Genellikle hisseli taşınmazlarda, hissedarların paylarını satmak istediklerinde karşılarına çıkan Şufa Hakkı nedir, şufa hakkı kullanma süresi ne kadardır ve bu haktan feragat edilebilir mi? Tüm yanıtlar bu yazımızda!
Şufa hakkı; hisseli olan taşınmazlarda, hissedarların paylarını satmak istediklerinde öncelikli olarak diğer hissedarların satın alma hakkıdır. Mesela; bir hisseli taşınmazımız var ve hissedarımız var. Bir kişi hissesini satmak istiyor. Diğer hissedara ihtarname çekmek zorundadır. Bu ihtarnamede "ben bu hissemi şu bedelle satıyorum. Almak ister misin?" der. 3 ay içerisinde diğer hissedar bu hakkı kullanırsa, hissesini satmak isteyen hissedar, hissesini satmak zorundadır. Eğer ki; 3 ay içinde bu hissedar bu hakkı kullanmaz ve süre geçmişse, hissesini satmak isteyen hissedar üçüncü kişiye hissesini satmak durumundadır.
Hissedarlık esasına göre tescilli taşınmaz mallarda hissedarların birbirlerine karşı şufa hakları vardır. Bu hak kanun tarafından tanındığından kanuni şufa hakkı denmektedir. Kanuni şufa hakkının tapu kütüğüne şerhine gerek yoktur. Taşınmaz malda hisse sahibi olmak bu hakka sahip olmak için yeterlidir. Hissenin çok veya az oluşunun da önemi yoktur.
Şufa hakkının kullanılmasına esas olmak üzere, tapuda yapılan satışları şufa hakkı sahibine ihbar yükümlülüğü satıcıya ve yeni alıcıya aittir. Tapu sicil müdürlüğünün ihbar yükümlülüğü yoktur. Yapılan satış alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmelidir . Bu haktan feragat edilebilir. Feragat noterden yapılabileceği gibi tapu sicil müdürlüğüne başvurarak da yapılabilir. Tapu sicil müdürlüğüne başvurulması halinde feragat edenin beyanı tescil istem belgesine yazılarak tapu kütüğünün şerhler sütununa aşağıdaki şekilde şerh edilir. Feragatın bedelli veya bedelsiz yapılmış olmasının tapu sicili açısından bir önemi yoktur.
Önalım hakkı taşınmaz üzerindeki satışın hissedara bildirildiği tarih üzerinden üç ay geçmesiyle düşüyor. Kanunla açıklık getirilen bu süreyle amaç, önalım hakkının kötüye kullanılmasının önüne geçmek. Ve uzun süre önalım hakkının kötüye kullanılması tehditi altında bulunan alıcıları güvence altına almak.
Apartmanda ortak yerlerin kullanımı nasıl olur? detaylar için 'Ortak Yerler Nedir?' konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.
Şufa hakkından feragat edilebilir. Feragat noterden yapılabileceği gibi tapu sicil müdürlüğüne başvurarak da yapılabilir. Tapu sicil müdürlüğüne başvurulması halinde feragat edenin beyanı tescil istem belgesine yazılarak tapu kütüğünün şerhler sütununa aşağıdaki şekilde şerh edilir. Feragatın bedelli veya bedelsiz yapılmış olmasının tapu sicili açısından bir önemi yoktur.
Tevhit Nedir, Nasıl Yapılır? detaylar için 'Tevhit Ne Demek?' konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.
* Taşınırlarda esasen yasal önalım hakkı yoktur.
* Elbirliği mülkiyeti ise kat mülkiyetinde de durum aynıdır.
* Mülkiyetin devri borcunu doğuran bağışlama veya trampa durumlarında ön alım hakkı kullanılamaz.
* Kamulaştırma ve arazi toplulaştırması durumunlarında kullanılamaz.
* Artırma yolu ile yapılan satışlardan cebri artırma ile satışlarda kullanılamaz.
* İki şirketin birleşmesi durumunda kullanılamaz.
* Vakıf kurma işlemlerinde.
* Tapuya kayıtlı olmayan taşınmazlarda ön alım hakkı kullanılamaz.
* Esyayı kullanma borcu doğuran adi kira, ürün kirası gibi ilişkilerde de satın söz konusu olmadığından şufa hakkı da kullanılamaz.
Kargir ne demek? Kargir ev nedir?
Kargir ev terimi tapu kaydında, imar barışı kentsel dönüşümde ve belediyelerde, çok eski binalarda kullanılan avlulu yığma yapı Kagir ev ne demek detaylarıyla bu yazıda!
Metrobüs Hatları
Metrobüs hatları İstanbul'da 2007'de Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete başladı, bugün ise 45 durak arasında günlük 800 bin yolcu taşıyor.
Kartal metro durakları
26,5 kilometre hat üzerinde toplam 19 istasyondan meydana gelen Kartal metro hattı günde 18 saat hizmet veriyor. Kartal metro durakları, istasyonları, kartal metro saatleri ve daha fazlası bu yazımızda!
İZBAN durakları
İZBAN durakları, sefer saatleri, İZBAN durakları haritası ve İZBAN özelliklerine haberimiz detayından ulaşabilirsiniz
4. Levent nereye bağlı
İstanbul'un yoğun ve ana noktalarından birisi olan 4. Levent nereye bağlı? işte yanıtı
Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri
Eskihisar Topçular feribotlarında 24 saat aralıksız olarak en fazla 20 dakika aralıklarla seferler yapılıyor. İşte Eskihisar Topçular feribot saatleri ve ücretleri...
Decathlon nerelerde var?
Türkiye'de her sene yeni mağaza açmaya devam eden Decathlon, 5 bölgede toplam 29 mağazaya sahip. Peki, Decathlon nerelerde var? Tüm detaylarıyla bu yazımızda!
Kelebekler Vadisi Konya Nerede, Nasıl Gidilir?
Konya Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kelebekler Vadisi Konya nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar? detaylar bu yazımızda!
Bershka Türkiye Mağazaları
Bershka Türkiye Mağazaları İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Mersin'de bulunuyor. Bershka Türkiye Mağazaları adres ve telefon numaraları haberimizde
Eminevim taksit hesaplama!
Eminevim ev sahibi yapıyor. Peki Eminevim taksitleri nasıl hesaplanıyor? Eminevim taksit hesaplama haberimizde