TMSF'ye devredilen şirketlerin satışına KHK düzenlemesi

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na devredilen firmaların mal varlıklarının akıbetini düzenleyen Kanun Hükmünde Kararname bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Fethullahçı Terör Örgütü'ne finans desteği sağladığı iddiasıyla el koyulan firmaların mal varlıklarının akıbetini düzenleyen Kanun Hükmünde Kararname, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan KHK ile, TMSF'ye devredilen firmaların mal varlıklarının soruşturma ve kovuşturmalar tamamlanıncaya kadar, satış, yönetim, tasfiye ve feshi gibi hususlara açıklık getirildi.

Firmaların mal varlıklarının akıbeti ne olacak?

Bakanlık tarafından atanacak yönetim organı tarafından belirlenen bağımsız denetçilerin şirket varlıkları ve değerlerinin, borç ve yükümlülükleri karşılamada yeterli olup olmadığını denetlemesini öngören KHK ile, şirketin malu durum, ortaklık yapısı ve piyasa koşulları hakkında bilgi içeren bir mali durum raporunun hazırlanması da karara bağlandı. KHK ile birlikte hazırlanan raporun ilgili Bakan'a sunulması ve mali durum ile ortaklık yapısı, piyasa koşullar ve diğer faktörlerin analizi sonrasında, sürdürülebilirlik saptanmaması halinde, firmanın, mal varlıklarının satılmasına karar verilebilecek. Bu ve fesih ile tasfiye kararı ise Bakan tarafından alınabilecek. Şirketin mal varlığı ve değerlerinin satılması sonrasında elde edilen gelir ise, soruşturma bitene dek, bir kamu bankasında şirket hissedarları adına açılacak bir hesapta bloke halde duracak. Söz konusu durum ilgili mahkemeye aktarılacak. 

TMSF'ye devredilen firmaların yönetimi nasıl belirlenecek?

Resmi Gazete metnininde, söz konusu şirketlerin yönetim kademesinin. A.Ş.'lerde yönetim kurulu üyeleri, Ltd Şti'lerde müdür, diğer şirketlerde yöneticiler- TMSF'nin ilişkili olduğu Bakan tarafından atanmasına karar verildi. Bu kişilerin gerektiğinde yine Bakan tarafından görevden alınabilmesine olanak tanınırken, bunun dışında kalan yöneticilerin yetkili organlarca belirlenmesi kararı alındı. Şayet söz konusu sermaye grubuna ait birden fazla şirket bulunuyorsa, ana şirkete atanacak yöneticilerin diğer şirketlerin tamamının yönetiminden yetkili olması düzenlendi. Şirketlere atanacak yöneticilerde aranacak ilk kriter ise Türk vatandaşı niteliği taşıyor olmak aranacak. Diğer taraftan herhangi bir suçtan mahkum olmaması da istenecek.

 


Yazar: emlakwebtv
Etiketler:
Yorum

Benzer Haberler

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR