2018 TOKİ Konut Başvuru Şartları!

TOKİ başvuruları nereye yapılıyor, başvuru yerleri nelerdir, TOKİ Başvurusu nasıl yapılır: Güncel 2018 TOKİ Konut Başvuru Şartları nelerdir hepsi bu yazıda!

Türkiye'nin dört bir yanında projeler geliştiren TOKİ 2018 yılında da vatandaşları ev sahibi yapmaya devam ediyor. İşte 2018 TOKİ konut başvuru şartları...

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hayata geçirilen projelere başvuruda bulunmak için hangi şartlar gerekiyor? Toki konutları başvuru şartlarını sizler için derledik. 

TOKİ konutları başvuru şartları 

- T.C. vatandaşı olması,
- Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir),
- Toplu Konut İdaresinden  konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç),
- Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
- Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.),
- Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 3 bin 200 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 3.200 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 3 bin 700 TL olarak uygulanmaktadır.),
- Bir hane halkı adına -yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları- yalnızca bir adet başvuru yapması gerekmektedir.

Çekilişler noter huzurunda gerçekleşiyor

Başvuruların tamamlanmasının ardından Toplu Konut İdaresi'nin duyurduğu tarihte ve yerde noter huzurunda kura çekilişi yapılıyor. Eğer başvuru sayısı konut sayısından az ise kura çekilişi yapılmayarak başvuru önceliğine göre vatandaşlar konut sahibi oluyor. Konutların hak sahipleri belirlendikten sonra İdare tarafından gayrimenkul satış sözleşmesi imzalama tarihi duyurusu yapılıyor. Konut alıcıları duyurulan tarihlerde, TOKİ'nin belirtmiş olduğu peşinat ve taksit seçeneklerinden birini seçerek, peşinatlarını ilgili banka şubesine yatırıyor ve gayrimenkul satış sözleşmesi imzalıyor. Bazı durumlarda sözleşme imzalama aşamasında konut sahiplerine kendi aralarında konut değişikliği yapma hakkı veriliyor. Yani sözleşme imzalama aşamasında konut sahipleri kendi aralarında konut değişikliği yapabiliyor. Sözleşme imzalama aşamasında ise başvuru şartlarında istenen belgeleri ibraz etmeniz gerekiyor. Yanlış beyan yapıldıysa hak sahipliğiniz iptal ediliyor. Artık bir TOKİ evine sahipseniz ve alt gelir grubu projelerinden ev aldıysanız, konutunuzun borcu bitene kadar devredemezsiniz. Ayrıca, sözleşme imzalanan konut için borç bitene kadar alıcı veya ailesi için ikamet etme şartı aranıyor. İkamet edilmediğinin tespit edilmesi durumunda ise sözleşme TOKİ tarafından feshediliyor. Sözleşmeler feshedildiyse, gerekli hallerde ödenen peşinat tutarı irat kaydedilerek, ödenen taksit ve masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak geri iade ediliyor. 

Eminevim ile ilgili detaylı bilgi için 'Eminevim Nedir?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

TOKİ hangi kategorilerde başvuru kabul ediyor? 

Her yıl binlerce vatandaşı konut sahibi yapan TOKİ, 2017 yılında 65 bin konut hayata geçirmeyi hedefliyor. Ev sahibi olması güç olan dar ve orta gelirli vatandaşları, engellileri ve emeklileri ev sahibi yapan TOKİ, 2016 yılında 60 bin konut hedefini aştı. TOKİ başvuruları 4 ayrı kategoride kabul ediliyor. 

- Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri,
- En az yüzde 40 engelli vatandaşlar, 
- Emekli vatandaşlar 
- Diğer alıcı adayları. 

Satış duyurusu olarak ilan ediliyor

Yukarıda saydığımız konut başvuru şartlarından bazı durumlar şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerini kapsamıyor. Her kategori için başvuru şartları değişiklik gösterebiliyor. Her projenin başvuru şartı ise Toplu Konut İdaresi'nin internet sitesinde projenin ''satış duyurusu'' olarak ilan ediliyor. Siz de bulunduğunuz şehirde TOKİ evlerine sahip olmak isterseniz, TOKİ'nin internet sitesi olan www.toki.gov.tr adresinden, ''Türkiye geneli satışlar'' kategorisinden yaşadığınız şehirdeki yapılmış ya da yapılacak olan TOKİ konutlarına ulaşabilirsiniz. İnternetle aram yok, internet kullanmıyorum diyorsanız Toplu Konut İdaresi'nin 444 86 54 numaralı telefon numarasından idareye ulaşıp, bulunduğunuz şehirdeki TOKİ projeleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Toplu Konut İdaresi'nin aynı zamanda sosyal medya hesaplarından da takip edebilirsiniz. Sizler için TOKİ projelerini duyurmaya devam edeceğiz. 

TOKİ kura çekilişi detayları için 'TOKİ Kura Çekilişi Nasıl Yapılıyor?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Başvuru sırasında istenen belgeler 

* TOKİ projelerini öğrendikten sonra başvuru yapmak için istenen belgeleri tamamlamak şart. Bu belgeler ise;

- Nüfus Cüzdanı fotokopisi,
- Ev sahibi olmak istediğiniz il veya ilçe sınırları içinde kaç yıldır ikamet ettiğinizi gösterir ikametgah ilmühaberi,
- T.C. Kimlik Numaraları, (Aile bireylerinin) Vergi Sicil Numaraları, (Aile bireylerinden Vergi Sicil Numarası bulunanlar bildirecek)
- Başvuru Formunda istenilen diğer bilgiler,
- Başvuru formunu imzalayan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına ait kira, faiz geliri vb. gelirinin olmadığını beyan etmesi.

Eminevim taksitleri ile ilgili detaylı bilgi için 'Eminevim Taksit Hesaplama' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. 

TOKİ başvuruları nereye yapılıyor? 

TOKİ Evleri’nden konut sahibi olmak için başvuru mercileri, TOKİ projesinin yer aldığı il veya ilçeye göre değişiyor. TOKİ Evleri için başvurular genellikle; belediye, valilik veya kaymakamlığa yapılıyor. Söz konusu başvuru merciini öğrenmek için satış duyurusuna bakmanız yeterli. Çünkü satış duyurularında başvurulacak merci ve adresi belirtilmekte.

TOKİ'den ev nasıl alınır? 

TOKİ'den av almak için öncelikle kura çekilişine katılmak için başvuru yapmanız gerekiyor.  Başvuru sırasında ise belirlenmiş olan başvuru bedelini bankaya yatırılıyor.

Kura çekilişini kazandığınız takdirde konutun satış bedeli üzerinden TOKİ'nin belirlemiş olduğu peşinat miktarını ilgili banka şubesine yatırarak, Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalıyorsunuz. Geri kalan borcu ise aylık taksitler halinde ödüyorsunuz. 

TOKİ'den satın almış olduğunuz evi taksitleriniz tamamlanana kadar satamıyor ve bir başkasına kiraya veremiyorsunuz. Evde ikamet etmediğiniz idare tarafından belirlenirse o evle ilgili bütün haklarınızı kaybediyorsunuz. 

 

Firma Bilgisi: TOKİ

Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

TOKİ indirim kampanyasından 8 bin 735 vatandaş yararlandı

TOKİ 198 iş yeri ve 25 konut için teklifleri 25 Nisan'da alıyor

TOKİ Başkanı'ndan sosyal konut açıklaması: Bu kadar ilgi beklemiyorduk

İl il 50 bin sosyal konut projesi: En yüksek talep Bursa'dan

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR