Ticari gayrimenkul sektöründe teşvik beklentisi

Kamudan gelen teşviklerin ardından konut piyasasının hareketlenmesiyle birlikte ticari gayrimenkul pazarında da "destek" beklentisi yükselmeye başladı.Uzmanlar ticari gayrimenkul pazarına yönelik teşviklerin yastık altı dövizlerin piyasaya sürülmesine ola

Geçtiğimiz aylarda Türkiye ekonomisine damga vuran "konut sektörü"ne yönelik teşvikler piyasaların önemli biçimde hareketlenmesiyle sonuçlandı. Konut sektörünün üç büyük çatı kuruluşu KONUTDER, GYODER ve İNDER öncülüğünde başlatılan tarihi kampanya tarafından da destek gören alım gücü ilişkili sektörlerin de beklentilerini dile getirmesine sebep oldu. Ticari gayrimenkul sektörüne yön veren girişimciler benzer destek paketlerin ciddi bir ekonomik faydanın açığa çıkmasını sağlayacağına işaret etmeye başladı.

Ticari gayrimenkullere destek yastık altı dövizi dışarı çıkarır

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Cb Networt Gayrimenkul ve Yatırım Şirketi Başkanı Ümit Demir, üretim ve hizmet sektörüne yatırım yapmak isteyen girişimciler açısından ticari gayrimenkul alımını kolaylaştıracak uygulamaların önemine işaret etti. Demir, Türkiye ekonomisi üzerindeki seçim baskısının ortadan kalkmasıyla birlikte piyasa hareketliliğinin yaşanmaya başlanacağına da vurgu yaparak: "Üretim ve hizmet sektöründe yatırım yapmak isteyen girişimciler için, ticari gayrimenkul alımını kolaylaştırıcı uygulamalar hayata geçirildiği takdirde, yastık altındaki dövizler piyasaya sürülür, yatırımlar ve nakit akışı artar" ifadelerini kullandı. 

Seçim sonrası umudu

Açıklamasında KDV ve tapu harcı indirimleri ile paralel olarak kredi faiz oranlarının düşürülmesinin gayrimenkul sektörüne yansımasının olumlu olduğunu belirten Ümit Demir, konut edinme isteği bulunan ve ticari gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen vatandaşların da uzun süredir beklemede olduklarını hatırlattı. Demir: "Seçim sonrası belirsizliğin ortadan kalkması, tüketicilerin karar vermelerini kolaylaştırdı. İşte tam bu noktada hükümetin gayrimenkul sektörüne yönelik, teşvik edici destekleri sürdürmesi, piyasanın motivasyonunu artıracaktır" ifadelerini kullandı. 

Ekonomide canlanma beklentisi

Demir, yeni dönemde ekonomide yeni bir canlanma beklendiğini ve bürokrasinin azaltılmasının yanı sıra yatırımcıları cesaretlendiren uygulamaların da önem taşıdığını vurgulayarak: "Kısa vadeli teşvik tedbirlerinin yanı sıra, uzun vadeli yapısal reformların gündeme alınmasını beklemekteyiz. 250 alt sektörü doğrudan etkileyen ekonominin lokomotifi gayrimenkuldür. Bu alanın daima desteklenmesi, yatırımların artmasına ve ekonominin büyümesine katkıda bulunacaktır" şeklinde konuştu. 

Konut kredisi faizlerinde son durum... Ayrıntılar için tıklayın

Ticari kiralama ve konut kiralama kanunları ayrışmalı

Son günlerde gündemde sıklıkla kendine yer bulan "Ertelenen Borçlar Kanunu" ve organize perakendenin daha fonskiyonel ve nitelikli bir işleyişe sahip olması için sunduğu "Kira Garanti Fonu" önerisiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de ticari gayrimenkul kiralama ve konut kiralama kanunlarının birbirinden ayrışması gerektiğini belirterek: Devlet, konutta bireyi korumakla yükümlü. Fakat ticarette iki tüccarın karşılıklı çözeceği bir sistem söz konusu." dedi

Ticari kiralama ve konut kiralama için ortak kanun problemi

AYD Derneği Başkanı Hulusi Belgü, yabancı yatırımcıların beklemede olma sebeplerinden birinin borçlar kanunu olduğunu ve ticari gayrimenkul kiralama ile konut kiralama kanunun birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi. Dünyanın her yerinde bu kanunların birbirinden ayrı olarak işlediğine dikkat çeken Belgü: "Yabancı yatırımcının beklemede olma sebeplerinden biri ertelenen borçlar kanunu. Ticari gayrimenkul kiralama ile konut kiralama kanunun ayrışması gerekiyor; dünyanın her yerinde bu kanunlar birbirinden ayrı olarak işliyor" dedi. 

AVM'ler 2018'te ne kadar ciro hedefliyor? Ayrıntılar için tıklayın...

İki tüccarın ilişkisi konut kiralamadan farklı 

AYD Başkanı Hulusi Belgü, konut alımında devletin bireyi korumakla yükümlü olduğunu buna karşın ticaretin iki tüccarın karşılık çözeceği bir sistem üzerinde yükseldiğini belirterek: "Bu iki kanunun tüm dünyada olduğu gibi ayrı ayrı düzenlenmesi gerekir." ifadelerini kullandı. 

Ortak giderlerde metrekare esası sorunu

Konuyla ilgili bir diğer sorunun 2016 yılının sonunda oluşturulan yönetmelik kapsamındaki ortak giderlerin metrekare esasına göre olmasından kaynaklandığını dile getiren Hulusi Belgü, bunun büyük bir kaos oluşturduğunu dile getirdi. AYD Başkanı Belgü, kanunlarda bu düzenlemelir kısa süre içinde değiştirilebilmesi halinde yabancı yatırımcının iştahının daha da kabaracağını belirterek: "AYD olarak kiraları nasıl Türk Lirası’na dönüştürürüz çalışması yapıyoruz. Bu çalışmamızı TAMPF’a da sunduk. Bankalarla ve T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile görüşme halindeyiz" şeklinde konuştu. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR