Sürdürülebilir ve yeşil kentsel dönüşüm nasıl olacak?

Yeşil Rapido ‘Yeşil Yapılaşmada Kentsel Dönüşüm Fırsatı’ konferansında kentsel dönüşümün bugün geldiği nokta ve bundan sonra sürdürülebilir olması için yapılması gerekenler konuşuldu.

Yeşil Rapido ‘Yeşil Yapılaşmada Kentsel Dönüşüm Fırsatı’ konferansı pek çok uzmanı ağırladı. Kentsel dönüşüm nedir? Sürdürülebilir kentsel dönüşüm nasıl yapılır? Bakanlık ve belediyeler üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirebildi mi? Kentin asıl sahibi kentliler sürecin neresinde? Gibi konuların konuşulduğu konferansta Doç. Dr. Ece Ceylan Baba, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Y. Mimar, İkidesign Group Mimarlık Kurucu Ortağı Murat Kader, Cemil Yaman ve Prof. Dr. Mehmet Rifat Sağlam bilgilerini paylaştı.

Kentler canlı organizmalardır
Kentsel dönüşüm ve aynı adlı yasanın yapı ve bina bazlı dönüşümlere referans vermediğini, kentsel dönüşüm gerçek anlamda kentle bütünleşik bir kentsel alanın iyileştirilmesi, dönüştürülmesi ve soylulaştırılması gibi birçok sosyal ve fiziksel unsuru beraber içerdiğini söyleyen Doç. Dr. Ece Ceylan Baba, “Kentler canlı bir organizma gibidir. Çağın gerekliliklerine göre değişmek gelişmek durumundadır. Kentsel dönüşüm kentler var oldukça olacak. Şu an İstanbul’da da benzer bir süreç yaşanıyor. Artık ülkeler ya da uluslardan ziyade kentler odak noktasında” dedi. Doç. Dr. Baba’ya göre; Kentsel dönüşümün ülkemizde hızla ilerlemesi, pek çok olmazsa olmaz noktanın sürece dahil edilmemesine sebep oldu. Bu olmazsa olmazlar arasında katılımcılık, işbirlikçilik, toplum odaklılık ve çevrecilik bulunuyor. Bunun gibi olması gereken kavramların kentsel dönüşüm süreçlerinde bulunmadığını gözlemleniyor.

Kağıthane kentsel dönüşümle cazibe merkezi oldu
Yeşil Rapido ‘Yeşil Yapılaşmada Kentsel Dönüşüm Fırsatı’ konferansında konuşmadı olan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, kentsel dönüşüm sayesinde Kağıthane’nin kenar mahalle olmaktan çıkıp bir cazibe merkezi oluşunu anlattı. Bunun en başında gecekondu önleme gölgelerinin oluşturulması, sanayi bölgelerinin dönüşümü ve mahalle içlerindeki dönüşümlerin geldiğini belirten Kılıç, “İstanbul’un hızla büyümesi ve Kağıthane’nin de bu büyümeye hızlı bir şekilde ayak uydurmasıyla birlikte, Kağıthane çok hızlı bir yenileme ve dönüşüm çalışmalarına başladı. Kağıthane ‘nin bir cazibe merkezi olması için, yenileme ve dönüşümü teşvik edici bir takım adımların atılması gerekiyordu.  Kağıthane’de ödüller alan projeler oldu. Ülkemizin çok değerli mimarları Kağıthane de çalışmalar yaptı. Kağıthane’nin ihtiyacı olan kamusal alanları da çözüyoruz. Kağıthane’nin kirli havasını da bu sanayi alanlarını da kaldırarak temizledik” dedi.

Yeşil bina kriterleri zorunlu olmalı
Almanyada 2015 yılında yeşil bina sertifikası için başvuranların sayısı 4 iken, Türkiye’de 404 oldu. Konferans konuşmasında bu örneği veren Yüksek Mimar Murat Kader, “Biz binalarımızı zaruri olarak yeşil bina ve sürdürülebilir bina  şeklinde yapmalıyız. Reklam amaçlı değil. Almanya’da bu başvurunun 4 olmasının sebebi, zaten binaların kanunen sürdürülebilir ve yeşil şekilde inşa ediliyor olması. Bu sebeple çok azı pazarlama için sertifika başvurusunda bulunuyor” dedi. Kader, sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm için hep beraber bütün tarafların bir araya geldiği bir ortamın  olması gerektiğini, yöneticilerin liderlik yaparak bu süreci yönetmeleri gerektiğini belirtti.


Yazar: emlakwebtv
Yorum

Benzer Haberler

DAP Yapı’dan ‘Hababam’ sıcaklığı’nda Validebağ Konakları

Bağımsız Bölüm Nedir? İmar Barışı Bağımsız Bölüm Sayısı

Haciz Nedir?

İzale-i Şuyu Nedir? İzale-i Şuyu Davası Nasıl Açılır?

Tahincioğlu’ndan Yeni Yüzyıla 5 yeni Yıldız

Yeni Levent, yeni dünyanın örnek yaşam alanı oluyor!

Maslak Dream by NEW INN ile gayrimenkulde yeni nesi yatırım modeli

Türkiye’nin ilk bungalov Mahallesi: Yeşil Mahalle

Konutder 10 yıllık strateji planını Ekim’de açıklayacak

Polat Gayrimenkul’den Akatlar’a yeni proje: Polat Akatlar

Kızılbük GYO’dan otel konforunda, lüks tatil evleri: Marmaris Reserve By Kızılbük

Akyapı’dan 21 bin kişiyi istihdam edecek 25 milyarlık 4 Ticarethane projesi

GYODER 2023 Vizyonu: 4T - Teknoloji, Tasarım, Tabiat ve Toplum

Sektörün iki büyük şirketi İş GYO ve Artaş’tan işbirliği: Mecidiyeköy’deki Profilo AVM konut projesine dönüşecek

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: “Yeni Evim kampanyası konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik edecek”

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni Evim Kampanyası tüketiciyi de üreticiyi de rahatlattı

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yeni Evim Finansman Modeli ile her yıl 500 bin insamız ev sahibi olacak

Bakan Murat Kurum cevapladı: 15 Soru ve Cevapla Yeni Evim Kampanyası

Bakan Kurum ve Nebati Orta Gelirliye Konut Kampanyası’nın detaylarını açıkladı

Psikoteknik Belgesi Nedir, Neden İhtiyaç Duyulur?

EN ÇOK OKUNANLAR