Tapu iptal ve tescil davası nedir, hangi durumlarda açılır, şartları nelerdir? Tapu iptal davası kaç yıl içinde açılır, ne kadar sürer? Hepsi ve daha fazlasını tüm detaylarıyla yazımızda bulabilirsiniz...
Tapu iptal ve tescil davası, bir tapu devir işlemi sırasında ya da devirden sonra haksızlığa uğrayarak maddi kayıp yaşanıldığı düşünülen tüm durumlarda açılabilir.
Tapu iptal ve tescil davası, kanuna aykırı ve usulsüz düzenlendiği iddia edilen tapu kaydının hukuka uygun hale getirilmesi için açılan davadır. Tapu iptal davası, taşınmazın mülkiyet hakkına ilişkin bir davadır ve mahkeme hükmü kesinleşmeden icra edilemez. Tapu iptal ve tescil davası, ayni hakkı ihlal edilen kişinin mülkiyet hakkını temin eder.
* Ortada haklı bir sebep olmaksızın yapılan, bir tescil veya tescilin tadili veya terkini ile bir ayni hakları zedelenmiş olması tapu iptal ve tescil davası şartlarındandır.
Tapu iptal davası açma süresi için bir kısıtlama bulunmuyor. Muris muvazaası davasında zamanaşımı ve hak düşürücü süre olmayıp, muvazaayı öğrenen taraf süre kısıtlaması olmaksızın dava açabiliyor. Ancak miras bırakan ölmeden önce dava açılmış ve miras bırakan ölmüşse davaya devam edilemiyor.
Tapu iptal davasında zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Davada zamanaşımı için belirleyici olan, davanın ayni bir hakka dayandığı için bu yüzden zamanaşımına tabi değildir. Tescil yolsuz olsa da iyiniyetli olan tapu sahibi için olağan zamanaşımı süresi 10 yılın dolmasıyla tapu geçerli hale gelir. Bu süre ile ilgili 3402 sayılı yasanın 12. maddesine göre, kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten 10 yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki nedenlere dayanarak tapu kaydının düzeltilmesi davası dinlenmez.
Tapu iptal davasında davalı taraf adına tescil yapılan kişidir. Söz konusu dava, taşınmazın bulunduğu bölgedeki asliye hukuk mahkemesine açılır. Dava açıldıktan sonra mahkeme süreci başlar ve öncelikle tapu kayıtları incelenir. Tescil işleminde herhangi bir usulsüzlük olup olmadığı araştırılır. Sonrasında her iki taraf ve şahitler dinlenir. Gerek duyulması durumunda bilirkişi raporu istenir ve sonrasında karar verilir. Bu davalarda bilirkişiler genellikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü memurları veya ilgili belediyenin fen işleri görevlileri arasından seçilir. Davacı taraf iseniz, haklılık nedenlerinizi mahkeme heyetine anlatmalısınız. En önemlisi ise iddialarınızı belgeler ile kanıtlamalısınız.
Tapu iptal davası açacak olan kişilerin durumdan tam anlamı ile haberdar olmaları gerekiyor. Çünkü tapu iptal davaları oldukça masraflı olabiliyor. Mahkemeye müracaat durumunda tapu iptal davası dilekçesi oluşturmak gerekir. Söz konusu dilekçeyi Tapu iptal davası dilekçe örneği yazımızda bulabilirsiniz. Dilekçeyi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne vererek işlemleri başlatır ve hukuki işlem talebinizi gerçekleştirmiş olursunuz.
Tapu tescilindeki yanlışlıkların düzeltilmesi için tapu iptal davası açılabilir. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan tapu iptal davası, tapuda adına tescil yapılmış kişiye yönlendirilir. Özel kişilere ait olan taşınmazların başka birisi tarafından izinsiz olarak kullanımı işgal olarak nitelendirilir ve üzerinden kaç yıl geçerse geçsin tapu iptal davası açılabilir.
Bazı tescil işlemleri aslında usulsüz gibi görünse de hukuka uygundur. Özellikle bir mülkiyetin tapu tescilinde öncelik sahibi birilerinin bulunması, tescil konusunda anlaşmazlıklara sebep olur. Tescil işleminden sonra 10 yıl boyunca, elindeki taşınmazın tapusunu herhangi bir özel veya tüzel kişiye devretmeden kesintisiz olarak elinde bulunduran kişi aleyhinde, tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse bile iptal davası açılamaz. Aranan şart ise, tapu aleyhinde daha önce bir iptal davasının açılmamış olmasıdır. Tapu tescil işlemi yapılmamış olan taşınmazlarda, eğer mülk devlet hazinesine aitse ve taşınmazı kullanan kişi en az 20 yıl kullanmışsa taşınmaza ücreti karşılığında öncelikli olarak sahip olabilir. Bu şekilde yapılan tescil işlemi aleyhinde iptal davası açılamaz.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde