Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) açıldı. Peki, TANAP Projesi nedir? TANAP Projesi son durum bilgileri, projenin amacı ve daha fazlası bu yazımızda!
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) açıldı. Peki, TANAP Projesi nedir? İşte yanıtı…
Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanındaki dev projesi olan TANAP’ın dünya enerji piyasalarında ses getirmesi bekleniyor. Toplam 1850 kilometre ana hattan oluşan TANAP Projesi’nin 19 kilometresini Marmara Deniz geçişi oluşturuyor.
26 Aralık 2011 yılında Mutabakat Zaptı’nın ve 26 Haziran 2012 yılında Hükümetlerarası Anlaşma ve eki Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasının imzalandığı TANAP Projesi, Azarbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ek kaynaklardan gerçekleştirilecek doğal gaz tedariğiyle Türkiye ve Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliği ve çeşitliliğine katkı sağlayacak.
TANAP Projesi, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğan gazın, öncelikle Türkiye’ye ardından Avrupa’ya taşınmasıdır.
Tanap Projesi nedir? TANAP Projesi, Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanındaki en önemli projesidir. Dünya enerji piyasasına ses getirecek dev bir proje olan TANAP Projesi’nde Avrupa’ya çıkış noktaları Yunanistan ve Bulgaristan, Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya olacaktır. Proje için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018 yılında ilk gaz akışı ile gerçekleşecek. Projenin 2018 yılında daha erken bir sürede tamamlanması bekleniyor.
Türkiye Azerbaycan Doğalgaz Anlaşması olan dev TANAP Projesi, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayacak. Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilçeden geçenek ve Yunanistan sınırında Edirne İpsala’da sona erecek. Bu noktada ise Avrupa’ya doğalgaz akışını sağlayacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacak. Türkiye içerisinde ise Eskişehir ve Trakya olmak üzere ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası olacaktır.
TANAP'ın Türkiye'ye etkileri nasıl olacak? detaylar için 'TANAP Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkileyecek?' konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.
TANAP Projesinin son durağı, Yunanistan sınırında olan Edirne'nin İpsala ilçesi olacak. Buradan sonra TANAP, Avrupa ülkelerine doğalgaz akraracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı'na bağlanacak. Proje kapsamında Eskişehir ve Trakya olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası olacak. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı, 19 kilometresi Marmara Denizi geçişi olmak üzere toplam 1.850 kilometrelik ana hat ile Türkiye içindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmaz üzere 7 adet kompresör istasyonu, 4 adet ölçüm istasyonu, 11 adet pig istasyonu, 49 adet blok vana istasyonu ve Türkiye'deki ulusal doğal gaz şebekesini beslemek üzere 2 gaz çıkış istasyonu olacak.
Yıllık toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olacak TANAP Projesinin, 6 milyar metreküp doğalgazı Türkiye'ye, 10 milyar metreküp doğalgazı ise Avrupa'ya taşıyacak. Projede, 175 bin kilometre yol katedildi ve 131 bin adet 13 metre uzunluğunda boyu kaynatıldı. İlk kaynağa başlanan tarihten itibaren 1.340 kilometrelik ilk bölüm 887 günde tamamlandı. TANAP Projesi inşasında kullanılan boruların yüzde 80'i Türkiye'de 6 firma tarafından üretildi ve kalan yüzde 20'lik kısım Çin'den ithal edildi.
TANAP Pojesi'nde Güney Gaz Koridoru'nın yüzde 51, BOTAŞ'ın yüzde 30, BP'nin yüzde 12 ve Socar Türkiye'nin yüzde 7 hissesi bulunuyor. TANAP'tan Türkiye'ye gelen doğalgaz'ın diğer hatlardan gelen doğalgaz fiyatına göre daha hesaplı olması bekleniyor .
Proje Bilgisi: Tanap
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde