Tapu iptal ve tescil davası nedir?

Tapu iptal ve tescil davası nedir, hangi durumlarda açılır, şartları nelerdir? Tapu iptal davası kaç yıl içinde açılır, ne kadar sürer? Hepsi ve daha fazlasını tüm detaylarıyla yazımızda bulabilirsiniz...


Tapu iptal ve tescil davası, bir tapu devir işlemi sırasında ya da devirden sonra haksızlığa uğrayarak maddi kayıp yaşanıldığı düşünülen tüm durumlarda açılabilir. 

Tapu iptal ve tescil davası nedir? 

Tapu iptal ve tescil davası, kanuna aykırı ve usulsüz düzenlendiği iddia edilen tapu kaydının hukuka uygun hale getirilmesi için açılan davadır. Tapu iptal davası, taşınmazın mülkiyet hakkına ilişkin bir davadır ve mahkeme hükmü kesinleşmeden icra edilemez. Tapu iptal ve tescil davası, ayni hakkı ihlal edilen kişinin mülkiyet hakkını temin eder. 

Tapı iptal ve tescil davası şartları 

* Ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan, bir tescil veya tescilin tadili veya terkini ile bir ayni hakları zedelenmiş olması tapu iptal ve tescil davası şartlarındandır. 

Tapu iptal davası kaç yıl içinde açılır? 

Tapu iptal davası açma süresi için bir kısıtlama bulunmuyor. Muris muvazaası davasında zamanaşımı ve hak düşürücü süre olmayıp, muvazaayı öğrenen taraf süre kısıtlaması olmaksızın dava açabiliyor. Ancak miras bırakan ölmeden önce dava açılmış ve miras bırakan ölmüşse davaya devam edilemiyor. 

Tapu iptal davası zamanaşımı süresi 

Tapu iptal davasında zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Davada zamanaşımı için belirleyici olan, davanın ayni bir hakka dayandığı için bu yüzden zamanaşımına tabi değildir. Tescil yolsuz olsa da iyiniyetli olan tapu sahibi için olağan zamanaşımı süresi 10 yılın dolmasıyla tapu geçerli hale gelir. Bu süre ile ilgili 3402 sayılı yasanın 12. maddesine göre, kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten 10 yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki nedenlere dayanarak tapu kaydının düzeltilmesi davası dinlenmez. 

Tapu iptal davası nasıl açılır? 

Tapu iptal davasında davalı taraf adına tescil yapılan kişidir. Söz konusu dava, taşınmazın bulunduğu bölgedeki asliye hukuk mahkemesine açılır. Dava açıldıktan sonra mahkeme süreci başlar ve öncelikle tapu kayıtları incelenir. Tescil işleminde herhangi bir usulsüzlük olup olmadığı araştırılır. Sonrasında her iki taraf ve şahitler dinlenir. Gerek duyulması durumunda bilirkişi raporu istenir ve sonrasında karar verilir. Bu davalarda bilirkişiler genellikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü memurları veya ilgili belediyenin fen işleri görevlileri arasından seçilir. Davacı taraf iseniz, haklılık nedenlerinizi mahkeme heyetine anlatmalısınız. En önemlisi ise iddialarınızı belgeler ile kanıtlamalısınız. 

Tapu iptal davası açacak olan kişilerin durumdan tam anlamı ile haberdar olmaları gerekiyor. Çünkü tapu iptal davaları oldukça masraflı olabiliyor. Mahkemeye müracaat durumunda tapu iptal davası dilekçesi oluşturmak gerekir. Söz konusu dilekçeyi Tapu iptal davası dilekçe örneği yazımızda bulabilirsiniz. Dilekçeyi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne vererek işlemleri başlatır ve hukuki işlem talebinizi gerçekleştirmiş olursunuz. 

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılır? 

Tapu tescilindeki yanlışlıkların düzeltilmesi için tapu iptal davası açılabilir. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan tapu iptal davası, tapuda adına tescil yapılmış kişiye yönlendirilir. Özel kişilere ait olan taşınmazların başka birisi tarafından izinsiz olarak kullanımı işgal olarak nitelendirilir ve üzerinden kaç yıl geçerse geçsin tapu iptal davası açılabilir. 

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz? 

Bazı tescil işlemleri aslında usulsüz gibi görünse de hukuka uygundur. Özellikle bir mülkiyetin tapu tescilinde öncelik sahibi birilerinin bulunması, tescil konusunda anlaşmazlıklara sebep olur. Tescil işleminden sonra 10 yıl boyunca, elindeki taşınmazın tapusunu herhangi bir özel veya tüzel kişiye devretmeden kesintisiz olarak elinde bulunduran kişi aleyhinde, tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse bile iptal davası açılamaz. Aranan şart ise, tapu aleyhinde daha önce bir iptal davasının açılmamış olmasıdır. Tapu tescil işlemi yapılmamış olan taşınmazlarda, eğer mülk devlet hazinesine aitse ve taşınmazı kullanan kişi en az 20 yıl kullanmışsa taşınmaza ücreti karşılığında öncelikli olarak sahip olabilir. Bu şekilde yapılan tescil işlemi aleyhinde iptal davası açılamaz. 


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Gayrimenkul Nedir?

Konut dokunulmazlığı nedir?

Uygulama İmar Planı Nedir?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR