Erdoğan Bayraktar, yapı ruhsatı ve kullanma izninin teknik müşavirlik kuruluşlarına verileceğini açıkladı
31 Temmuz 2012
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, yapı ruhsatı ve kullanma izninin artık teknik müşavirlik kuruluşlarına verileceğini açıkladı. Vatan Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye’nin mühendislik sektörü bakımından dünyada ikinci sırada olduğunu ancak oyun kurucu özelliğini henüz geliştiremediğini belirten Bayraktar, “Dünyanın 120 devletinde mühendislik ve teknik müşavirlik ofisleri var. 30 bin personel çalıştıran teknik müşavirlik büroları var. Bunlar pastayı yiyor. Biz, işin biraz ameleliğini yapıyoruz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yapı ve İmar Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, yapı denetim firmalarını teknik müşavirlik kuruluşlarına dönüştürecek. Yeni düzenlemeyle, yapı sahibi tarafından yürütülen yapı ruhsatı ve kullanma izni alma sorumluluğu teknik müşavirlik kuruluşlarına verilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin mühendislik sektörü bakımından dünyada ikinci sıra olduğunu ancak oyun kurucu özelliğini henüz geliştiremediğini belirtti. Türkiye’nin, şartnameler, sözleşmeler, projeler ve tasarımlar yaptığına işaret eden Bayraktar, “Dünyanın 100-120 devletinde mühendislik ve teknik müşavirlik ofisleri var. 30 bin personel çalıştıran teknik müşavirlik büroları var. Bunlar pastayı yiyor. Biz, işin biraz ameleliğini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, yapı denetim firmalarında yapılacak değişiklikle teknik müşavirlik sisteminin geliştirileceğine dikkati çeken Bayraktar, bu firmaların, yapı müteahhitliği, malzeme üreticiliği, satıcılığıyla yapı denetim laboratuvar işletmeciliği hariç, her türlü mimarlık ve mühendislik hizmeti sunan teknik müşavirlik kuruluşlarına dönüştürüleceğini vurguladı.
Atıl binalar turizme kazandırılacak
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, teknik müşavirlik kuruluşları bundan sonra zemin etüdü, harita, plan, arazi ve arsa düzenleme, proje hazırlama, geliştirme, kent tasarımı, yapılarda risk ve hasar tespiti, yapı güçlendirmeye ilişkin proje çalışmaları yapacak. Müşavirlik kuruluşları ayrıca, bünyesinde çalıştıracağı turizm uzmanıyla kullanım amacı değiştirilecek turizm amaçlı binalar için rapor düzenleyecek. Bu binalara atıl konut sertifikası verilerek, mevcut yapılar turizme kazandırılacak. Yapılacak değişiklikle yatırımcının tercih hakkını sınırlayan kuruluşlara ilişkin kota uygulamaları kaldırılacak. Teknik müşavirlik kuruluşları bakanlıktan izin aldıkları takdirde yurtdışında da faaliyet gösterebilecek.
Raporlar bakanlığa iletilecek
Yeni düzenlemeyle müşavirlik kuruluşları, yaptıkları denetimin raporunu bakanlığa gönderecek. Gönderilen rapor, yapı denetim sistemi üzerinden bakanlık ve vatandaşlar tarafından anında takip edilebilecek. Afet riski altındaki alanların dönüşümünde görev almak isteyen müşavirlik kuruluşları, bakanlıktan lisans almaları durumunda yapıların riskli olup olmadığını tespit etme, güçlendirme ya da yıkımda alınacak tedbirleri içeren teknik raporları da düzenleyebilecek. Denetim görevi üstlenecek teknik müşavirlik kuruluşlarının isme yazılı ödenmiş sermayesinin; en az dörtte üçünün mimar, mühendis veya şehir plancısına ve sermayesinin en az dörtte birinin de denetçilere ait olması zorunluluğu da getirildi.
Teknik müşavirlik kuruluşlarının yapacakları işlerde taahhütname ve teminat verme zorunluluğu bulunacak. Mesleki sorumluluk sigortası yaptırmayan mimar ve mühendislerle kuruluşlar, proje müellifliği, şantiye şefliği ve denetimde görev üstlenemeyecek.
Yapı ruhsatı ve kullanma izninin süresi kısalacak
Bugüne kadar yapı sahibi tarafından yürütülen yapı ruhsatı ve kullanma izni alma sorumluluğu, teknik müşavirlik kuruluşlarına verildi. Yapı ruhsatı ve kullanma izni alınmasına ilişkin süreler kısaltılarak, 5 iş gününe indirildi. Düzenlemeyle, gereksiz bilgi ve belge isteme zorunluluğu da kaldırıldı. Denetimde zafiyet olmaması için proje hazırlayan müşavirlik kuruluşlarının hazırladıkları projeleri başka kuruluşlar denetleyecek.
Köylerdeki yapılar da denetlenecek
Kuruluşlar, entegre tesis niteliğinde olmayan tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ve kamu yapıları dışındaki tüm yapıları da denetleyebilecek. Ruhsatlı veya ruhsatsız tüm kamu yatırımları talep edilmesi halinde teknik müşavirlik kuruluşlarınca denetlenebilecek. Teknik kadrosu olmayan kamu kuruluşlarına ait yapıların denetimi de bu kuruluşlarca yapılacak.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde