İstanbul Tarihi Yarımada'nın Koruma Amaçlı İmar Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden ele alınacak. Bakanlığın, kültür varlıklarının durumunu net biçimde ortaya koyacak envanter çalışmalarına yakında tamamlanması planlanıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarihi Yarımada'nın Koruma Amaçlı İmar Planı'nı yeniden oluşturmak için hareket geçti. Amaç doğrultusunda kültür varlıklarının durumunun net biçimde ortaya konulması ve oluşturulacak envanter doğrultusunda planların yeniden oluşturulması için çalışmaların yakında tamamlanması bekleniyor. Uzmanlar envanter çalışmasından gelen sonuçların yeni Koruma Amaçlı İmar Planı için gerekçe olacağı görüşünde birleşiyor.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan çok sayıda kültürel ve anıtsal mirası bünyesinde barındıran Tarihi Yarımada için yeni bir envanter çalışması başlatılacak. Bu doğrultuda tescilli eser listelerine yönelik farklı ve çelişik bilgileri bir kenara bırakmaya hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni bir envanter çalışmasına başlayacak. Bu çalışmada da ilgili belediyelerin listelerinden hareket edilerek yeni ve ayrıntılı bir kapsam oluşturulacak.
Bu konuda ilk girişimler de başlamış durumda. İlk olarak kurumların listelerindeki kültürel varlıkları harikat üzerine yansıtan Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları bu haritadan hareketle Yarımada üzerindeki kültürel varlıkların durumunu analiz etmeye başladı. Sorulan ilk soru ise bu varlıkların belirlenen yerlerde olup olmadıkları. Bu incelemenin tamamlanmasının ardından tarihi eserlerin güncel durumu ve alanda ne kadar kültürel varlığın bulunduğu gibi kritik sorulara da yanıt verilmiş olacak. Bunun ardından ise hedef imar planlarının revize edilmesi olacak.
İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2015 yılınd"tarihi yarımadaya" ilişkin 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama planının iptali istemiyle açılan davaya konu 61 maddeden 37'sinde yürütmeyi durdurma, 7'sinde ise kısmen yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Yürütmeyi durdurma kararı, Avrasya Tünel Geçişi'nin bağlantı noktası olarak Kennedy Caddesi, AVM ve otel yapımına açılan Topkapı İETT Garajı ve Marina'ya dönüştürülmesi planlanan Kumkapı Balık Hali'ni de kapsıyor. Mahkeme tarihi Sirkeci Garı'nın da kültürel amaçlarla kullanımına onay vermişti.
4 Ekim 2012 tarihinde onaylanan "Tarihi Yarımada Kentsel" tarihi, Kentsel arkeolojik, I. Derece Arkeolojik sit alanı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nın iptaline yönelik CHP'li 8 Fatih Belediye Meclis üyesinin açtığı davayı karara bağlayan İstanbul 2. İdare Mahkemesi, başvuruları haklı buldu ve 64 konu başlığından 44 tanesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. CHP'li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, mahkeme kararının Fatih halkının lehine olduğunu belirterek:
"Mahkemenin aldığı en önemli karar, CHP'nin dava dilekçesinde yeşil alan olarak kullanılması gerektiği bildirilen Topkayı IETT garajının ticaret alanından çıkarılması, Kumkapı balıkçı barınağının marina olmasının engellenmesi, Yedikule Sur bandının UNESCO Dünya Kültür Mirası doğrultusunda korunması ve Avrasya Tünel Geçişine bağlanacak sahip projesinin durdurulmasıdır..." dedi.
İstanbul 2. İdare mahkemesinin aldığı yürütmeyi durdurma kararlarından bir diğeri de Yedikule bostanlarını kapsıyor. UNESCO dünya mirası listesinde yer alan ve Yedikule'den başlayarak Ayvansaray'a kadar uzanan tüm koruma bandında yapılacak işlemler hakkında durdurma kararı alan mahkeme kararıyla, Yedikule Bostanlarının da yer aldığı bölgelerde yapılması planlanan açık spor alan ve rekreasyon alanlarının da, "Kara surlarının tarihsel kimliği ile çelişecek olması" gerekçesiyle reddedilmiş oldu.
2. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararlardan biri de tarihi Sirkeci Gari ile ilgili. Otel ve AVM tartışmalarıyla gündeme gelen Sirkeci Garı'nı ilişkin başvuruyu değerlendiren mahkeme, "Demiryolu hattının atıl kalması ve artık gar olarak kullanılamaması" nedeniyle kültürel amaçlı kullanılması yönünde karar verdi.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde