. 3 Nisan’da başlayan restorasyon kredisi başvuruları 28 Nisan Cuma günü sona erdi.” dedi.
513 Tarihi eser TOKİ kredisiyle restore edildi
12 yılda 726 kültür varlığına kredi desteği verdiklerini belirten Turan, “TOKİ olarak özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması halinde kredi sağlıyoruz. Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında restorasyon kredisi uygulaması başlattık. İdare olarak 12 yılda 726 kültür varlığına kredi desteği verdik. Bunlardan 513 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu tamamlanarak idaremiz tarafından geçici kabulü gerçekleştirildi” açıklamasında bulundu.
2017 kredi üst limiti 160 bin TL
Yıllar içerisinde kredi üst limitini aşamalı olarak yükselttiklerini vurgulayan Turan, “2005 ve 2006 bu yıl yıllarında sağladığımız 75 bin lira kredi üst limitini, yıllar içerisinde aşamalı olarak yükselterek bu yıl üst limitini 160 bin liraya çıkardık. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70’ine kadar ve en fazla 160 bin lira olmak üzere kredi kullandıracağız. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış tescil kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik verilecek
Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik verdiklerini belirten Turan, şunları kaydetti: “Kredilerde özellikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki tüm müracaatlara kredi verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının; mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin; yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluluğu bulunuyor.”
Başvurular bizzat, kargo ya da diğer posta araçlarıyla yapılabilecek
TOKİ’nin kredilendirdiği projelerin bulunduğu yerleşimler şöyle; “İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Artvin illerinde; Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bandırma, Ayvalık, Milas,Fethiye Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler İnebolu, Fethiye, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Zile ve Daday ilçelerinde, Mustafapaşa, İbrahimpaşa Birgi, Kalkan, Çavuşin, Kayaköy, Uzungöl ve Bolaman gibi ilçe ve beldelerde yer alıyor.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde